JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Skatteetaten og LO med tettere a-krim samarbeid

En ny samarbeidsavtale mellom Skatteetaten og LO skal gjøre livet vanskeligere for skurkene i arbeidslivet.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

LO har 14 koordinatorer på til sammen 18 store anlegg. Deres oppgave er å støtte tillitsvalgte og verneombud i deres arbeid, men de kommer også over mange tilfeller av økonomisk kriminalitet og saker som Skatteetaten også gjerne vil kjenne til.

Finne rett person

LO-koordinatorene gir også i dag mange tips til Skatteetaten der de kommer over useriøsitet og kriminalitet. Men ved å formalisere samarbeidet vil det bli lettere å finne rett person i Skatteetaten å levere tipset til.

Det vil bli opprettet direkte kontakt mellom den som er ansvarlig for de ulike prosjektene hos Skatteetaten og LO-koordinatoren på prosjektene.

I avtalen står det også at Skatteetaten vil dele informasjon med LO-koordinatoren.

LO-koordinator

En form for kontrollør som reiser rundt på byggeprosjektene, gransker selskapene og snakker med de ansatte. Målet er å stoppe sosial dumping.

Har LO som arbeidsgiver, og er dermed uavhengig av ledelsen i prosjektene de jobber på.

Virksomhetene som hyrer dem inn, refunderer lønnsutgiftene LO har med koordinatorene.

LO-koordinatorer har blant annet vært brukt på store offentlige byggeprosjekter som flyplassen på Gardermoen og de store oljeanleggene langs kysten.

Ikke detaljerte opplysninger

– Skatteloven gir ikke etaten lov til å gi ut opplysninger om enkeltvirksomheters økonomiske forhold. Det vi kan informere om er informasjon om hva skjer, hva som er modus i stort, sier skattekrimsjef i Skatteetaten Erik Nilsen til FriFagbevegelse.

– Men hvis et firma på en byggeplass tidligere har vært ilagt straffeskatt eller tatt for svindel med merverdiavgift, kan dere varsle LO-koordinatoren om det?

– Nei, det kan vi ikke, sier skattekrimsjefen.

Flere samarbeidsavtaler

Det er Nilsen som har undertegnet avtalen på vegne av Skatteetaten. Fra LOs side er det LO-sekretær Trude Tinnlund som har signert.

Skatteetaten har allerede 27 samarbeidsavtaler med flere av landets største utbyggere. Disse avtalene dekker et annet behov enn avtalen med LO.

Avtalene med utbyggerne hjelper de store entreprenørene til å unngå å inngå avtaler med useriøse underentreprenører, altså før avtalene inngås.

Skattekrimsjef Erik Nilsen og LO-sekretær Trude Tinnlund underskriver en avtale om et tettere samarbeid i mellom Skatteetaten og LO-koordinatorene.

Skattekrimsjef Erik Nilsen og LO-sekretær Trude Tinnlund underskriver en avtale om et tettere samarbeid i mellom Skatteetaten og LO-koordinatorene.

Torgny Hasås

Tett på byggeplassen

Avtalen med LO gjelder først og fremst etter at avtalen med underleverandører er inngått, etter at de har kommet i arbeid.

LO-koordinatorene er tettere på det som skjer på byggeplassene enn det Skatteetaten er.

Trude Tinnlund sier at avtalen først og fremst er med på å systematisere arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og det useriøse arbeidslivet.

Fagforeningene

– Kan det være aktuelt å lage slike avtaler ned på fagforeningsnivå, slik at tipser fra fagforeninger også kan ha én dør inn til Skatteetaten.

Verken Skatteetaten eller LO har vært inne på denne tanken.

I dag går tips fra fagforeningene enten til a-krimsenterne eller Fair Play Bygg Norge. 

Warning
Annonse
Annonse