JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det grønne skiftet

Slik har Sverige skapt 60.000 fossilfrie industriarbeidsplasser

Da LO og NHO arrangerte hydrogenseminar til minne om Hans-Christian Gabrielsen, var næringsminister i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson, en selvskreven gjest.
 Karl-Petter Thorwaldsson, tidligere LO-leder og nå næringsminister i Sverige, var en nær venn av Hans-Christian Gabrielsen.

Karl-Petter Thorwaldsson, tidligere LO-leder og nå næringsminister i Sverige, var en nær venn av Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Hans-Christian Gabrielsen hadde et sterkt ønske om å få til et hydrogenseminar. For å hedre den tidligere LO-lederen, ble seminaret avholdt ett år etter hans bortgang.

Mange av toppene i industrien var til stede. Både konsernsjef i Aker ASA, Øyvind Eriksen, konsernsjefen i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Yara, Svein Tore Hoelsether, og konsernsjefen i Norsk Hydro, Hilde Merete Aasheim var på plass.

Invitert var også tidligere LO-leder i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson. Han var en nær venn av Gabrielsen, nå er han næringsminister i nabolandet.

Thorwaldsson opplever glade dager som statsråd i Sverige.

– Akkurat nå er det en fryd å være næringsminister i Sverige. Investeringstakten i Sverige er på rekordnivå, sier Karl-Petter Thorwaldsson til FriFagbevegelse.

– I to fylker i Nord-Sverige er investeringsplanen på 1 100 milliarder svenske kroner de ti neste årene. Det er snakk om 60 000 nye arbeidsplasser, alt takket være fossilfri industri, sier han.

Hydrogenseminar til minne om Hans-Christian Gabrielsen

I et rasende tempo

Mellom vervet som LO-leder og hans inntreden i den svenske regjeringen, jobbet Thorwaldsson i SSAB, som seniorrådgiver med ansvar for å lede an i den grønne omstillingen i stålindustrien. Han kunne fortelle om en utvikling i Sverige som går i et rasende tempo.

SSAB transformerer stålproduksjonsprosessen og reduserer ikke bare nordiske, men globale utslipp. Målet er å være først i verden med fossilfritt stål.

– Det virker nesten som verden har våknet, sa han til forsamlingen i Folkets Hus mandag.

Han hadde ingen politiske planer etter å ha gått av som LO-leder. Men da Sveriges nye statsminister, Magdalena Andersson, ringte og spurte om han ville bli næringsminister og få ansvar for det grønne skiftet i Sverige, «kunne» han ikke si nei.

Utgangspunktet for det grønne skiftet er tilgangen til fossilfrihet. Det har i tillegg snudd opp ned på situasjonen i Sverige. Plutselig er det Nord-Sverige som har lavest ledighet. Nettopp på bakgrunn av fossilfri industri. Blant annet er produksjonen av stål i ferd med å bli fossilfri.

– Kundene står i kø for å kjøpe fossilfri stål. De kan til og med ta mer betalt. I tillegg har vi startet tre batterifabrikker som har gitt 10 000 nye arbeidsplasser i Nord-Sverige. Samtidig kan papirfabrikker tjene like mye penger på sine utslipp som sine produkter, forteller «Kålle», som han kalles.

Samtidig poengterer han at denne utviklingen ikke behøver bare å være svensk.

– Det er mye vi kan gjøre sammen. Som forskning og utdanning. Den raskeste veien til framgang er å stå lengst framme i utviklingen. Den utviklingen kan vi samarbeide om, mener Karl-Petter Thorwaldsson.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, skrøt av Sveriges næringsminister og ba han bli igjen et par dager i Norge for å skape nye prosjekter sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Seminar med bakteppe

Hydrogenseminaret som Gabrielsen brant så for, var like mye et seminar for å hedre en gigant i fagbevegelsen. Pandemien gjorde det umulig å gjennomføre tidligere. Mandagens seminar hadde også fått krigen i Ukraina som bakteppe.

– Krigen i Ukraina har fått mange konsekvenser. Mest for dem som står mitt opp i de grusomme krigshandlingene, dem som frykter for livet og som må bøte for livet. Men vår geografiske beliggenhet får også andre konsekvenser. Det gir oss en raskere fornybar utvikling. Fordi vi er i en stadig mer alvorlig klimakrise. Og et alternativ for at vi ikke skal være avhengig av energi fra Russland, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

NHO-direktør Ole Erik Almlid ville ikke påberope seg å vite hva Hans-Christian Gabrielsen hadde sagt hvis han var til stede.

– Men hadde han stått her, hadde han nok sagt: Dette må vi få til. Dette må dere fikse.

Det Almlid siktet til, er en storskala produksjon av hydrogen og ammoniakk.

– Det er et trist bakteppe. Samtidig står EU-familien opp og gjør det man har sagt tidligere, bare raskere. Hydrogen er et viktig virkemiddel for å få ned utslippene og gjøre Europa selvforsynt uten Putin, sa Almlid.

Toppene var der

Seminaret kolliderte med regjeringens budsjettkonferanse på Klækken, så dem som i en stor grad kan stå for kapital var ikke til stede. Det trengs nemlig mye kapital for å komme framtida i møte. Og kompetanse. Men kapitalen følger av kompetansen, mente Christian Rynning-Tønnesen.

– Vi må løse klimakrisen. Vi må ned med utslippene vesentlig i forhold til der vi er i dag. Samtidig står vi i en tidlig fase. Og står ikke med nok midler i dag. Derfor er privat-offentlig samarbeid avgjørende. Sammen må vi finne løsninger, mente Statkraft-sjef Svein Tore Hoelsether.

Øivind Eriksen, Aker-toppen, hyllet Hans-Christian Gabrielsen med å si at det trengs mindre prat og mer handling.

– For to år siden var det en helt annen krise. Vi var i ferd med å miste titusenvis av arbeidsplasser på grunn av usikkerhet skapt av pandemien. Hans-Christian sto sammen med Ole Erik og noen industriledere opp og fikk på plass en tiltakspakke for å holde aktiviteten i leverandørindustrien og olje- og gassnæringen oppe. Et grep ikke bare var for å opprettholde kompetanse og kapasitet i norsk olje- og gassindustri. Men like mye hjelp for bedriftene til å omstille seg til de nye næringene vi snakker om, sa Øyvind Eriksen.

– Vårt felles prosjekt, Statkraft, Yara og Aker Horizons sitt ammoniakk-prosjekt på Herøya, var det siste minnet om Hans-Christian. Jeg ringte ham og fortalte om det. Han jublet i telefonen. For det passet som hånd i hanske for hans ambisjoner for grønn omstilling, hydrogen og samarbeid om grønn industri.

Satsingen ble lansert på en pressekonferanse 18. februar i fjor. 9. mars døde Hans-Christian Gabrielsen.

Annonse
Annonse