Sykepleiere er en av gruppene som har jobbet mange nattevakter i strekk med påfølgende helserisiko. Men ifølge Jenny-Anne S. Lie har yrkesgruppa gått riktig vei.
XAVIER NAVARRO/colourbox.com
Skiftarbeid gir helseskader
Stadig flere jobber utenom vanlig dagarbeidstid - og det er ikke bra for helsa. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
stig@lomedia.no
I 2008 publiserte Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) rapporten "Arbeidstid og helse - en systematisk litteraturstudie". I dag fulgte de opp med en oppdatert kunnskapsgjennomgang. Det innebærer at de har studert forskning på området og fått det inn i en ny rapport, som ble presentert i formiddag av Jenny-Anne S. Lie.
Flere med avvikende arbeidstid
Lie slår fast at et stadig økende antall arbeidstakere i Norge har en arbeidstid som avviker fra den vanlig 08 - 16 arbeidsdag, og rapporten fokuserer på helseskadelige effekter som følge av arbeidstid og arbeidstidsordninger. Søvnforstyrrelser er den vanligste konsekvens av endret døgnrytme, og er den enkeltfaktor som har størst negativ betydning for skiftarbeidere. Søvn om dagen er ofte kortere og mer oppstykket enn nattesøvn. Nytt i årets utgave er at også lange arbeidsøkter virker negativt inn på helsa.
Over 55 timer i uka
En studie av offentlige ansatte i England viser at risikoen for innsovningsvansker og for å få for lite søvn, var nesten dobbelt så stor for de som jobber over 55 timer i uka, sammenliknet med de som jobber 35 - 40 timer. Tidlig start på morgenskiftet og hyppige lange arbeidsuker øker risikoen. Søvnproblemer har negative innvirkninger på livskvalitet, og kan få alvorlige konsekvenser. Det kan ære høyere ulykkesrisiko, økt fare for dødlighet, hjerte- og karsykdommer eller psykiske lidelser. Jobber man over 11 timers økt er faren for psykiske lidelser 2,5 ganger større enn for en som har vanlig arbeidstid. Resultatet blir gjerne høyere sykefravær og betydelig økte kostnader til medisinsk behandling.
Nedsatt funksjon
Lange arbeidsøkter, skiftarbeid og særlig nattarbeid kan føre til nedsatt funksjon med fare for feilhandlinger. For yrkesgrupper som piloter og leger sier det seg selv at konsekvensene kan bli katastrofale. Ifølge Lie er det fortsatt klare indikasjoner på at det er negative psykiske effekter knyttet til lange arbeidstider og nattarbeid. Risikoen øker ytterligere ved at det ofte jobbes lange arbeidsuker. Andre følger her er økt fare for hjerte- og karsykdommer og diabetes. De fleste studier av nattarbeid og brystkreft viser en økt risiko ved nattarbeid. Nye studier viser økt risiko for brystkreft blant kvinner som har jobbet mange år i skiftordninger med mange netter i strekk.
For tidlig
En australsk studie av piloter viser at viser at man får større søvnproblemer ved å begynne på jobb ekstremt tidlig. Begynner man kl 5, får man betydeligere dårligere søvn enn om man begynner kl 8.30. Andre studier viser at sju til åtte søvntimer per døg er best. Det samme gjelder en arbeidsuke på 31 - 40 timer. Da har man lavest skaderisiko. Ett funn var at de som trener regelmessig (og mye) står langt sterkere i forhold til skadevirkninger ved skift- og nattarbeid. Det er videre en sammneheng mellom lite søvn og fedme. I Japan er det ikke uvanlig å jobbe tolv timer. Der har de da også et uttrykk som heter "Karoshi", arbeid til døde.
Viktig rapport
Øyvind Rongevær fra LO påpekte i debatten at dette er en viktig rapport, som gjerne bør oppdateres med ny kunnskap hvert femte år. Han påpekte spesielt at lange arbeidsøkter kan ha negative konsekvenser for helsa. Dagfinn Lund, også han fra LO, påpekte at Arbeidsmiljøloven setter rammer:
– Ingen kan fravike Arbeidsmiljølovens vernebestemmelser, sa han. Det har vært en økning av uregelmessig arbeidstid de siste 10 - 15 år, blant annet som følge av utvidete åpningstider i varehandelen. Ifølge Lund får man nå utfordringene på det som hittil er blitt kalt normaldag. Innen deler av pleie- og omsorg blir skiftene lenger, og begrunnes gjerne med brukernes behov. Det kan i en del tilfeller være en motsetning mellom en arbeidstakers kortsiktige ønsker om arbeidstid og den samme persons helsetilstand på lang sikt.
Det er ikke bare privat sektor, men også offentlig, som merker forandringene. Fra før å jobbe tre ganger åtte timer, kan man nå gå over til to ganger tolv, med de helsemssige konsekvenser det eventuelt måtte medføre.
Rapport
STAMI ga i dag ut rapporten "Arbeidstid og helse", oppdatering av en systematisk litteraturstudie.
Rapport
STAMI ga i dag ut rapporten "Arbeidstid og helse", oppdatering av en systematisk litteraturstudie.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company