PÅ PLASS: Arbeidet med Storheia vindpark har pågått siden august 2016. Testing av turbinene vil foregå videre utover sensommeren og høsten. Etter planen vil vindparken settes i kommersiell drift senere i høst
Knut Viggen
Storheia vindpark i Ålfjord i Trøndelag:
Siste turbin på plass i Storheia vindpark
I Åfjord i Trøndelag er monteringen av den siste av i alt 80 vindkraftturbiner i Storheia vindpark gjennomført. Ordfører Vibeke Stjern (Ap) har i årevis kjempet for etablering av vindparken.
knut.viggen@lomedia.no
STORHEIA, FOSEN: – Jeg kan ikke se at denne utbyggingen raserer naturen. Dette er fjellområder som i liten grad er blitt brukt av folk tidligere. Nå åpnes dette og blir mer tilgjengelig enn før, sier Vibeke Stjern, og viser til at vindkraftutbyggingen blant annet gir seks mil med nye turveier når anlegget står helt ferdig. Det vil også gi klingende mynt i en slunken kommunekasse.
Hennes ordførerkollega i Roan kommune, Einar Eian (H), kunne i mai glede seg over åpningen av Roan vindpark, som ifølge NRK Trøndelag vil gi kommunen både nytt sykehjem, nytt bibliotek, nytt servicebygg og sikring av en rasfarlig vei.
Etter en sommer der det har stormet rundt lokale vindkraftutbygginger og der frontene mellom utbyggere og naturvernere har spisset seg ytterligere til, gikk nyheten om ferdigstillelsen av den store vindparken i Åfjord forholdsvis stille for seg.
Ikke det at Storheia ikke har vært i medias søkelys. I fjor markerte motstandere av vindparken sin solidaritet med sørsamiske beiteinteresser ved et par anledninger og det har vært krasse innlegg i lokalavisene fra dem som mener vindmøllene raserer en unik kystnatur. Men det har ikke vært noe i nærheten av konfliktene som har utspilt seg i forbindelse med den langt mindre vindkraftutbyggingen på Frøya.
– Jeg mener vi har lyktes bedre på kommunikasjonssiden, det gjelder både forholdet vårt til lokale grunneiere, til berørte kommuner og andre interessenter, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, som var vertskap under besøket.
16. august ble den siste av 80 vindturbiner montert i Storheia vindpark.
Fra vindkraft-debatten:
• LO-topper om vindkraft på land: «Vi må tåle å se hvordan velferden blir til»
• Eit balansert vindkraft-standpunkt
• Jeg kan ganske enkelt ikke stå i et forbund som fronter slike holdninger til vindindustrien
Aktiv sommer
I løpet av sommeren har rundt 500 arbeidere vært engasjert i monteringsarbeidet i fem parker på Fosen. Lokalt har det gått med rundt 2,5 millioner arbeidstimer.
Nettverk hang seg på da LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sammen med blant annet hovedtillitsvalgt i Statkraft, Asbjørn Seveljord, var på anleggsbesøk. Da var arbeidet med montering av de første turbinene i full gang.
Det har vært en lang prosess for å få vindparkene på Fosen på plass. Den første vindparkmeldingen kom allerede i 2002.
Konsesjonsprosessen har vært lang og nåløyet trangt. Det er tatt mange hensyn og flere prosjekter er blitt redusert.
TAR BILDE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen foreviger møllemonteringen i Storheia vindpark.
Knut Viggen
Stopp i 2015
Underveis ble det også full stopp. Det skjedde på starten av 2015, da Statkraft oppdaterte sine prognoser og fant ut at prosjektet ikke var lønnsomt.
TrønderEnergi og NTE fryktet at Statkrafts nei også ville bety nei til ny kraftlinje på Fosen, Statnett mente det var plass til mer vind på Fosen, det gjorde at kostnadene falt. Fortsatt trodde ikke Statkraft at dette var nok for å få lønnsomhet, men etter forhandlinger, blant annet om møllepriser og hard jobbing gjenom høsten 2015 kom det et formelt vedtak om å sette i gang helt i starten av 2016.
Norges største
Med sine 80 turbiner og 288 MW i effekt blir vindparken i Åfjord Norges største. Storheia vindpark er ett av seks prosjekter i porteføljen til Fosen Vind, som etablerer Europas største vindkraftprosjekt på land, på til sammen 1057 MW. Vindparken blir den andre av Fosen Vinds prosjekter som ferdig-stilles, etter at Roan vindpark åpnet i mai i år.
TRANSPORT: I sommer har åfjordingene kunnet se mange slike transporter, av møllekonstruksjoner og mølleblad på vei fra havn til fjell. De har foregått til faste tider og har vært godt varslet på forhånd.
Jon Bing Fugmann Henriksen
– Arbeidet med Storheia vindpark har pågått siden august 2016. Testing av turbinene vil foregå videre utover sensommeren og høsten. Etter planen vil vindparken settes i kommersiell drift senere i høst, sier Jan Petter Birkeland, prosjektdirektør i Statkraft, som gjennomfører utbyggingen for Fosen Vind.
Fleksible
Birkeland takker lokalbefolkningen og trafikanter for fleksibiliteten og forståelsen de har vist de siste månedene i forbindelse med transporten av komponenter til Storheia vindpark. Transportene har gått til faste tider fra havn i Monstad i Åfjord til Storheia.
Han understreker at aktiviteten i vindparken vil fortsette i tiden fremover.
Dette er også Europas største vindkraftprosjekt på land. Byggingen startet i 2016, først med bygging av et omfattende veisystem. Det har vært to år med forberedelser før møllemontering. En rekke lokale entreprenører har vært i sving i forbindelse med utbyggingen og det har blitt tildelt lokale kontrakter på til sammen rundt 2 milliarder kroner.
Alle vindparkene vil være ferdig bygget og satt i drift i løpet av 2020.
Fosen vind
Statkraft bygger ut vindparkene på vegne av Fosen Vind. Selskapet eies av kraftselskapene TrønderEnergi og Statkraft, samt det europeiske investorkonsortiet Nordic Wind Power DA.
For danske Vestas, som monterer møllene, er dette det største prosjektet de noen gang har gjennomført. Arbeidsstokken som har vært i sving i Fosen består av folk fra en rekke forskjellige land, som har møllemontering som spesialfelt. Site-manager Jon Bing Fugmann Henriksen, kom til Fosen fra møllebygging i Iran og sier han stortrives med jobben på Storheia. Han er også en habil hobbyfotograf og har tatt to av bildene i denne reportasjen.
Statkraft har fokus på helse, miljø og sikkerhet og har også underveis i prosjektet gjennomført en rekke intervjuer for å sikre at norske arbeidsregler blir fulgt. Det har så langt ikke vært noen alvorlige hendelser som har gitt skade, men det er, ifølge Statkraft, avdekket ett tilfelle der det har blitt betalt for lite til underleverandører.
ORDFØRER: Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern (Ap, i forgrunnen), har i mange år jobbet for at Storheia vindpark skulle bli en realitet. Hun mener parken vil bli et stort pluss for kommunen.
Knut Viggen
stitemanager: Jon Bing Fugmann Henriksen i Storheia vindpark har montert vindmøller over hele verden.
Knut Viggen
OMVISNING: Besøkende og prosjektledelse i Storheia vindpark i begynnelsen av juni.
Knut Viggen
VINDMØLLER: En del av Storheia vindpark, sett fra Åfjord. Vindmøllene er ikke lette å få øye på herfra.
Foto: Jon Bing Fugmann Henriksen
Fosen-utbyggingen
Europas største landbaserte
vindkraftprosjekt
1 GW (1057 MW) vindkraft i
Midt-Norge
Produserer nok strøm til 180.000 norske husstander
277 turbiner, hver 87 meter høye med en diameter på fra 117 til 136 meter fra vingespiss til vingespiss
241 km vei skal bygges
Består av Roan vindpark,
71 turbiner, åpnet mai 2019
Harbarksfjellet vindpark,
30 turbiner
Kvenndalsfjellet vindpark,
28 turbiner
Storheia vindpark, 80 turbiner
Hitra II vindpark, 26 turbiner
Geitfjellet vindpark, 42 turbiner