Masud Gharahkhani leder arbeidet med tillitsreform i Arbeiderpartiets programkomité.
Jan-Erik Østlie
Slik vil Aps tillitsreform endre det offentlige
En tillitsreform står sentralt når Arbeiderpartiet mandag legger fram sitt forslag til nytt partiprogram. En prøveklut i Stortinget fikk bare rødgrønne stemmer torsdag.
helge@lomedia.no
Masud Gharahkhani (Ap) har ledet arbeidet med tillitsreform i programkomiteen. Han er ikke overrasket over at Stortinget avviste forslagene.
– Det viser bare at det er tydelige ideologiske forskjeller i norsk politikk. For oss var det viktig å fremme disse forslagene nå, for å vise hvordan vi vil styrke og organisere offentlig sektor. Offentlig ansatte vil merke en stor forskjell hvis vi kommer i regjering, sier Masud Gharahkhani til FriFagbevegelse.
Økt medbestemmelse
Et sentralt punkt er økt medbestemmelse for dem som jobber i offentlig sektor.
– Det må tas på alvor at sju av 10 helsefagarbeidere jobber deltid. Det skaper ikke akkurat innovasjon at ansatte i offentlig sektor ikke får faste hele stillinger og har minst medbestemmelse av alle, mener Gharahkhani.
– Kunnskap og kompetanse om trepartssamarbeidet er en forutsetning for medbestemmelse i en arbeidshverdag som preges av stadig mer målstyring og rapportering. Og en arbeidshverdag som gir ansatte mer tid til det de skal gjøre, nemlig serve innbyggerne, legger han til.
Samtidig hevder han at staten er blitt en melkeku for konsulentbransjen, topplederne har lønnsfest og arbeidsfolk sitter igjen med smuler samtidig som velferden privatiseres på bekostning av kvaliteten i tjenestene.
– Fellesskapets penger går til å bygge opp bankkontoene til enkeltpersoner. På bekostning av ansattes lønn, pensjon og dårligere kompetansemiljøer i offentlig sektor. Det er heller ikke å vise arbeidsfolka tillit, mener Gharahkhani.
Dette ble stemt ned
Temaet i Stortinget torsdag var en stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor. Meldingen presenterer utviklingstrekk, status, endringsbehov og regjeringens politikk for det videre arbeidet med innovasjon i offentlig sektor.
Opposisjonens forslag ble nedstemt.
Blant annet et forslag om at regjeringen må legge fram en strategi for offentlig sektor som tar brukerorganisasjonene, de tillitsvalgte og ledelsen i alle store offentlige virksomheter med på en forpliktende tillitsreform som skal:
* Redusere bruken av markedsmekanismer som bestiller – utfører-modeller, outsourcing, internfakturering, konkurranseutsetting, privatisering og markedsbasert finansiering av velferdstilbudet.
* Færre og bedre kvalitetsmål med mye mindre papirarbeid.
* Styrke trepartssamarbeidet og rettighetene ansatte har til å bli involvert i alle viktige prosesser, både i staten og i kommunene.
* Bruke digital teknologi som verktøy for tillitsstyring og sørge for at store IKT-prosjekter i offentlig sektor baseres på tett involvering av brukere og ansatte,
* Bygge opp kompetanse i egen organisasjon framfor å kjøpe konsulenttjenester.
* Bidra til å få på plass lederutdanninger i offentlig sektor basert på den norske arbeidslivsmodellen.
* Egen digital kompetanse.
Nei til privatisering
Arbeiderpartiet sier tydelig nei til privatisering og kutt i velferdsstaten.
– Koronakrisen har tydelig vist oss hvor viktig velferdsstatens helter er for felles velferd. Det handler om å gi de ansatte tid, tillit og ansvar. Vi vil slå ring om offentlig velferd og ideelle aktører og sikre reell medbestemmelse. Derfor er tillitsreform en av våre viktigste prosjekter i en ny regjering, sier Gharahkhani.
I ungdomspsykiatrien forteller ansatte om en arbeidshverdag der en fjerdedel av dagen går til koding. Mindre tid går til behandling for hvert år som går.
– Dette er utbredt i flere sektorer. Sånn kan vi ikke ha det. Det er ikke å vise arbeidsfolk tillit, mener Ap-politikeren.
Flertallet på Stortinget trekker fram tre hovedprinsipp for innovasjon i offentlig sektor, inspirert av OECDs erklæring for innovasjon og innspill.
Det skal gi et viktig grunnlag for arbeidet og implementeringen av meldingen: Politikere og offentlige myndigheter må gi handlingsrom og insentiver til å innovere, ledere må utvikle kultur og kompetanse for innovasjon, der man har mot til å tenke nytt og lærer av feil og suksesser og offentlige virksomheter må søke nye former for samarbeid.
– Det er svært viktig med et tydelig mål om en effektiv offentlig sektor som leverer gode tjenester til innbyggerne, har høy grad av tillit i befolkningen, og som finner nye løsninger på samfunnsutfordringer i samarbeid med innbyggerne, næringslivet, forskningsmiljøer og sivilsamfunnet, heter det i merknadene til kommunalkomiteen.
Et flertall i komiteen, med unntak av Fremskrittspartiet, viser også til at trepartssamarbeidet i arbeidslivet er vellykket og viktig og bør være en sentral del av arbeidet med innovasjon i offentlig sektor.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen