JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-rettssaken:

Saksøkernes advokat: Aleris bryter de fleste standarder i arbeidslivet for å tjene mest mulig penger

På Aleris-rettssakens første dag falt det sterke ord fra saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen. – Aleris har opptrådt grovt uaktsomt, kanskje forsettlig. Jeg vil kalle det arbeidslivskriminalitet, sa Edvardsen i sitt åpningsinnlegg.
Advokat Kjetil Edvardsen og advokat Morten Mønnich. Fra Aleris-rettssakens dag én.

Advokat Kjetil Edvardsen og advokat Morten Mønnich. Fra Aleris-rettssakens dag én.

Werner Juvik

tori.aarseth@lomedia.no

Bakgrunnen for karakteristikken er det Edvardsen mener er et klart og tydelig brudd på arbeidsmiljølovens definisjon av hva en arbeidstaker er.

Formelt er det 24 saksøkere som er nåværende og tidligere konsulenter for Aleris Ungplan & BOI, som saksøker selskapet. De 24 har stått som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere, men mener at de reelt sett har vært arbeidstakere. Fagforbundet er partshjelper i saken.

– Vi er rettsløse som oppdragstakere

Lua i hånda

De 24 krever å bli ansett som arbeidstakere, og få etterbetalt overtidstillegg, feriepenger og pensjon de mener at de har gått glipp av som oppdragstakere.

Edvardsen la vekt på at definisjonen av arbeidstakere er ufravikelig, fordi loven er ment å verne en part som trenger vern. I innledningen mente han også at det ikke kunne være tvil om at definisjonen i loven gjelder for konsulentene som saksøker, og at han ikke kan forstå at Aleris har handlet i god tro.

– Dette er en aktør som bryter med de fleste standarder som kjennetegner vårt arbeidsliv. Målet er å tjene mest mulig penger, sa Edvardsen.

Organiseringen som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere kan sammenlignes med forholdene for 100 år siden, da arbeiderne sto med lua i hånda foran fabrikkportene, mente Edvardsen.

Han understreket også at Aleris leverer tjenester som er finansiert av skattebetalerne.

Utfallet av saken vil få konsekvenser for norsk arbeidsliv i framtida, sier ekspert

Vil ikke kommentere nå

Aleris opplyser at de på nåværende tidspunkt ikke vil kommentere Edvardsens innlegg utenfor rettssalen.

– Som part i en pågående rettssak, og av respekt for Tingretten og for saksøkerne, ønsker Aleris Ungplan & BOI ikke å bidra til å kommentere saken utenfor rettssalen nå, skriver kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink i en SMS til FriFagbevegelse.

Aleris har tidligere uttalt at de mener at det har vært innenfor loven å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter på den måten de har gjort, og at konsulentene frivillig har inngått oppdragsavtaler på de premissene.

Rettssaken i Oslo Tingrett vil gå fram til 4. april, og det er satt av tre dager hver til partenes åpningsinnlegg. Åpningsinnlegget fra Aleris vil starte torsdag denne uka.

Saksøkernes advokat var også innom det han mener er betydningen av saken i åpningsinnlegget.

– Røster i fagbevegelsen kaller dette for fagbevegelsens Alta-sak, fordi den har en så stor symbolkraft, sa Edvardsen i åpningsinnlegget.

Han understreket likevel at dette handler om et system, ikke om personene i systemet, og understreket at det også gis god omsorg i Aleris.

– Dette er systemkritikk, ikke kritikk av individene, som gjør så godt de kan på daglig basis.

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Aleris måtte betale 17 millioner kroner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

Ble sparket av Aleris – får jobbene tilbake

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse