JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Om Ukraina ikke får nok hjelp, vil Russland vinne, mener Palle Ydstebø ved Krigsskolen.

Om Ukraina ikke får nok hjelp, vil Russland vinne, mener Palle Ydstebø ved Krigsskolen.

Nina Hanssen

Krigen i Ukraina

Russland kan vinne på «walkover», advarer oberstløytnant

Mener krigen i Ukraina avgjøres i fabrikkhallene.06.01.2024
10:30
08.01.2024 09:52

nina.hanssen@lomedia.no

Oberstløytnant og hovedlærer Palle Ydstebø oppsummerer krigsgangen i Ukraina i 2023 som det året den kjørte seg fast.

Nå mener han nøkkelspørsmålet for tida framover er hvor mye krigsproduksjon vestlige land kan hjelpe Ukraina med.

Forventer mange luftangrep

Natt til 29. desember 2023 kom det antatt kraftigste russiske rakett- og droneangrepet siden invasjonen 24. februar 2022. Ifølge Ydstebø ble nærmere 40 droner og mer enn 110 raketter ble sendt mot de største ukrainske byene.

– Over 80 prosent av dronene og rakettene ble skutt ned, men ødeleggelsene fra de som traff sine mål og restene av de som ble skutt ned var store. Det er ventet at russerne vil fortsette med disse angrepene gjennom vinteren, sier han.

Han spår at Ukraina har forberedt seg på dette, og har både fått bygd ut luftvernet og bygd opp lager innenlands og i EU med mer materiell for å reparere ødelagt infrastruktur.

Russland kan vinne på «walkover»

Ifølge Ydstebø har krigen vært en utmattelseskrig siden den russiske invasjonen mislyktes i mai 2022.

– Krigen vil avgjøres av den parten med størst ressurser og som klarer å omsette disse i effektiv kampkraft. Som verdenskrigene i det forrige århundret, vil nok også denne avgjøres i fabrikkhallene: I russiske, ukrainske, men mest avgjørende i vestlige våpenfabrikker, sier han.

Men med USAs og EUs støtte har Ukraina to av verdens tre største økonomier i ryggen.

– Russland har en økonomi på størrelse med Italias. Men likevel: Om ikke Vesten vil omsette deler av sin økonomiske styrke i krigsproduksjon i fredstid, så kan Russland klare å holde det gående slik at de nekter Ukraina å drive ut de russiske styrkene og gjenerobre okkupert territorium. Da vinner Russland denne omgangen på walkover, og kan i ro og mak forberede seg på neste runde, advarer han.

Ukrainsk motoffensiv var oppskrytt

Ifølge Ydstebø var 2023 året krigen i Ukraina kjørte seg fast.

Han mener de oppskrudde forventningene til en ukrainsk motoffensiv som skulle bryte gjennom de russiske forsvarsbeltene ikke slo til. Han minner om at russerne da hadde fått trekvart år forsprang til å befeste hele fronten, mens Ukraina hadde mottatt noe mekanisert vestlig materiell.

– Dette var for lite for sent, ifølge Ydstebø.

Han forklarer at ukrainerne deretter gjorde det de er best til, nemlig å improvisere og utnytte sine komparative fortrinn til å tygge seg inn i det russiske forsvaret bit for bit.

MISLYKKET OFFENSIV: Ydstebø mener Ukraina fikk for lite utstyr for sent til offensiven i 2023.

MISLYKKET OFFENSIV: Ydstebø mener Ukraina fikk for lite utstyr for sent til offensiven i 2023.

Ole Palmstrøm

Bite and hold

Ifølge Ydstebø bar denne offensiven mer preg av Første Verdenskrigs «bite and hold»-taktikk enn moderne panserkrig.

– Også denne ukrainske framgangen stanset mot en økende russisk motstand. Russerne vurderte den ukrainske framgangen så kritisk at de satte inn sine strategiske luftlandestyrker for å stanse den. Det sier også mye om hvor nedslitt den regulære russiske hæren er blitt, forklarer han.

Ydstebø påpeker at Ukraina har drevet en bevisst slitasjekrigføring, der de har skutt mot viktige deler i det russiske kampsystemet, som artilleri, kommandoplasser, elektronisk krigføringskapasiteter og logistikk. Dette har også svekket Russlands evne til samkjørte offensive operasjoner.

Hva skjedde i 2023?

Ydstebø forklarer krigsgangen i 2023 slik:

– Russland innledet 2023 med en kraftig offensiv mot byen Vuhledar i Donetsk fylke. I løpet av et par måneder gjennomførte de flere angrep med flere brigader samtidig og tok store tap. Flere ble overrasket over hvor dårlig koordinerte angrepene var og hvordan russerne angrep flere ganger uten at det virket som de lærte noe.

Samtidig begynte russiske styrker å ta seg inn i Bakhmut. Russerne klarte i løpet av høsten 2022 å nå fram til Bakhmut, og i slutten av mai erklærte sjefen for det private selskapet Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, at byen var tatt.

Brukte Wagnergruppen

Ifølge Ydstebø måtte russerne bruke Wagnergruppen og eliteinfanteri fra luftlandestyrkene for å ta Bakhmut og sikre flankene.

– Når disse ble erstattet med regulære russiske styrker gikk ukrainske styrker til motangrep og begynte å presse russerne tilbake nord og sør for byen. Kampene har siden pågått i og rundt Bakhmut, sier han.

Han trekker fram at russerne i oktober innledet en større offensiv ved Avdijivka like nord for Donetsk by. De brukte mye artilleri, og sendte inn bølger av styrker mot de ukrainske forsvarsstillingene. Han minner om at også Russland har hatt store tap, med hundrevis av ødelagte stridskjøretøy og tusenvis av falne og skadde soldater.

– Det som overrasker er at de fortsetter å pøse styrker inn i offensiven uten at de virker å bry seg om tapene, sier han.

Det er lite framgang og også ukrainerne har massive tap i Avdijivka.

Svartehavsflåten ble lammet

Mens landkrigen har blitt en fastlåst slitasjekrig, ifølge den norske eksperten, har Ukraina, som ikke har en marine, påført den russiske Svartehavsflåten store tap. Så store tap at de har oppgitt hovedbasen sin, Sevastopol på den okkuperte Krim-halvøya, og trukket flåten tilbake til Novorossijsk på nordøstkysten av Svartehavet.

– Med angrepet som senket landgangsfartøyet Novotsjerkassk 26. desember 2023, har Ukraina demonstrert at Russland ikke har noen trygge havner på okkupert ukrainsk territorium, hevder han.

Ydstebø sier at den viktigste følgen av at den russiske marinen ikke lenger våger å operere i det vestre Svartehavet er at Ukraina har fått åpnet en skipskorridor for eksport av korn og andre varer.

Denne kom i gang tidlig høsten 2023, med blant annet statlig garantier til skipsforsikring og andre tiltak for å få i gang skipstrafikken etter at Russland trakk seg ut av den forrige kornavtalen og begynte å angripe de ukrainske havnene.

– I slutten av 2023 var trafikken om lag en tredjedel større enn toppen under kornavtalen i september 2022. Denne utviklingen er viktig for Ukrainas økonomi og for å kunne finansiere krigføringen, sier han.

Vil lamme sivilsamfunnet

Ifølge Ydstebø satset Russland på en rakett- og dronekrig mot ukrainske storbyer og kritisk infrastruktur vinteren 2022–2023.

Han sier hensikten med denne strategien er å lamme det ukrainske samfunnets evne til å understøtte krigføringen og å påføre sivilbefolkningen så store lidelser at de ikke lenger ville støtte krigføringen.

– Begge deler mislyktes. Til tross for store ødeleggelser, klarte ukrainsk luftvern å skyte ned mesteparten av rakettene og dronene, og en massiv innsats fra hele sivilsamfunnet og EU klarte å begrense og reparere skadene. Russland hadde rett og slett ikke nok strategiske våpen til å ødelegge det ukrainske samfunnet, slår Ydstebø fast.

Demokratiet taper

Den store faren ved en eventuell russisk seier, slik Ydstebø ser det, er at demokratiet vil tape terreng som alternativ styringsform til diktaturet og Russland slipper igjen unna med en krig mot et av nabolandene sine.

– Som de fleste andre kriger, handler den russisk-ukrainske krigen om mer enn selve krigen, det handler om hvilken fred vi skal leve i etterpå, avslutter oberstløytnant Palle Ydstebø på Krigsskolen.

06.01.2024
10:30
08.01.2024 09:52Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

Håvard Sæbø

Hva var det blennende lyset Emil så? Hittil har ingen kunnet forklare

Erling Slyngstad-Hægeland

Badeklubb på jobb: – Gøy at vi kan møtes uten klær


Flere saker