Advokat Kjetil Edvardsen og advokat Morten Mønnich. Fra Aleris-rettssakens dag én.
Werner Juvik
Aleris-rettssaken:
Saksøkernes advokat: Aleris bryter de fleste standarder i arbeidslivet for å tjene mest mulig penger
På Aleris-rettssakens første dag falt det sterke ord fra saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen. – Aleris har opptrådt grovt uaktsomt, kanskje forsettlig. Jeg vil kalle det arbeidslivskriminalitet, sa Edvardsen i sitt åpningsinnlegg.
tori.aarseth@lomedia.no
Bakgrunnen for karakteristikken er det Edvardsen mener er et klart og tydelig brudd på arbeidsmiljølovens definisjon av hva en arbeidstaker er.
Formelt er det 24 saksøkere som er nåværende og tidligere konsulenter for Aleris Ungplan & BOI, som saksøker selskapet. De 24 har stått som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere, men mener at de reelt sett har vært arbeidstakere. Fagforbundet er partshjelper i saken.
• – Vi er rettsløse som oppdragstakere
Lua i hånda
De 24 krever å bli ansett som arbeidstakere, og få etterbetalt overtidstillegg, feriepenger og pensjon de mener at de har gått glipp av som oppdragstakere.
Edvardsen la vekt på at definisjonen av arbeidstakere er ufravikelig, fordi loven er ment å verne en part som trenger vern. I innledningen mente han også at det ikke kunne være tvil om at definisjonen i loven gjelder for konsulentene som saksøker, og at han ikke kan forstå at Aleris har handlet i god tro.
– Dette er en aktør som bryter med de fleste standarder som kjennetegner vårt arbeidsliv. Målet er å tjene mest mulig penger, sa Edvardsen.
Organiseringen som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere kan sammenlignes med forholdene for 100 år siden, da arbeiderne sto med lua i hånda foran fabrikkportene, mente Edvardsen.
Han understreket også at Aleris leverer tjenester som er finansiert av skattebetalerne.
• Utfallet av saken vil få konsekvenser for norsk arbeidsliv i framtida, sier ekspert
Vil ikke kommentere nå
Aleris opplyser at de på nåværende tidspunkt ikke vil kommentere Edvardsens innlegg utenfor rettssalen.
– Som part i en pågående rettssak, og av respekt for Tingretten og for saksøkerne, ønsker Aleris Ungplan & BOI ikke å bidra til å kommentere saken utenfor rettssalen nå, skriver kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink i en SMS til FriFagbevegelse.
Aleris har tidligere uttalt at de mener at det har vært innenfor loven å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter på den måten de har gjort, og at konsulentene frivillig har inngått oppdragsavtaler på de premissene.
Rettssaken i Oslo Tingrett vil gå fram til 4. april, og det er satt av tre dager hver til partenes åpningsinnlegg. Åpningsinnlegget fra Aleris vil starte torsdag denne uka.
Saksøkernes advokat var også innom det han mener er betydningen av saken i åpningsinnlegget.
– Røster i fagbevegelsen kaller dette for fagbevegelsens Alta-sak, fordi den har en så stor symbolkraft, sa Edvardsen i åpningsinnlegget.
Han understreket likevel at dette handler om et system, ikke om personene i systemet, og understreket at det også gis god omsorg i Aleris.
– Dette er systemkritikk, ikke kritikk av individene, som gjør så godt de kan på daglig basis.
• Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år
• Ble sparket av Aleris – får jobbene tilbake
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
• Følg oss på Facebook
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).
Tri Nguyen Dinh