FERIE LIKEVEL: Feriepengene så lenge ut til å glippe for flere tusen nordmenn. Nå kommer regjeringen bedriftene til unnsetning.
colourbox.com
Koronakrisen:
Slik vil regjeringen sikre at du likevel får feriepengene dine
Tusenvis av ansatte sto i fare for å miste feriepengene sine. Nå tar regjeringen affære.
aslak@lomedia.no
Beskjeden fra Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, er følgende: Bedrifter som ikke har penger til å utbetale feriepenger til sine ansatte, kan benytte lånegarantiordningen som er etablert i forbindelse med koronakrisen.
Ingen idé med ny ordning
Etter at det ble kjent at nesten én av fire medlemsbedrifter i NHO svarte at det usikkert om de ansatte kan få feriepengene sine på grunn av koronautbruddet, skisserte NHO to løsninger – enten å utvide kompensasjonsordningen eller benytte den statlige lønnsgarantiordningen.
LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik tok til orde å få samme ordning for feriepenger som det i dag er på skattetrekk og pensjon. Det er en lovendring som Ap, SV, Sp og Rødt stiller seg bak.
Frp er også på glid med opposisjonen. Det betyr at LOs forslag kan få et solid flertall på Stortinget.
Arbeidsdepartementet, derimot, ser det ikke som hensiktsmessig å etablere en ny ordning.
Dette er brevet fra Arbeidsdepartementet til partene
– Virksomheter som har behov for det, henvises i stedet til å søke lån gjennom den statlige garantiordningen for lån fra finansforetak. Staten garanter for 90 prosent av lånebeløpet, skriver statssekretæren i et brev som ble sendt til partene onsdag denne uken.
Slik reagerer NHO
Ordningen er etablert til hjelp for virksomheter som har problemer med likviditeten i koronakrisen. I brevet bekrefter Finansdepartementet at ordningen gir rom for at banker gir garanterte lån for helt eller delvis å finansiere utbetaling av feriepenger til de ansatte.
Les også: Flere tusen ansatte kan stå uten feriepenger i juni. Nå ber NHO regjeringen om hjelp
Ifølge arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO bidrar regjeringens plan for feriepengene til å løse et likviditetsproblem for bedriftene. Hun er derfor glad for at den akutte utfordringen for mange små og mellomstore bedrifter nå kan bli løst.
– Nå er det avgjørende at bedriftene betaler ut til de ansatte. I motsatt fall risikerer de å bli begjært konkurs. Feriepengene er de ansattes penger, minner NHOs arbeidslivsdirektør om.
Ap med samme løsning
Overfor FriFagbevegelse har Aasrud påpekt at «det finnes låneordninger for å løse denne floken til det beste for den enkelte arbeidstaker». Hun vektla samtidig at dette ikke var en bevilgningssak for Stortinget, men en likviditetssituasjon som bedriftene må takle.
I undersøkelsen, som først ble publisert i Dagens Næringsliv, svarte 450 av 4.088 medlemsbedrifter i NHO at de ikke kan overholde forpliktelsene sine om feriepenger overfor de ansatte, mens ytterligere 531 bedrifter er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni.
Krevende spørsmål for Virke
Før regjeringen tok affære og henviste til den statlige garantiordningen for å løse floka med feriepenger, var også bekymringen stor i hovedorganisasjonen Virke.
En undersøkelse blant medlemsbedriftene viser at én av fem er usikre på om de har midler til å utbetale feriepenger.
– Vi har forløpende tatt tak i problemstillinger som dukker opp for våre medlemmer under koronakrisen. Nå er feriepenger et tema. Dette er et krevende spørsmål som vi skal se videre på og blant annet ta opp i et møte med arbeids- og sosialministeren, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen til FriFagbevegelse.
Siste lønningsdag før ferie
Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset