Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet
Fra 1. juli vil regjeringen halvere permitteringslengden fra 52 til 26 uker. – En smidig løsning, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.
Tormod Ytrehus
Forslaget gjelder nemlig bare nye permitteringer, understreker Røe Isaksen overfor NTB.
Og for disse vil eventuelle uker man har vært permittert før 1. juli, ikke telle med i regnskapet. Vanligvis regnes antall permitteringsuker innenfor en 18-månedersperiode.
– Ved å nullstille og starte telleverket på nytt 1. juli sikrer vi at mange ikke har brukt opp permitteringsperioden sin. Dette er en mer smidig løsning og vil gi en myk overgang til normalsituasjonen, sier arbeidsministeren.
Aktuelt: Røe Isaksen frykter at langtidsledigheten biter seg fast
– Måtte gjøre noe
Ordningen vil forlenge muligheten for permittering for de fleste arbeidstakere og vil sikre at man kan permitteres på ny med dagpenger selv om man har brukt opp perioden sin på 52 uker i løpet av fjoråret og våren, påpeker statsråden.
– I det gamle regelverket hadde man brukt opp muligheten til å få dagpenger hvis permitteringen varte lenger enn 52 uker. Det måtte vi gjøre noe med, sier han.
Permitteringsordningen foreslås endret trass i nye anslag om at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.
Les også: Sårbare ansatte blir sagt opp når de kunne vært permittert, mener Fellesforbundet
Beroliger Frp
De som blir permittert etter 1. juli, vil altså bare få dagpenger i 26 uker. Men om det skulle skje noe dramatisk, som en ny smittebølge til høsten, kan regelverket blir vurdert på nytt, ifølge arbeidsministeren.
Tidligere tirsdag reagerte Frp sterkt på nyheten om de nye permitteringsreglene. I Stortinget har Frp fått flertall for at permitteringsreglene skulle forlenges til 1. oktober.
Røe Isaksen beroliger imidlertid partiet som regjeringen etter alle solemerker vil forhandle med først for å få flertall for budsjettet.
– For dem som allerede er permittert, gjelder regelen om 52 uker fram til 1. oktober, sier han.
Akademikerne: Riktig grep
Leder i Akademikerne Kari Sollien mener det er et riktig grep å endre permitteringslengden tilbake til 26 uker.
– Reglene må tilpasses smittesituasjonen. Forhåpentligvis ser vi nå enden på pandemien, og samfunnet åpnes gradvis opp igjen. Da er det riktig å normalisere permitteringsreglene, sier hun til NTB.
– I et mer normalt arbeidsmarked er det viktig at permitteringsperioden ikke er for lang. Det å stå utenfor arbeidslivet lenge gjør ofte at kompetansen din forvitrer. Vi vet også at permitterte i mindre grad enn arbeidsledige søker nye jobber fordi man håper å komme tilbake til sin gamle jobb, påpeker Sollien.