JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidige ansettelser

Slik blir arbeidslivet hvis Erna Solberg får makta

Høyre vil igjen gjøre det lettere å benytte midlertidige ansettelser og lettere å leie inn arbeidskraft. Det vil møte motstand hos fagbevegelsen.
Husker du storstreiken i 2015? Høyre-forslag kan utløse nye protester.

Husker du storstreiken i 2015? Høyre-forslag kan utløse nye protester.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

tore.ryssdalsnes@lomedia.no

Det kommer fram i en omfattende omstillingsplan som Høyre-leder Erna Solberg presenterte under Arendals-uka onsdag.

Planen vil være sentral for partiet fram mot landsmøtet til våren og videre inn i valgkampen foran stortingsvalget 8. september neste år.

Ett av kapitlene handler om å mobilisere mer arbeidskraft. Høyere yrkesdeltakelse er avgjørende for å sikre velferdsstatens økonomisk bærekraft og for å sørge for at vi har nok folk til å ta vare på eldre og pleietrengende, mener Høyre.

Slik vil Høyre få flere i arbeid

* Ikke uføretrygde unge under 30 år 100 prosent, med unntak av åpenbare tilfeller.

* Ha flere unge i arbeidsrettet løp framfor AAP.

* Mer fleksible tiltaksplasser.

* Lettere å benytte midlertidige ansettelser.

* Lettere for næringslivet å leie inn arbeidskraft ved behov.

* Økt bruk av alternative turnusordninger.

* Jobbskattefradrag for unge arbeidstakere.

Endret politikk ved regjeringsskifte

For å få til det trekker Høyre fram noen nye tiltak, men også noen gjengangere.

Arbeidslivspolitikken er ett av feltene som endrer seg mest og raskest med skiftende regjeringer.

Adgangen for arbeidsgivere til å ansette i midlertidige stillinger har et regelverk som er endret med skiftende regjeringer på hele 2000-tallet:

* I juni 2005 fikk Bondevik-regjeringen vedtatt en generell adgang til å ansette midlertidig.

* Dette ble reversert av den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen allerede i deres første regjeringsår.

* Da Høyre og Frp tok over regjeringskontorene i 2013 ble det igjen lettere å ansette midlertidig.

* Og til slutt ble denne adgangen igjen reversert av arbeidsminister Hadia Tajik i 2021. Dette var en av de første sakene Støre-regjeringen fikk vedtatt i Stortinget etter valgseieren.

Den største streiken

Nå varsler altså Høyre-leder Erna Solberg igjen at det vil komme endringer på dette området i arbeidsmiljøloven hvis de kommer i regjering.

Solberg bedyrer at hun ikke frykter bråk om forslagene som bryter med politikken til dagens regjering.

Men da hennes regjering i 2015 fikk vedtatt en lovendring som ga arbeidsgiverne lov til å ansette midlertidig inntil 12 måneder uten begrunnelser, førte det til den største politiske streiken i moderne arbeidslivshistorie.

Det ble gjennomført store demonstrasjoner i hele Norge, blant annet foran Stortinget. 15.000 mennesker møtte opp både i Oslo og Trondheim, og daværende arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ble pepet ut på Løvebakken.

Inviterer fagbevegelsen

– Fast jobb er hovedregelen. Men innskjerpelsene som er blitt gjort (av Støre-regjeringen, red.anm.) har ført til at det er blitt vanskelig for en del unge å komme seg ut i jobb fordi arbeidsgivere er redd for å ansette folk som kanskje har noen utfordringer med seg, mener Høyre-lederen.

– Fagbevegelsen er ikke glad for verken innleie eller midlertidige ansettelser?

– Vi trenger mer arbeidskraft. Da er det helt nødvendig at vi ser på mer fleksibilitet. Jeg vil gjerne samarbeide med fagbevegelsen for å lage rammer rundt det, men vi må få flere inn i jobb. Da må vi se på hva som skaper barrierer som hindrer at folk skal komme i jobb, sier Erna Solberg, som legger til at det aller viktigste er at det trengs et arbeidsmarked som mobiliserer mest mulig arbeidskraft.

Erna Solberg og Høyre vil reversere innstrammingene i muligheten for innleie og midlertidige  ansettelser.

Erna Solberg og Høyre vil reversere innstrammingene i muligheten for innleie og midlertidige ansettelser.

Tri Nguyen Dinh

– Vi mener at midlertidige ansettelser og mer bruk av innleie er en del av det som gjør at du kan få flere folk i jobb framover, sier Solberg.

– Høyre tar feil

Nestleder i LO, Steinar Krogstad, mener Høyre tar helt feil i sin begrunnelse for å åpne opp igjen for mer midlertidige ansettelser og økt bruk av innleie.

– Innstrammingen av regelverket har ikke hindret bedriftene i å satse. Det stemmer ikke med en FAFO-undersøkelse som viste at bygg ansetter flere, til og med i nedgangstider. Dette er tvert i mot «god» høyrepolitikk for å motvirke utenforskap i arbeidslivet, sier Krogstad.

Han er skråsikker på at en åpning for mer midlertidige ansettelser og reversering av innskjerpet innleie-regler vil føre til en liknende mobilisering fra fagbevegelsen som i 2015.

– Jeg antar at LO-kongressen vil holde fast ved et arbeidsliv med hele, faste stillinger. Det er blitt styrket ved dagens regjering. Hvis Høyre ønsker å svekke det vil det møte motstand fra en samlet fagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse