JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner åpner for tvang

De neste tre årene vil regjeringen lokke med gulrøtter for at kommuner skal slå seg sammen frivillig. De som ikke vil, kan bli tvunget når det nye kommunekartet skal tegnes i 2017.
Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gi kommuner som vil slå seg sammen økonomiske gulrøtter. Han vil imidlertid ikke følge anbefalingen om minimum 15.000 innbyggere i hver kommune, som ekspertutvalget og leder Signy Irene Vabo kom med tidligere i vår.

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gi kommuner som vil slå seg sammen økonomiske gulrøtter. Han vil imidlertid ikke følge anbefalingen om minimum 15.000 innbyggere i hver kommune, som ekspertutvalget og leder Signy Irene Vabo kom med tidligere i vår.

Simen Aker Grimsrud

simen.aker.grimsrud@fagbladet.no

– Reformen skal være gjennomført i denne stortingsperioden, det vil si i løpet av 2017, sa kommunalminister Jan Tore Sanner da han la fram en tilleggsmelding til kommuneproposisjonen som handlet om den varslede kommunereformen.

– Stortinget kan gripe inn

Prosessen lokalt og regionalt skal settes i gang allerede til høsten. Det er Fylkesmannen de enkelte steder som vil få ansvar for å starte de lokale prosessene. Departementet vil blant annet utarbeide et opplegg for spørreundersøkelser som kan brukes som et alternativ til folkeavstemninger i kommunene. Sanner påpeker at han er opptatt av at innbyggerne blir hørt og at sammenslåingen er frivillig.

– Men hvis det et sted er fire kommuner som har en prosess, og kun én kommune står i veien for sammenslåing, må Stortinget og regjeringen kunne skjære gjennom, sa Sanner.

På spørsmål om hva som vil skje hvis to kommuner sier ja og to kommuner sier nei, ville ikke statsråden gi et klart svar.

– Jeg vil ikke gå inn i slike spekulasjoner, sa Sanner.

Nytt kommunekart i 2017

Han har tidligere sagt at kommunekartet ikke skal tegnes i Oslo. Nå legger han penger på bordet slik at flest mulig kommuner vil slå seg sammen frivillig. Kommunene som ikke har gått for sammenslåing innen 2017, kan bli tvunget til å slå seg sammen. Våren 2017 skal nemlig regjeringen levere en samlet proposisjon til Stortinget om ny kommunestruktur. Der vil det kunne foreslås sammenslåinger som avviker med de lokale vedtakene. Sanner vil imidlertid ikke si mye om i hvor stor grad departementet vil tegne kommunekartet om tre år.

– Det vil tida vise. Reformen skal bygge på de gode, lokale prosessene, men vi vet det kan oppstå prosesser der én kommune sier nei og tre ja, sa Sanner.

Økonomiske gulrøtter

Kommunene som frivillig vil slå seg sammen, kan vente seg økonomiske gulrøtter fra kommunalminister Jan Tore Sanner:

• Departementet vil dekke nødvendige engangskostnader ved sammenslåing. De minste kommunene vil få 20 millioner kroner, mens de største maksimalt kan få 65 millioner kroner.

• En reformstøtte på minimum 5 millioner kroner og maks 30 millioner kroner går til alle sammenslåtte kommuner som etter sammenslåingen har mer enn 10.000 innbyggere.

• Dagens ordning med inndelingstilskudd videreføres. Det betyr at den nye, sammenslåtte kommunen får beholde tilskudd som om den fortsatt var to (eller flere) kommuner i 15 år etter sammenslåingen, før det trappes ned over fem år.

Vil ikke sette minstegrense

Tidligere i vår kom regjeringens ekspertutvalg med sine anbefalinger. Utvalget mener det minimum bør være 15.000 innbyggere i norske kommuner for at de skal kunne klare å løse oppgavene på en god måte. Da vil vi i så fall ende opp med 100 kommuner – mot dagens 428. Sanner har tidligere uttalt at han ikke vil sette en minimumsgrense, og holder seg til det.

– Vi vil ikke stille krav om 15.000 innbyggere, vi må ta hensyn til geografien. Noen kommuner har stort areal og få innbyggere, mens andre har mange innbyggere og lite areal, sa Sanner.

Flere oppgaver

Som regjeringen tidligere har varslet, vil kommunene få nye oppgaver. Regjeringen mener en slik reform vil styrke lokaldemokratiet og lage robuste kommuner. Om ett år vil regjeringen legge fram en melding om hvilke oppgaver større, sammenslåtte kommuner kan få.

Annonse
Annonse