EN DÅRLIG DAG: – Jeg har vondt i hele kroppen i dag og klarer mindre enn ellers, sier Anne Lise Fjøsne. Hun får Mariann til å lette litt på sykkelvektene.
Karin E. Svendsen
Her sparer de 15 millioner kroner i året på at flere eldre holder seg på beina om vinteren
Rundt 1.800 eldre dør hvert år etter hoftebeinsbrudd. Like mange havner på sykehjem
På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.
KARIN E. SVENDSEN
karin.svendsen@fagbladet.no
Femten ganger hver dag.
Det er målet Anne Lise Fjøsne har satt seg. Hun reiser seg opp fra en stol uten bruk av armer. Så fort hun kan.
Etterpå balanserer hun på en og en fot i ti sekunder. Når det er dårlig vær eller glatt ute, tar hun den daglige spaserturen innendørs.
– Men jeg er ikke så motivert til å trene hjemme, så det er godt å komme hit, sier hun.
En gang i uka trener den 90 år gamle kvinnen og sju andre godt voksne fra bydel Nordstrand i Oslo under veiledning av fysioterapeutene Mariann Eidset og Håkon Aalbu.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Antall lårhalsbrudd går ned
Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege, har vært en av pådriverne for å redusere risiko for fall blant eldre i bydel Nordstrand. Hun opplyser at et lårhalsbrudd koster samfunnet gjennomsnittlig 500.000 kroner første året. Av disse må kommunen eller bydelen dekke om lag 300.000 kroner til blant annet sykehjemsplasser, hjemmetjenester og rehabilitering.
– Vi har så langt klart å redusere antall lårhalsbrudd fra over 200 til 150 i året. Bydelen har dermed spart mer enn 15 millioner de tre årene vi har drevet aktiv forebygging av lårhalsbrudd, sier hun.
Rognerud tror antall lårhalsbrudd vil fortsette å synke, men sier at forutsetningen er at bydelen fortsetter innsatsen.
Jo mer styrke, jo færre fall
Fysioterapeutene vil ikke ta all ære for at antall lårhalsbrudd har gått kraftig ned siden de begynte med gruppetrening. Men de 23 treningsgruppene med over 100 deltakere hver uke er et viktig tiltak for å få ned tallet på fall blant eldre innbyggere. Og når uhellet først er ute, kan trening bidra til at skaden blir mindre.
– Vi vet at styrke og balanse har betydning for risikoen for å falle, sier Håkon Aalbu.
Fysioterapeuten påpeker at en person med god balanse og styrke ikke faller så ofte.
– Hvis også de raske muskelfibrene fungerer godt, kan en person som er i ferd med å falle, kjapt ta seg inn igjen, gjenopprette balansen og dermed unngå fallet, forklarer han.
Aalbu er kjent med at eksplosiv trening, også kalt power-trening, kan bedre nettopp denne funksjonen.
– Vi prøver derfor å motivere deltakerne til for eksempel å reise seg fort opp av stolen. De som er sterke nok, bruker vektvest, forteller han.
Ett mål med treningsgruppene på Nordstrand er nettopp å redusere antall fall, særlig de stygge fallene som fører til store skader. Men fysioterapeutene er også opptatt av at deltakerne skal fungere best mulig i hverdagen.
– Derfor knytter vi treningen til hverdagens funksjoner, som for eksempel å reise og sette seg, eller trappetrening, sier Aalbu.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
REDD FOR Å FALLE: – Jeg trenger absolutt å trene balanse og muskulatur, sier Tove Siljeholdt (81). Hun har trent med fysioterapeutene på Nordstrand i to år etter kneoperasjon og blodtrykksfall etterpå. Hun har også en smertefull nervesykdom og må ta sterke smertestillende medisin. (Denne bt kan brukes på annet bilde også. Kommer an på utvalget. Dame i blått i bakgrunnen må ut.)
Karin E. Svendsen
Tester balanse, styrke og ganghastighet
Fysioterapeutene på Nordstrand tester deltakerne før og etter programmet, som tar tre måneder. De måler styrke, ganghastighet og balanse.
– Vi tar imot eldre som trenger spesifikk styrke- og balansetrening, og som kan komme seg til treningen ved hjelp av en pasientdrosje, sier Håkon Aalbu.
Hovedtyngden av deltakerne er over 85 år, og den eldste er nå 99 år. De fleste trener under veiledning av fysioterapeut to ganger i uka. Unntaket er vedlikeholdsgruppa som Anne Lise Fjøsne er med i. Deltakerne her trener bare én gang i uka fordi de har trent lenge. De kan øvelsene og er derfor i stand til å trene på egen hånd.
– Vi ser fort bedring etter noen timer med trening, forteller Aalbu. Han opplyser at de også kan dokumentere stor framgang av styrke og balanse gjennom testene av deltakerne.
• LO spår pensjonssmell for sliterne
Merker at trening hjelper
Anne Lise Fjøsne merker at trening hjelper. Derfor kommer hun gjerne sammen med resten av gruppa for å trene opp balansen og muskelstyrken. I dag er det sirkeltrening som står på timeplanen.
Sirkeltrening består av flere øvelser der deltakerne beveger seg i ei løype fra den ene stasjonen til den andre. Mellom rekkverkene i gangbanen går de først vanlig, etterpå går de på tå og på hæl, de løfter knærne høyt opp mens de går, og de går på både hardt golv og myk skumgummi. Helst uten å holde seg. For å utfordre balansen enda mer, står de på et vippebrett. Etter balanseøvelsene trener de styrke av armer, bein og overkropp på ulike apparater.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Individuell dosering
Siden eldre mennesker er mer utsatt for belastningsskader enn yngre, og i tillegg kan ha en eller flere diagnoser, blir treningen tilpasset hver enkelt deltaker.
– Gradvis økning i treningsbelastning gjennom perioden er helt nødvendig for å redusere risikoen for skader, sier Albu. Han legger til at riktig belastning også er nødvendig for at deltakerne skal oppleve mestring.
En skade kan være innledningen til en passiv periode. Og er det noe fysioterapeuten frykter, er det nettopp passivitet.
– Det er beregnet at en eldre person kan tape inntil 1,5 prosent muskelmasse daglig hvis han eller hun skader seg og blir sengeliggende, opplyser Aalbu.
• Hva skal konsulenten, fengselsbetjenten, postbudet og konduktøren leve av når de blir pensjonister?
• Philip har kols: – Jeg skulle gjerne visst den gangen jeg begynte i industrien, det jeg vet i dag
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
20 prosent dør etter operasjon
På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.
I bydel Nordstrand ble i 2011 hele 231 innbyggere over 65 år operert etter fall og hoftebrudd, altså brudd i lårhalsen eller bekkenet. Etter tre år med treningsgrupper og andre tiltak hadde tallet falt til 150 i 2015.
Kilde: Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege i Nordstrand og HiOA-rapport 2014 nr. 3: Kostnader ved hoftebrudd hos eldre, Liv Faksvåg Hektoen
Slik reduserer du risikoen for fall og brudd
* På baderommet: Bruk dusjstol og anti-sklimatte i dusj og badekar. Monter håndtak ved do og dusj/badekar.
* Belysning: Sørg for god belysning i alle rom.
La lyset stå på om natta slik at veien mellom soverom og bad er opplyst.
Sørg for at du kan skru av og på lys fra senga.
* Trapper: Monter rekkverk ved alle trapper.
Pass på at trinnene ikke er glatte, og at de er godt synlige.
* Tepper: Vurder om tepper kan fjernes da ulikt underlag øker faren for fall.
Sjekk at matter og tepper ikke er løse.
* Klatring i høyden: Unngå å klatre opp på stoler og krakker.
Kilde: Fall og bruddskader kan forebygges, Bydel Nordstrand
Hvis du holder på å falle, kan du kjapt ta deg inn igjen hvis du er trent.
Håkon Aalbu, fysioterapeut
Sand og brodder redder liv
Fall og brudd er livsfarlig for gamle mennesker. Derfor arbeider bydel Nordstrand systematisk for å redusere risikoen for fall.
En av fire eldre som faller og brekker lårhalsen, dør på grunn av skader som skyldes bruddet.
En ond sirkel
– De som faller, blir redde for å falle igjen, sier ergoterapeut Jolanda Sita Hoogerhuis i Vurderings- og rehabiliteringsteamet i bydel Nordstrand.
Et smertefullt fall kan føre pasienten inn i en ond sirkel som rammer den totale livskvaliteten; En person som er redd for å falle, blir anspent og ustø. Dermed øker risikoen for fall. Frykten for å skade seg kan bli så stor at de nesten slutter å gå. Uansett går de inn i en lang periode med passivitet etter et brudd og operasjon. Slik blir muskulaturen og balanseevnen redusert, og faren for stygge fall øker ytterligere.
– Derfor er det så viktig å unngå fall, konkluderer Hoogerhuis.
Flere tiltak
Jolanda Sita Hoogerhuis opplyser at bydelen har utviklet flere tiltak for å redusere risikoen for fall:
* En sjekkliste som skal brukes både av hjemmetjenesten og ergo- og fysioterapeuter ved hjemmebesøk. Både nye brukere, brukere som trenger mer hjelp, brukere som har falt eller blitt registrert hos legevakta, får tilbud om hjemmebesøk for å få vurdert fallfeller i hjemmet.
* Bydel Nordstrand er med i Oslo Helseetats prosjekt Aldersvennlig by. Målet med prosjektet er å trygge uteområdene for eldre innbyggere. Ett tiltak er gratis brodder og sand. De som trenger det, får sanden fraktet hjem og hjelp til å strø.
* Ansatte holder foredrag om blant annet fallforebygging for eldre innbyggere på treffsentre i bydelen.
* De har også laget en tipsbrosjyre som alle brukere av hjemmetjenesten får. Brosjyren skal legges ut på legekontorene og treffsentrene i bydelen.
* Brukere som er i stand til å følge instruksjoner og trene aleine kan få tilgang til en skjerm med virtuell trening. Fysioterapeuten lager et individuelt program for bruker og kan følge med hvor ofte brukeren trener, og om han eller hun gjør øvelsene riktig. Fysioterapeuten kan se av registreringen om brukeren trenger oppfølging og justering av programmet sitt.
20 prosent dør etter operasjon
På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.
I bydel Nordstrand ble i 2011 hele 231 innbyggere over 65 år operert etter fall og hoftebrudd, altså brudd i lårhalsen eller bekkenet. Etter tre år med treningsgrupper og andre tiltak hadde tallet falt til 150 i 2015.
Kilde: Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege i Nordstrand og HiOA-rapport 2014 nr. 3: Kostnader ved hoftebrudd hos eldre, Liv Faksvåg Hektoen
Slik reduserer du risikoen for fall og brudd
* På baderommet: Bruk dusjstol og anti-sklimatte i dusj og badekar. Monter håndtak ved do og dusj/badekar.
* Belysning: Sørg for god belysning i alle rom.
La lyset stå på om natta slik at veien mellom soverom og bad er opplyst.
Sørg for at du kan skru av og på lys fra senga.
* Trapper: Monter rekkverk ved alle trapper.
Pass på at trinnene ikke er glatte, og at de er godt synlige.
* Tepper: Vurder om tepper kan fjernes da ulikt underlag øker faren for fall.
Sjekk at matter og tepper ikke er løse.
* Klatring i høyden: Unngå å klatre opp på stoler og krakker.
Kilde: Fall og bruddskader kan forebygges, Bydel Nordstrand
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge