JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Samholdet slår sprekker»

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen (til høyre) vil ha unntak fra arbeidsmiljøloven. Her sammen med HK-nestleder Bjørn Mietinen.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen (til høyre) vil ha unntak fra arbeidsmiljøloven. Her sammen med HK-nestleder Bjørn Mietinen.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er åpen konflikt mellom LO og Virke.

kjell.werner@anb.no

Arbeidsgiverne og fagbevegelsen står skulder ved skulder for å møte de negative effektene av korona-pandemien. Alle gode krefter har så langt dratt i samme retning. Men nå ser vi at samholdet i arbeidslivet er i ferd med å sprekke. Det er åpen konflikt mellom arbeidsgiverorganisasjonen Virke og LO. Virke ønsker nemlig å få unntak fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Men LO sier tvert nei.

Stridens kjerne er de mange medlemsbedriftene i Virke som ikke har tariffavtale med de ansatte. Virke mener at disse bedriftene må få den samme muligheten til å fravike bestemmelsene for arbeidstid som bedrifter med tariffavtale. Virke har 24.000 medlemsbedrifter i handels- og tjenestenæringen. Korona-krisen fører til store utfordringer med uvanlig stort sykefravær, «hjemme med barn»-dager og karantene.

Følg oss på Facebook

– Dette legger større press på den delen av bemanningen som fremdeles kan jobbe, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen. Han ber derfor om unntak fra arbeidstidsreglene, som for eksempel kravet om 14 dagers varslingsplikt for å endre arbeidstidsplaner. Unntak er det bare mulig å få i bedrifter med tariffavtaler. Problemet er at bare en firedel av Virke-bedriftene har slike avtaler. Årsaken er at det er relativt få ansatte i denne sektoren som er organisert.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik mener det vil være uforsvarlig å gi arbeidsgiverne en ensidig rett til å fravike arbeidsmiljøloven. Slike unntak kan, ifølge LO, bare gis i et organisert samarbeid med ansatte. LO frykter forståelig nok at motivasjonen til å opprette tariffavtaler kan bli ytterligere svekket. Situasjonen synes derfor fastlåst.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Regjeringen bør avslå ønsket fra Virke. Et ja til å gjøre unntak vil nemlig forsterke konflikten. Det vil være uheldig i en situasjon hvor regjeringen har innledet et konstruktivt samarbeid med arbeidslivets parter for å møte korona-krisen med effektive økonomiske og lovmessige tiltak. Alle parter må føle at de blir hørt. Nå ser vi verdien av et organisert arbeidsliv. Utfordringen er lav organisasjonsgrad blant de ansatte, og da spesielt i mange av Virke-bedriftene.

Økt organisering er selvsagt en hovedoppgave for fagbevegelsen. Men også arbeidsgiverne bør se sin besøkelsestid. Den forrige Virke-sjefen, Vibeke Hammer Madsen, snakket dessverre varmt for uorganiserte arbeidstakere. Derfor har Virke langt på vei seg selv å takke for knipen mange medlemsbedrifter nå står i. Den norske modellen forutsetter høy grad av organisering på begge sider av bordet. Da er det ikke godt nok at dagens Virke-sjef nøyer seg med å toe sine hender.

En mer fleksibel arbeidsmiljølov er et gammelt krav fra arbeidsgiverhold. Virke må derfor ikke få mulighet til å utnytte dagens krise til å ta lillefingeren. LO-nestlederen synes å være åpen for en dialog. Hansken er kastet. Virke-sjefen bør gripe den sjansen.

Warning
Annonse
Annonse