Abdel Fattah el-Sisi plakater satte sitt preg på Kairo før presidentvalget i Egypt mandag og tirsdag.
Mohamed Hossam/AA/ABACAPRESS.COM
Sisis oppskrift på nytt bråk
TEL AVIV: Vinneren av det egyptiske presidentvalget er mer general enn politiker, og nå stilles det spørsmål ved hans rolle som nasjonal redningsmann.
frifagbevegelse@lomedia.no
Egypts folkevalgte president heter Abdel Fattah el Sisi. Det kunne man med stor sikkerhet si allerede før presidentvalget mandag og tirsdag i denne uken. Alle meningsmålinger og politiske vurderinger sa at han ville vinne en knusende seier over den eneste motkandidaten, journalisten og dikteren Hamdeen Sabahi.
Mindre sikkert er det likevel hvilken framtid Egypt går i møte. Sisi har lovet at han vil få den istykkerslåtte økonomien på fote, men hvordan han vil gjøre det, er uklart, og ikke minst er det begrunnet frykt for at hans metoder vil gå voldsomt ut over de nyvunnete rettighetene som egyptiske arbeidere har oppnådd i løpet av revolusjonen.
Dramatisk krise
Den egyptiske økonomien har vært på konstant nedtur siden de sosiale protestene mot Hosni Mubarak og hans styre startet i begynnelsen av 2011. Urolighetene har ført til dramatisk krise i turistindustrien, som normalt tegner seg for 11 % av brutto nasjonalprodukt og står for en åttedel av hele arbeidsmarkedet. De viktige utenlandske investeringene er skrumpet inn til nesten ingenting.
Dette har gjort sitt til å uthule den allerede skrøpelige egyptiske økonomien. Den offisielle arbeidsløsheten står på 14 %, men er i virkeligheten langt høyere. Statsbudsjettet kjører med et underskudd på 14 %, og den offentlige gjelden er nå mer enn 100 % av brutto nasjonalprodukt, noe som er et dramatisk krisetegn.
Inntil videre har Egypt holdt det totale sammenbruddet fra livet ved å ta opp nye lån. Den islamske presidenten Muhammed Morsi, som ble avsatt ved et kupp for snart et år siden, takket nei til å låne 4,8 milliarder dollar, fordi det var betinget av krav om gjennomgripende reformer. Men han tok samtidig imot 16 mrd. dollar fra Saudi Arabia og De Forente Arabiske Emirater, som leverte lånet uten betingelser.
– Dette er en endeløs runddans, og Sisi har satt seg fore å gjenreise landets økonomi ved egen hjelp, sier Deya Abaza, som er økonomireporter ved dagbladet Al Ahram.
Sisi
Saken er imidlertid om Sisi er den rette personen til å takle disse utfordringene? Og hvilke metoder han vil ta i bruk?
«Jeg vil ikke hvile et øyeblikk, og det kan dere heller ikke», har man flere ganger hørt ham fortelle velgerne. Han advarer egypterne om at det blir en hard kur, og har uttalt seg i vage vendinger om at hver borger skal avgi en månedslønn for å bidra til redningen.
Han har også bebudet at kjempeprosjekter som nye flyplasser og massiv boligbygging skal skape nye arbeidsplasser, samtidig med at det hever egypternes levestandard og moderniserer en nedslitt infrastruktur.
– Men hvor skal pengene til alt dette komme fra, spør Deya Abaza seg selv.
Akkurat nå går en stor del av Egypts midler til å betale renter på utenlandske lån. En annen kjempepost går til å lønne ansatte i den offentlige sektor, som er voldsomt overdimensjonert og ineffektiv. Og ikke minst brukes omkring en tredel av statens penger på å finansiere subsidier av særlig grunnleggende matvarer og drivstoff. Det som blir igjen er selvsagt helt utilstrekkelig til å finansiere Sisis store planer.
Protestene fortsetter
Hestekuren vil derfor sannsynligvis bli satt inn der det kommer til å gjøre veldig vondt blant arbeiderne og landets fattigste, nemlig i form av et oppgjør med subsidiepolitikken. Det vil bety at prisen på gass til husholdningene vil gå dramatisk opp, akkurat det vil bli dyrere å kjøpe brød, ris og olje.
– Arbeidernes reallønn som allerede er blitt voldsomt uthult gjennom de siste tiårene, vil oppleve enda et fall, og det blir hardt, tilføyer Abaza.
Et av revolusjonens hovedkrav var at egyptiske arbeideres levestandard skulle opp på samme nivå som i 1980-årene, altså før Egypts økonomiske nedtur for alvor begynte. Målet var en minstelønn på 1.500 pund i måneden. Men en vanlig egyptisk arbeider tjener fortsatt et sted mellom 700 og 800 pund i måneden, akkurat som før revolusjonen. Resultatet har vært en nesten uavbrutt rekke protester og arbeidsnedleggelser gjennom de siste tre årene, og dette har vært hjulpet godt på vei av den nye, uavhengige fagbevegelsen.
– Men Sisi legger opp til at de sosiale protestene skal stanse, samtidig med at befolkningen må finne seg i enda en nedgang i levestandarden, sier den sosiale aktivisten Ahmed Shubra. – Det er en sikker oppskrift på nytt bråk.
Shubra forklarer at den alminnelige egypter lengter etter stabilitet, og han ser også et tydelig ønske om «en sterk mann» ved makten. Sisi, som beskrives som mer general enn politiker, står for disse tingene, men fordi han samtidig oppfattes som en leder av Hosni Mubaraks type, møtes han av helt spesielle forventninger. Han må hurtig ut og bevise at han respekterer de demokratiske frihetene og ikke bare gjeninnfører politistaten fra før revolusjonen.
– Dette ser mange som en overhengende fare, slutter Ahmed Shubra. – Det vakte en del oppsikt da Sisi sa at ikke alle egyptere kan regne med fri adgang til legehjelp, fordi midlene til det simpelthen ikke er der. Det blir en bitter pille å sluke for de fattige, og Sisi får et problem med å forklare, hvorfor folk skal finne seg i en sånn forverring uten å protestere.
Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB