Seks anleggsarbeidere vant jobben tilbake i retten. Nå anker arbeidsgiver Skanska til Høyesterett
I februar slo lagmannsretten fast at Skanska ikke hadde saklig grunn til å si opp seks av sine anleggsarbeidere. Nå anker selskapet saken til Høyesterett. Og NHO stiller seg bak.
NY RUNDE: Skanska anker dommen fra Borgarting lagmannsrett, og får NHO med seg på laget. Nå skal Høyesteretts ankeutvalg ta stilling til om nedbemanningsdommen går helt til landets øverste domstol.
Martin Guttormsen Slørdal
merete.holtan.garte@lomedia.no
I begynnelsen av 2016 sa Skanska opp rundt 100 ansatte i anleggsdelen av bedriften. Åtte av de oppsagte hadde lengre ansiennitet enn dem som fikk beholde jobben, og tok via Norsk Arbeidsmandsforbund og LO saken til rettsapparatet.
I mars 2017 slo Oslo tingrett fast at Skanska kunne fravike ansiennitetsprinsippet av hensyn til stabens samlede kompetanse.
Det var en så prinsipiell viktig – og feil, mente LO – dom at seks av de åtte anleggsarbeiderne anket saken til Borgarting lagmannsrett. Der ble det i februar i år full seier: Lagmannsretten slo fast at Skanska ikke hadde saklig grunn til å si opp de seks.
Nå har selskapet bestemt seg for å anke saken til Høyesterett. Og arbeidsgiverorganisasjonen NHO stiller seg bak, med det som i rettsapparatet kalles partshjelp.
Ny strid om ansiennitet
LO-advokat Edvard Bakke har ført saken for anleggsarbeiderne som nå igjen får sin ansettelse vurdert. Han mener at Skanska anker på et grunnlag som ikke holder mål.
I en melding fra entreprenørselskapet til bygg.no skriver konserndirektør Steinar Myhre dette:
«Vi er uenige i dommen og flere av rettens vurderinger. For det første har lagmannsretten bygget på feil tolkning av Hovedavtalens § 8-2 og for det andre har lagmannsretten feilaktig lagt til grunn at de lokale protokollene er i strid med Hovedavtalen.»
I sin erklæring om partshjelp utdyper NHO konserndirektørens argumentasjon: «NHO mener at lagmannsretten har anvendt feil tariffnorm ved sin angivelse av at bedriften som «hovedregel» skal anvende ansiennitet.»
– Kort sagt mener Skanska og NHO at lagmannsretten har tolket ansiennitetsprinsippet for strengt, oppsummerer LO-advokat Edvard Bakke, og rister på hodet:
– For det første er dette ikke riktig. For det andre sier Skanska at de mener lagmannsretten har tolket loven feil. Men det de egentlig mener, er at lagmannsretten har vurdert bevisene feil.
En kamp mellom LO og NHO
NHO har tidligere erklært partshjelp på vegne av medlemsbedrifter i tilfeller hvor spørsmålene som er blitt reist er av prinsipiell interesse for medlemmene, eller hvor domstolene skal ta stilling til spørsmål i tariffavtaler hvor NHO er part.
At arbeidsgiverorganisasjonen nå går inn i Skanska-saken, gjør at den i enda større grad kan sees på som en kamp mellom de to store partene i arbeidslivet, ikke bare en kamp for seks privatpersoner.
Men disse seks kjemper for jobben sin. Det har de allerede gjort i to år, og nå venter nye runder med usikkerhet. Først skal advokat Edvard Bakke og LO bruke tre uker for å komme med et tilsvar til anken. Denne skal så leveres til Høyesteretts ankeutvalg, som skal vurdere om anken i det hele tatt skal tas til landets øverste domstol.
– Det kan ta to uker eller det kan ta to måneder, sier Bakke om behandlingstiden.
– Mister nattesøvnen
LO-advokaten håper det blir en kortest mulig ankeprosess på alle måter, av hensyn til anleggsarbeiderne.
– Vi håper at vi kan bli ferdig med denne saken nå, så arbeiderne kan få en trygghet på at de får beholde jobben. Usikkerheten er en stor belastning for dem.
Fem av seks av de oppsagte er rundt 60 år, og er bekymret for mulighetene i arbeidsmarkedet hvis de ikke får bli i Skanska. Hovedtillitsvalgt i selskapet, Jan Åge Vik, har vært i kontakt med alle seks etter at anken forelå.
– En av dem sa at han hadde mistet nattesøvnen. Det er klart det er trassig for dem det gjelder. Nå har de gått i uvisshet i to år, og så skal det gå enda flere uker og måneder. Det vi trenger nå, er at saken blir lagt død, og at vi blir ferdig med den, sier Jan Åge Vik.
– Knebler arbeidstakers rettigheter
Eirik Wangen Næss, distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, har fulgt de ansatte og tillitsvalgte i Skanska gjennom hele nedbemanningssaken.
– Jeg er overrasket over at Skanska anker, fordi dommen i lagmannsretten var såpass klar, sier Næss.
Han deler Jan Åge Viks sympati for de seks arbeiderne.
– Dette blir en ny belastning på dem, som jeg ikke synes de fortjener.
– Vil anken gå helt til Høyesterett, tror du?
– Det får juristene vurdere. Men det Skanska nå gjør, er et forsøk på å kneble arbeidstakers rettigheter i Norge, mener Næss.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.