JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Handel og Kontor

Seks timers arbeidsdag bør starte i varehandelen, mener HK-lederen

Christopher Beckham vil stille krav om en arbeidstidsreform i lønnsoppgjøret i 2026.
PÅ TIDE: Christopher Beckham mener det er på tide med en arbeidstidsreform og vil reise kravet i neste hovedoppgjør.

PÅ TIDE: Christopher Beckham mener det er på tide med en arbeidstidsreform og vil reise kravet i neste hovedoppgjør.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

I dag, lørdag, startet Handel og Kontors landsmøte. Forbundsleder Christopher Beckham åpnet ballet.

I sin åpningstale tok han til orde for å stille krav om en arbeidstidsreform hvor målet er 30 timers uke/6 timers arbeidsdag.

Han mener at varehandelen er et godt sted å starte en slik reform.

– Vi må starte med dem som trenger det mest, med de som har de tyngste jobbene. Vi må starte med kvinnene på betongen, sa han.

Beckham mener at kortere daglig eller ukentlig arbeidstid vil bidra til at heltid blir normen i arbeidslivet.

Krav i lønnsoppgjøret

Kortere arbeidstid vil komme hele samfunnet til gode, framholdt Beckham.

– Det handler om en arbeidstid som tar vare på folk. Som får flere i arbeid, beholder folk i arbeid og som bidrar til at flere står lenger i arbeid.

Forbundslederen vil stille kravet om en arbeidstidsreform i lønnsforhandlingene i 2026.

I mellomtida har forbundet en jobb å gjøre, erkjenner han.

– Vi må styrke kampkraften, være synlige og tydelige i debattene og i media, og bygge faglige og politiske allianser. For motstanden er der og den er kraftig.

Skal diskuteres på landsmøtet

Handel og Kontor har kortere arbeidstid med full lønnskompensasjon på programmet i mange år. Men også dette landsmøtet skal behandle forslag knyttet til 6-timersdagen.

Region Vest foreslår en gradvis reduksjon av arbeidstida, mens region Øst vil få inn en argumentasjon for 6-timersdagen i programmet.

Region Innlandet vil stryke punktet fra programmet.

Forbundsstyret har lagt fram en uttalelse til landsmøtet som blant annet sier at fagbevegelsen må jobbe for dette i tariffoppgjørene i neste stortingsperiode.

Streik i neste lønnsoppgjør?

Beckham brukte store deler av den 40 minutter lange talen til å snakke om dårlige økonomiske tider. Han er kritisk til Norges Banks hyppige renteøkninger og framholdt at det har ført til økt ulikhet i samfunnet. De som har minst, har blitt rammet hardest.

– Mange balanserte allerede på en stram line før matvareprisene skjøt i været, før galopperende renter og før strømregningene nådde nye høyder.

Derfor har økt kjøpekraft vært fagbevegelsens viktigste krav i lønnsoppgjørene de siste årene. I 2023 gikk LO til streik.

Beckham mener årets lønnsoppgjør i varehandelen ikke ble godt nok. Det ble tydelig da 40 prosent av medlemmene stemte nei i uravstemningen.

– Det forteller meg at våre medlemmer forventer og krever mer. Det lytter jeg til. Det tar jeg med meg, sa han.

– Kanskje er tiden snart inne for en konflikt.

LO må samarbeide med flere partier

LO har et mangeårig faglig og politisk samarbeid med Arbeiderpartiet. Det har tjent og tjener fagbevegelsen godt, framholdt Beckham.

I dag tok Beckham, som selv er medlem i Arbeiderpartiet, til orde for at LO må utvide samarbeidet til å gjelde flere partier på venstresiden.

– Jeg tenker at tiden er moden nå for å utvide det fagligpolitiske samarbeidet til å gjelde flere partier på venstresiden enn bare Arbeiderpartiet.

Beckham spesifiserte ikke hvilke partier han sikter til. Lederne i Sosialistisk Venstreparti og Rødt er imidlertid invitert til Handel og Kontors landsmøte.

 Beckham viste til politiske seire HK og resten av fagbevegelsen har fått til siden forrige landsmøte. Den generelle adgangen til midlertidige ansettelser har blitt fjernet av dagens regjering. Heltid har blitt normen i arbeidsmiljøloven. Arbeidstakere tjener nå opp pensjon av all lønn. Og skattefradraget for fagforeningskontingent er doblet med dagens regjering.

– Det betyr noe hvem som styrer landet.

Advarer mot sjudagerssamfunn

«En av våre største kamper». Slik omtaler Beckham den evige debatten om søndagsåpne butikker. Den politiske skillelinja er klar.

– Partiene på venstresiden vil det samme som oss. De vil verne om søndagen som en annerledes dag.

Beckham frykter at forbudet mot søndagsåpen butikker vil ryke om høyresida vinner stortingsvalget neste år.

– Vi vet hva konsekvensene er, sa Beckham.

Han mener at det også vil få store følger for andre grupper av arbeidstakere som også må jobbe på søndager; renholdsarbeidere, bussjåfører og barnehageansatte.

– Ingen blir skjermet hvis vi får et sjudagerssamfunn der alle dager er like for alle.

Forbundslederen oppfordret til mobilisering foran stortingsvalget.

– Vi trenger en Arbeiderparti-ledet regjering, forankret i en sterk venstreside.

Les også: Dette blir de viktigste sakene på landsmøtet

Warning
Annonse
Annonse