Ship to Gaza: Israelske soldater slo og brukte elektrosjokk på aktivister
Israelske marinesoldater skal ha slått og brukt elektrosjokk på aktivister som ikke ville følge ordre, hevder Ship to Gaza Norway. De krever at påstandene blir etterforsket.
Den norske hjelpebåten Kårstein ble bordet og beslaglagt av israelsk marine i internasjonalt farvann søndag. Båten var på vei til Gaza med medisinsk utstyr.
Youssef Sammour
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Voldsutøvelsen er helt hinsides. Dette er en brutalitet som er veldig alvorlig. Vi ber Utenriksdepartementet om å følge opp dette, sier Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norway til Fagbladet.
Soldatene skal ha slått og brukt elektrosjokk
De israelske marinesoldatene skal ifølge Dahle ha gått hardt til verks for å få mannskap og delegater til å gjøre slik soldatene ville. De skal blant annet ha slått og brukt elektrosjokkpistol.
– Mannskapet tok ikke igjen, så det oppsto ingen slåsskamp. Men de utøvde motstand da soldatene prøvde å tvinge dem til å gjøre ulike ting. Det har soldatene ikke rett til, sier Dahle.
Disse meldingene er stikk i strid med versjonen det israelske militæret presenterte etter hendelsen. Derfra ble det meldt om at bordingen skjedde uten noen større hendelser.
Fagbladet har en rekke ganger i løpet av tirsdag prøvd å komme i kontakt den israelske ambassaden i Oslo for å få deres versjon av historien, men har så langt ikke lyktes å få svar.
• Israelsk marine har kapret norsk hjelpebåt på vei til Gaza
UD undersøker påstandene
Utenriksdepartementet (UD) opplyser til Fagbladet at de nå ser på påstandene om voldsbruk mot de norske aksjonistene.
– Vi vil ta opp påstandene om overdreven voldsbruk, skriver Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef ved Utenriksdepartementet i en e-post til Fagbladet.
– Ambassaden i Tel Aviv har kontakt med israelske myndigheter i tilknytning til saken. Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet og på hvilket grunnlag de mener seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet, meddeler han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza, mener myndighetene må reagere på ovedreven voldsbruk mot aksjonistene. Mandag holdt han appell i en støttedemonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.
Bjørn A. Grimstad
Har besøkt de fengslede
Den norske kapteinen, Herman Reksten, er en av tre aktivister som skal ha blitt utsatt for det Ship to Gaza Norway mener er uakseptabel vold. En annen er en 69 år gammel kirurg, Swee Ang. Organisasjonen mener handlingene er kriminelle og må etterforskes.
Fire av de som var om bord er hittil løslatt. To av de er israelske statsborgere, Zohar Chamberlain Regev og Yonatan Shapira. To journalister som tilhører den internasjonale nyhetskanalen Al-Jazeera er også blant de løslatte. De 18 resterende sitter fortsatt i fengselet Givon i Israel, hvor de så langt har tilbragt to netter. Fem av disse er norske statsborgere, mens en sjette er bosatt i Norge.
• LO-topper krever at regjeringen får norske Gaza-aktivister løslatt
Ansatte ved ambassaden i Tel Aviv har besøkt de anholdte nordmennene i fengselet i Givon og yter konsulær bistand til de. På spørsmål kunne ikke UD informere om hvorvidt ambassadefolkene hadde observert tegn på vold.
De fengslede har også fått besøk av advokater, som Ship to Gaza Norway har hyret. Etter det Fagbladet erfarer, vil israelske myndigheter prøve å deportere aksjonistene uten noen rettslig behandling i Israel.
Ship to Gaza Norway ber myndighetene i de ulike landene om å gripe inn og sørge for at både personer og båt blir løslatt så fort som mulig.