JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisehjelp til oljebransjen:

Regjeringens oljepakke på 100 milliarder kan bli forsterket i Stortinget

Et godt utgangspunkt foran behandlingen i Stortinget, mener både oljebransjen og politiske partier.

Heiko Junge NTB Scanpix

helge@lomedia.no

Torsdag varslet statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) omfattende skattetiltak for oljenæringen. Målet er å ta vare på arbeidsplasser og legge til rette for en grønn omstilling.

Pakka frigjører 100 milliarder kroner over to år, men inneholder ingen skattefritak for næringen. Pakken vil gi høy likviditet nå, men skatten skal betales.

– Samlet vil denne pakka gi oljenæringen et betydelig likviditetsløft, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Han tror 60 milliarder kroner mest sannsynlig blir avskrevet i år, og 40 milliarder neste år.

– Pengene får fellesskapet tilbake senere, poengterer han.

Tiltakspakken blir endelig lagt fram samtidig som revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har vært tydelige på at de vil backe opp bransjen. Det er grunn til å tro at oljepakka vil bli forbedret gjennom behandlingen i Stortinget.

– Endelig

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik, mener forslaget er et balansert utgangspunkt:

– Endelig kommer Høyre på banen. Det er ikke et sekund for tidlig. Situasjonen for bransjen har blitt vesentlig verre gjennom de siste ukene, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

– Nå må vi holde aktiviteten oppe i oljeindustrien og redde arbeidsplassene. Og vi må gi gass i omstillingen til klimavennlige løsninger, sier hun videre.

– Det er våre verft som trenger oppdrag nå, og våre arbeidsfolk som trenger trygghet. Det må legges et løp som sikrer dette. Vi må få forsikringer om at pengene dette utløser ikke ender opp med å gå til store utbytter hos private eiere. Og langsiktigheten må være bedre ivaretatt med investeringer som elektrifisering, havvind og CO₂-fangst og lagring, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, varsler at partiet kommer til å sørge for flertall for sentrale deler av regjeringens krisepakke for oljenæringen.

Det gjelder blant annet delene av forslaget som vil frigjøre penger i oljeselskapen til å kunne investere og dermed trygge arbeidsplasser i leverandørindustrien. Men totalt sett er ikke dette godt nok, sier Jensen i en kommentar til NTB.

Hun reagerer på at regjeringen foreslår å endre friinntekten.

– Det vil medføre at prosjekter som i dag er lønnsomme, ikke blir det lenger. Dermed vil tusenvis av arbeidsplasser kunne gå tapt. Dette er feil medisin nå. Vi må tvert imot sørge for at prosjekter som kan bidra til å holde hjulene i gangutføres på prosjekter som jeg dagløper, ikke blir lenger. Dermed vil tusenvis av arbeidsplasser kunne gå tapt. Dette er feil medisin nå. Vi må tvert imot sørge for å realisere prosjekter som kan bidra til å holde hjulene i gjengen og få folk i jobben, sier hun til NTB.

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, mener dette handler om å sikre tusenvis av industriarbeidsplasser langs kysten vår.

– Poenget må være at norske industriarbeidere skal kunne gå til jobb på verftene, ikke på NAV. Det haster å få på plass en ny skatteordning for næringen nå. Vi tror ikke at tiltakene regjeringen la fram i dag er sterke nok. Derfor vil vi jobbe for forbedringer i Stortinget, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Godt utgangspunkt

LO-forbundet Industri Energi er fornøyd med utgangspunktet, men ser ikke bort fra at Stortinget vil forbedre regjeringens oljepakke.

Forbundsleder Frode Alfheim, kjenner ikke pakken i detalj, men synes at pakken er et godt utgangspunkt for å lande en god pakke i forhandlingene med Stortinget.

– Det er tydelig at regjeringen har lyttet til innspillene vi har gitt gjennom KonKraft, senest i møte med statsministeren for en uke siden, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Stortinget ønsket pakken før revidert statsbudsjett, men Alfheim har forståelse for at regjeringen må bruke litt mer tid på detaljene. Han betrakter det som en ganske tung pakke, og gir ros til regjeringen. Men påpeker altså at pakken kan bli enda bedre gjennom behandlingen i Stortinget.

– Det aller viktigste nå er at regjeringen gir signaler om at bransjen vil bli backet opp. Da kan næringen og bransjen jobbe videre med bakgrunn i det, sier han.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener regjeringen har levert på de kravene som bransjen har spilt inn, men ikke så massivt som han ønsket.

Han mener dette er et bra utgangspunkt for Stortinget å jobbe videre med, men målet må være å få det enda mer treffsikkert. Han er imidlertid usikker på hvordan den reduserte friinntekten vil påvirke pakka.

– Vi må regne på dette før vi kan uttale oss bastant, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

SV og Rødt negative

Kari Elisabeth Kaski i SV frykter at krisepakken vil gjøre at oljeselskapene bruker skattebetalernes penger til å gi utbytte til aksjonærene.

– Dette er det først og fremst en redningspakke for aksjonærene, oljedirektørene og eierne. Her ryker mange titalls milliarder. Men vi har ingeb garantier for at dette vil redde en eneste arbeidsplass i norsk leverandørindustri. Det eneste som er garantert her, er utbyttet til aksjonærene, sier Kari Elisabeth Kaski.

Rødt jubler heller ikke over pakka:

– Regjeringen plasserer nå makta i oljeselskapenes hender, uten garanti for ett eneste oppdrag til norsk leverandørindustri. Det vil være en skandale om skattegaven forsvinner ut i utbytter til aksjonærene og verft i Sør-Korea, mens arbeidsplasser her hjemme står i fare. Her må det stilles krav om lokal verdiskaping, utbyttestopp og skikkelige arbeidsforhold, hvis ikke kan vi ende med at både utslippene og arbeidsledigheten øker, samtidig som skatteinntektene faller, sier nestleder Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse