Luftkost: Piloter må spise det de får, når de får mat. I dag ble det to frokoster, fanget på brettet, mens de sjekker høyden, kommuniserer med bakken, og holder oppmerksomheten.
Sissel M. Rasmussen
Slik er arbeidsdagen til en SAS-pilot
Ingen fly får ta av før piloten selv har gått sin sjekkrunde. Boeing 737 er straks klar for avgang.
sissel@lomedia.no
REPORTASJE: 06:15: Kari Åsvestad (52) møter på Gardermoen. Hun har stått opp kvart på fem i dag, mandag morgen. I de bakre gemakker – i SAS’ crewområde skal flightplaner og værforhold sjekkes. Første flyavgang er 07.10. På dagens crewliste står det at hun skal fly med en annen kaptein, Martin Boxill (57), med lenger erfaring enn henne, som betyr at hun skal fly på styrmannsplass i dag.
De hilser, småprater, sjekker vær og føreforhold. Felles irritasjon over internettforbindelsen til Ipaden hvor all informasjon hentes fra i det nye systemet. Hun laster inn det siste været.
– Ingenting er så gammelt som gammelt vær, sier flykaptein Åsvestad, som liker å bryne seg på «Tor og Odin».
Vintermørket, stormene og turbulensen er langt unna. Martin Boxill er fornøyd med at det er vinter bare halve året. Det er sol og høytrykk over Norge nå. «A walk in the park».
Storfamilien i SAS
De virker som gamle kjente. Praten flyter lett. Blide, imøtekommende, velvillige. Har de har flydd sammen før, kanskje én gang? De har nok møttes i gangene. Kari har flydd for SAS i 25 år, de siste 9 åra som kaptein. Martin - i 30 år. Alle er visst på fornavn, også crewet i kabinen, som vi treffer om bord i maskinen. Kari og Martin skal tilbringe dagen sammen i cockpit, i morgen drar de i hver sin himmelretning.
Ingen glamour
Glansdagene er definitivt over. Riktignok skinner de fire stripene i sølv, men det er den eneste glamouren som er tilbake. Pilotenes hverdag er alt annet enn 80-tallets glade dager, med mye fritid, god lønn og fester mellom vaktene. Cowboybransjen er way back.
07.10: Martin Boxill stod opp kvart på fire. Han satset på frukt på bakrommet, men den gang ei. Han venter ivrig på kaffe og frokost etter takeoff på dagens første flight: SK 4007 til Stavanger. De sliter med «pilotmage» - uregelmessige måltider og fordøyelsesproblemer. Og «pilotrygg» som de kaller ryggsmertene, resultatet av å sitte fastspent i et sete, store deler av dagen. Treningstid er mer teori enn praksis.
– Når skal jeg trene, undrer Martin, med 10 timers arbeidsdager og 10 timers hviletid?
Faste prosedyrer
Både før og under avgang er det mange faste prosedyrer som gås gjennom. Hvert selskap har egne regler og rutiner, og kaptein og styrmann har forskjellige oppgaver. Det er uvant for kaptein Kari å sitte på høyre side i styrmannstolen. Rutinene sitter ikke like fast i fingrene. SAS utnytter kapasiteten og benytter kapteinene som annenflyger på styrmannsplass. Begge dagens piloter er kapteiner på SAS sine Boeing 737. Sertifikatet gjelder normalt kun for én flytype. Å bytte selskap er lite aktuelt, siden du da starter på begynnerlønn igjen.
08:05: Det er ikke lang tid for pauser i lufta. Det går i ett. Vel oppe, så en halvtime før landing begynner nedstigningsprosedyrene. De mottar høyden fra tårnet på bakken, stiller inn umiddelbart. Vi lander med god margin. «Brake on» – «Checked».
25 minutter senere skal SK4010 ta av igjen, tilbake til Oslo. En av pilotene må ut og sjekke flyet visuelt før avgang. Bestille mer drivstoff om nødvendig. Dét er det piloten som bestemmer. Lastepapirene – Load sheet – kommer tikkende inn. Vekt og balanse sjekkes.
– Boarding completed. 66 passasjerer, 57 bak, ingen små. Martin tar imot beskjeden fra purseren med et smil. Vi letter på tid.
– Nå er det bare sekunder til kaffen kommer, smiler flykapteinen.
10:25: Å ha en hel time til neste flight hører med til sjeldenhetene, ifølge Kari. Neste «leg» – internsjargong for strekning – går til Manchester. To timers flytur. Det betyr varm frokost.
– Vi spiser når vi får mat, men det blir svært uregelmessige måltider, og vi vet ikke hva slags mat vi får. På en tur til Amsterdam fikk jeg den mest himmelske biffen jeg noen gang har smakt, minnes Kari, men hun klarte bare én bit. Det ble umulig med biff til frokost klokka halv ni.
Øresus og søvnmangel
Vi er tilbake i Oslo. Klokka er 15:00. Siste leg står for tur, Oslo – Trondheim. De begynner å bli slitne av dagen. I går var Kari på jobb kl. 05.10 og fløy tur-retur Oslo – Samos, Hellas. En av de vanskelige flyplassene i Europa. I morgen skal hun prøve å snu rundt på døgnrytmen. Da starter hun kl. 15.00 og lander fra London 22.40. Søvnproblemer er vanlige, fordi vaktene er så uregelmessige. Ingen av de to jobber fulltid. Kari Åsvestad har en 80 prosent stilling og Martin Boxill 75 prosent. Begge sliter med tinnitus.
– Det er nok. Jeg klarer ikke mer enn det, sier Martin.
Kari er enig. Hun vet ikke hvor lenge hun klarer å jobbe 80 prosent. Øresusen blir verre med stress og søvnmangel.
Både tinnitus og søvnproblemer er kjente lidelser blant pilotene. Martin Boxill fikk øresus etter å ha flydd den nye Boeing 737 i ett år. Det er nesekonstruksjonen på flyet som skaper ekstra mye støy. De sitter i 86 desibel støy under flyvning.
Det går en grense
– Regelverket i USA er nå langt strengere enn i Europa. Etter frislippet på 80-tallet skjedde flere stygge ulykker. Problemet er fatigue – en trøtthet som kommer sigende etter lang tid uten nok hvile og mulighet til å ta seg inn igjen. Vi venter bare på at ulykkene kommer her, sier Kari Åsvestad.
Under de felles EU-reglene kan pilotene jobbe opp til 60 timer per uke. Etter en slik økt har de krav på 36 timer fri. SAS-pilotene har en 47,5 timers uke, men kan gå opp til 60 timer ved forsinkelser. EU-reglene er ment som de ytterste rammene, men selskapene utnytter regelverket maksimalt.
Kari Åsvestad fraråder kvinner å bli piloter under dagens regime.
– Dessverre. Manglende jobbsikkerhet og svært vanskelig sosialt, med lange vakter og én frihelg i måneden, gjør det vanskelig.
Morsomt tross alt
Det mangler ikke på svartmaling av flybransjen for tiden. Konkurransen med lavprisselskapene, der pilotene ikke får mat og må kjøpe kaffen sin sjøl. Pilotene har like mye i lønn som for ti år siden, bare med lengre dager, mindre fri og mer stress. Så hvorfor holder de ut? Fordi de elsker å fly.
– Fordi det er en utfordrende jobb. Vi har utrolig mange fantastiske kolleger. Du blir en nomade. De er samstemte. Martin Boxill har sitt eget lille toseters fly på Rygge. Kari Åsvestad fikk styre småflyet til faren, fem år gammel. Fra da av visste hun hva hun skulle bli når hun ble stor. Hun skulle bli flykaptein og styre de store sølvfuglene. Og slik ble det.
17:15: Siste destinasjon nådd for i dag. De hilser. Takker for turen. Dagens tredje kabinbesetning skal tilbake til Oslo. Pilotene drar til forskjellige hotell, et for lengre opphold, et for tidlige avganger – valgt av SAS.
Norsk Cockpitforbund
• Siste tilskudd til LO-familien.
• Forbundet har 600 medlemmer.
• De organiserer hovedsakelig SAS-piloter, men også Ryanair Pilot Group, blant andre.
• Antall piloter i SAS totalt er rundt 1500 og rundt 540 av dem i Norge.
• Antallet kvinnelige piloter er rundt 64. Hvorav rundt 9 norske, 10 danske og 45 svenske.
Det er morsommere å bryne seg på Tor og Odin da.
Kari Åsvestad om turbulens
Det er greit at det er vinter bare halve året.
Martin Boxill om spennende utfordringer i pilotyrket.
Norsk Cockpitforbund
• Siste tilskudd til LO-familien.
• Forbundet har 600 medlemmer.
• De organiserer hovedsakelig SAS-piloter, men også Ryanair Pilot Group, blant andre.
• Antall piloter i SAS totalt er rundt 1500 og rundt 540 av dem i Norge.
• Antallet kvinnelige piloter er rundt 64. Hvorav rundt 9 norske, 10 danske og 45 svenske.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus