PÅ NETT: Slik så det ut under fjorårets 1. mai-markering i Oslo. I år er målet at like mange vil delta over hele landet, bare at det skjer på en felles plattform på nett.
Jan-Erik Østlie
1. mai:
Slik blir årets digitale 1. mai: – Alle kan gå i tog
Digitale appeller kan streames. Paroler og faner meldes inn digitalt. Deretter kan du selv delta i toget ved å registrere deg på nett. Slik jobber LOs lokalorganisasjoner for å likevel lage 1. mai-tog over hele landet.
ida.bing@lomedia.no
– Vi tenker at når vi i år markerer 1. mai på nettet, så er det likevel en fysisk handling.
Det sier Ingunn Gjerstad, leder i LO Oslo, som sammen med LOs lokalorganisasjoner arrangerer årets 1. mai. Det er lokalorganisasjonene i Stavanger, Fredrikstad, Bergen, Trondheim og Oslo som har vært pådrivere og initiativtakere for den digitale utgaven.
På en felles nettside som vil stå klar i slutten av april, kan alle som ønsker delta i det digitale 1. mai-toget.
– Dette blir som et norgeskart der man kan klikke seg inn på de ulike stedene der det arrangeres et virtuelt eller digitalt tog, eller et annet type arrangement på 1. mai, forklarer Gjerstad.
Aldri gjort før
For første gang i historien feires arbeidernes dag utelukkende digitalt.
– Det har aldri funnes en slik løsning før, den er helt unik. I år vil alle ha oversikt, og dette vi gjør nå ved å skape en felles plattform er helt banebrytende for lokaldemokratiet, sier Gjerstad til FriFagbevegelse.
Hun mener den digitale markeringen er en positiv virkning av koronakrisa.
1. mai er symbolet på arbeidersolidaritet
– Krisa har tvunget oss til å digitalisere deler av virksomheten fortere enn vi ellers ville gjort. Nå får vi en sjanse til å samle folk, slik at man kan kjenne til hverandre og hverandres kamper.
I de fleste større byene og i hovedstaden er det stort torgmøte med oppstilling og taler, hvor det rigges opp til at dette skal streames og gjøres digitalt. Så kan man går i tog med paroler for dagen, forklarer Gjerstad.
– Folk synliggjør virtuelt at de går, fordi vi ikke får lov til å samles i byene som normalt. Den fysiske øvelsen vi gjør er å markere der inne på nett, ved at vi også der stiller opp hele toget.
De lokalområdene som ikke har store ressurser til å rigge seg opp digitalt, vil få hjelp til dette, understreker Gjerstad, som oppfordrer interesserte til å ta kontakt med sin lokalorganisasjon i LO for påmelding.
– Mange ulike organisasjoner og miljøer deltar med sine samarbeidspartnere lokalt. Det skal være en lav terskel for å delta, og vi har opprettet superbrukere som skal hjelpe folk til å stable opp arrangementer digitalt om de ønsker, sier Gjerstad.
p
Styrker lokaldemokratiet
For det er viktig at alle skal ha mulighet til å delta, til tross for at det ikke er lov til å samles i større folkemengder.
– Det er i lokalsamfunnene vi lever livene våre, og de er viktigere nå enn ellers. Dette gir en kjempefin mulighet for alliansebygging lokalt, ved at man inviterer inn organisasjoner som er naturlig å ha et samarbeid med i det samfunnsbyggende arbeidet vi skal gjøre også etter koronakrisen, sier Gjerstad og legger til:
– Jeg ser på dette som en veldig god mulighet til å styrke demokratiet og den folkelige deltakelsen på alle nivåer.
Gjerstad mener årets 1. mai-markering – til tross for at den skjer på nettet og ikke ute i gatene – blir et samlingspunkt.
– Det koker ned til at de fleste folk har sammenfallende interesser, vi ønsker deltakelse, demokrati, trygghet for arbeid, helse, bolig og utdanning. Det er de enkle tingene som samler oss, når alt kommer til alt.
p
Sterkt oppmøte
Arbeidet med å få til den digitale løsningen startet allerede 16. mars, få dager etter at norske myndigheter satte inn de strengeste tiltakene hittil opplevd i fredstid.
Disse ukene rundt påsken skal lokalorganisasjonene holde møter og tilrettelegge for den digitale markeringen av 1. mai. Foreløpig er over 20 lokalorganisasjoner som har meldt sin interesse. Gjerstad sier at de nå håper på et sterkt oppmøte.
– Vi vil se hvor mange som deltar over hele landet. Det er mange steder man kan markere 1. mai, og vi kan vise hvor mange vi er. Alle som deltar blir telt, og er en del av gruppen som viser solidaritet og tilhørighet for folks kamper og interesser.
Flere forbund har hatt en markant medlemsvekst under koronakrisa. På landsbasis har LO fått 11.000 nye medlemmer i løpet av mars måned.
– Mange ser nå at det finnes interessekonflikter det er verdt å kjempe for. Derfor er det ekstra viktig å arrangere 1. mai i år, i og med at vi har fått så mange nye medlemmer, sier Gjerstad.
1. mai
• I 1888 besluttet den amerikanske landsorganisasjonen, American Federation of Labor, å gjennomføre generalstreik 1. mai 1890 som ledd i kampen for åtte timers arbeidsdag.
• Stiftelseskongressen for den annen internasjonale i Paris 1889 gjorde 1. mai til en internasjonal demonstrasjonsdag, også fra 1890.
Inntil den første verdenskrig sto kravet om åtte timers arbeidsdag i forgrunnen ved demonstrasjonene, senere har dagen gjerne gitt uttrykk for arbeiderbevegelsens krav, program og idéinnhold til enhver tid.
• Etter den russiske revolusjon 1917 ble 1. mai sovjetmaktens store festdag ved siden av revolusjonsdagen (7. november). I de østeuropeiske land under kommunismen hadde dagen et sterkt nasjonalistisk preg, som regel med innslag av militærdemonstrasjoner.
Nazistene i Tyskland gjorde i 1933 1. mai til en nasjonal festdag, «arbeidets dag», samtidig som den frie fagbevegelse ble oppløst.
• I Norge er 1. mai offentlig høytidsdag og lovfestet fridag siden 1947. Program og paroler har vært lagt opp av de lokale faglige samorganisasjoner, men siden 1970-årene har ofte venstresosialistiske partier og radikale fraksjoner hatt sine egne opplegg. Også borgerlige partier og enkelte andre organisasjoner har begynt å markere dagen med særskilte arrangementer.
Kilde: SNL
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli