NHO er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet om mulige løsninger for å sikre ansattes feriepenger, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.
pressefoto, NHO
Koronakrisa:
Flere tusen ansatte kan stå uten feriepenger i juni. Nå ber NHO regjeringen om hjelp
Koronakrisen har rammet mange bedrifter så hardt at de ansattes feriepenger står i fare.
aslak@lomedia.no
I nesten én av fire norske bedrifter er det usikkert om de ansatte kan få feriepengene sine på grunn av koronakrisen.
450 av 4.088 medlemsbedrifter i NHO svarer at de ikke kan overholde forpliktelsene sine om feriepenger overfor de ansatte, mens ytterligere 531 bedrifter er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni. Det viser tall som NHO har innhentet for Dagens Næringsliv.
I dialog med departementet
En drøy måned før disse feriepengene normalt skal være på konto, er uvissheten stor. Derfor har NHO nå henvendt seg til regjeringen. Det bekrefter arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO.
p
– Vi er i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet angående mulige løsninger for å sikre at de ansatte kan motta sine feriepenger og unngå at sunne bedrifter går konkurs, skriver hun i en e-post til FriFagbevegelse.
Bedriftene forplikter seg til å holde av pengene som de ansatte har krav på og som de selv har opptjent i året som gikk. Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Håper på bedre likviditet
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2019.
I NHO er bedrifter med færre enn ni årsverk overrepresentert blant bedriftene hvor feriepengene står i fare. 33 prosent av reiselivsbedriftene svarer at de ikke har penger, mens 22 prosent er usikre.
– Vi håper selvsagt at den gradvise gjenåpningen av samfunnet som regjeringen nå har lagt opp til, skal bedre likviditeten i de små bedriftene som meldte om at de ikke kunne betale ut feriepenger eller var usikre om de kunne det, skriver NHOs arbeidslivsdirektør.
Sterke reaksjoner i LO
Undersøkelsen blant NHO-bedriftene, som først ble publisert i DN, vakte umiddelbart reaksjoner. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen omtalte blant annet funnet som «helt uakseptabelt».
p
Nå bekrefter LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik at også LO har vært i kontakt med Arbeidsdepartementet.
– En løsning må innebære at dette er penger som arbeidstakerne har krav på, og som etter lovverket arbeidsgiver er ansvarlig for skal være der når det skal utbetales. Vi ønsker en løsning der vi er trygge på at feriepengene kommer direkte til den enkelte arbeidstaker, ikke en ordning hvor dette utbetales til arbeidsgiver, sier hun til FriFagbevegelse.
Løsningen LO skisserer på sikt er å få samme ordning for feriepenger som det i dag er på skattetrekk og pensjon.
– Feriepenger må bli satt på en egen konto uten at det blir mulig for arbeidsgiver å bruke dette til daglig drift. Akkurat det er for sent for den akutte krisen vi er oppe i nå, men det må på plass på sikt, sier LO-nestlederen.
– Feriepenger er først og fremst opparbeidet lønn, som den enkelte arbeidstaker har jobbet for og har rett på. Det er ikke arbeidsgivers penger til å bruke på daglig drift, påpeker hun.
Når pengene uteblir
Det er flere muligheter hvis feriepengene uteblir, men det er vanskelig å komme med noen allmenne råd, ifølge faglig sekretær Espen Strandhus i Handel og Kontor. Det er imidlertid viktig å være tidlig ute med å spørre hvis lønn og feriepenger ikke kommer inn på konto som normalt.
I motsatt fall er det mulig å inngå en avtale med arbeidsgiver om å utsette betaling av feriepenger.
– Det er en risiko i det å gamble på at arbeidsgiver er i stand til å betale senere, så vi er veldig forsiktig med å anbefale dette, da arbeidstaker kan ende med å jobbe gratis i lengre perioder, sier Strandhus.
En annen mulighet er å rette lønnskrav og i ytterste konsekvens begjære egen arbeidsgiver konkurs. Da vil man være sikret i lønnsgarantifondet, men også der ligger det en del begrensninger. Da risikerer man også å miste egen arbeidsplass.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktører om kaoset på Follobanen: – Tragisk at den måtte stenge
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB