JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Flere tusen ansatte kan stå uten feriepenger i juni. Nå ber NHO regjeringen om hjelp

Koronakrisen har rammet mange bedrifter så hardt at de ansattes feriepenger står i fare.
NHO er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet om mulige løsninger for å sikre ansattes feriepenger, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.

NHO er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet om mulige løsninger for å sikre ansattes feriepenger, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.

pressefoto, NHO

aslak@lomedia.no

I nesten én av fire norske bedrifter er det usikkert om de ansatte kan få feriepengene sine på grunn av koronakrisen.

450 av 4.088 medlemsbedrifter i NHO svarer at de ikke kan overholde forpliktelsene sine om feriepenger overfor de ansatte, mens ytterligere 531 bedrifter er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni. Det viser tall som NHO har innhentet for Dagens Næringsliv.

I dialog med departementet

En drøy måned før disse feriepengene normalt skal være på konto, er uvissheten stor. Derfor har NHO nå henvendt seg til regjeringen. Det bekrefter arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.

p

– Vi er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet angående mulige løsninger for å sikre at de ansatte kan motta sine feriepenger og unngå at sunne bedrifter går konkurs, skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.

Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.

Håper på bedre likviditet

Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.

I NHO er bedrifter med færre enn ni årsverk overrepresentert blant bedriftene hvor feriepengene står i fare. 33 prosent av reiselivsbedriftene svarer at de ikke har penger, mens 22 prosent er usikre.

– Vi håper selvsagt at den gradvise gjenåpningen av samfunnet som regjeringen nå har lagt opp til, skal bedre likviditeten i de små bedriftene som meldte om at de ikke kunne betale ut feriepenger eller var usikre om de kunne det, skriver NHOs arbeidslivsdirektør.

Sterke reaksjoner i LO

Undersøkelsen blant NHO-bedriftene, som først ble publisert i DN, vakte umiddelbart reaksjoner. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen omtalte blant annet funnet som «helt uakseptabelt».

p

Nå bekrefter LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik at også LO har vært i kontakt med Arbeidsdepartementet.

– En løsning må innebære at dette er penger som arbeidstakerne har krav på, og som etter lovverket arbeidsgiver er ansvarlig for skal være der når det skal utbetales. Vi ønsker en løsning der vi er trygge på at feriepengene kommer direkte til den enkelte arbeidstaker, ikke en ordning hvor dette utbetales til arbeidsgiver, sier hun til FriFagbevegelse.

Løsningen LO skisserer på sikt er å få samme ordning for feriepenger som det i dag er på skattetrekk og pensjon.

– Feriepenger må bli satt på en egen konto uten at det blir mulig for arbeidsgiver å bruke dette til daglig drift. Akkurat det er for sent for den akutte krisen vi er oppe i nå, men det må på plass på sikt, sier LO-nestlederen.

– Feriepenger er først og fremst opparbeidet lønn, som den enkelte arbeidstaker har jobbet for og har rett på. Det er ikke arbeidsgivers penger til å bruke på daglig drift, påpeker hun.

Når pengene uteblir

Det er flere muligheter hvis feriepengene uteblir, men det er vanskelig å komme med noen allmenne råd, ifølge faglig sekretær Espen Strandhus i Handel og Kontor. Det er imidlertid viktig å være tidlig ute med å spørre hvis lønn og feriepenger ikke kommer inn på konto som normalt.

I motsatt fall er det mulig å inngå en avtale med arbeidsgiver om å utsette betaling av feriepenger.

– Det er en risiko i det å gamble på at arbeidsgiver er i stand til å betale senere, så vi er veldig forsiktig med å anbefale dette, da arbeidstaker kan ende med å jobbe gratis i lengre perioder, sier Strandhus.

En annen mulighet er å rette lønnskrav og i ytterste konsekvens begjære egen arbeidsgiver konkurs. Da vil man være sikret i lønnsgarantifondet, men også der ligger det en del begrensninger. Da risikerer man også å miste egen arbeidsplass.

Warning
Annonse
Annonse