Feriepengene nærmer seg. Dette bør du vite
Juni er ikke bare synonymt med sommer og sol. Da erstattes også lønninga av feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret.
Colourbox
aslak@lomedia.no
Det vanligste er at arbeidsgiver trekker lønnen for alle ferieukene samtidig med at feriepengene betales ut i juni. Dermed slipper man å trekke lønn når ferien faktisk tas ut gjennom året.
ph
– Siden de fleste i Norge har fem uker ferie, betyr det at man må trekke mer enn en hel månedslønn. Dette kan gjøres på ulike måter, og for noen kan det være forvirrende, sier rådgiver Torgeir A. Bjørnland i arbeidsrett i Infotjenester.
Lønna fra i fjor
Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2018. Utbetalinger til blant annet reiseutgifter inngår ikke i beregningsgrunnlaget.
Å ta utgangspunkt i seks virkedager i uken er det mest vanlige. Det gir gjennomsnittlig 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager), må arbeidsgiver trekke lønn for fire dager mer enn en hel månedslønn, gjerne omtalt på lønnsslippen som 4/26. Denne beregningsmåten for trekket brukes ofte selv om arbeidstaker i praksis jobber femdagersuke.
Alternativet er at arbeidsgiver velger å beregne trekket ut fra en femdagersuke, som gir gjennomsnittlig 21,67 arbeidsdager i måneden. Med fem ukers ferie (25 feriedager) skal det trekkes en full månedslønn pluss 3,33 dager (25-21,67), gjerne omtalt på lønnsslippen som 3,33/21,67.
– Arbeidsgiver velger hvilken modell som brukes til dette trekket, med mindre det er tariffestet. Det vanligste er å trekke 4/26 uansett om ansatte jobber fem- eller seksdagersuke. Det er dette som står nevnt i forarbeidene til ferieloven, sier arbeidsjuristen i Infotjenester.
Bedre med tariffavtale
Hvor mye du får i feriepenger avhenger om du er ansatt i en bedrift med tariffavtale. Feriepengebeløpet skal tilsvare 10,2 prosent av det som er opptjent, ifølge loven. Ansatte over 60 år har rett til ekstraferie og en prosentsats på 12,5. Bestemmelsene er imidlertid bedre med tariffavtaler. I tariffbedrifter utgjør de ansattes feriepenger 12 prosent av opptjeningsgrunnlaget. Personer over 60 år får feriepenger som tilsvarer 14,3 prosent av fjorårets lønn.
ph
Mange har en oppfatning om at feriepengene er skattefrie. Det er de imidlertid ikke. Feriepengene er skattepliktig inntekt for den ansatte og med i grunnlaget for beregningen av skatten for hele inntektsåret. For å unngå at det trekkes skatt av feriepengene den måneden de utbetales, trekkes det litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året.
Dersom feriepengene utbetales i det året de er opptjent, for eksempel når en arbeidstaker slutter i jobben, skal det trekkes skatt av feriepengene. For arbeidstakere som får dekket forsikring, bil, telefon, bolig og lignende over lønnsslippen fast hver måned, skal det ikke trekkes skatt av disse ytelsene i feriepengemåneden. Ved utbetaling av overtidsgodtgjørelse, bonus og andre variable ytelser i oppgjørsmåneden, skal det foretas skattetrekk. Disse er ikke trekkfrie.
Hva skjer ved sykdom?
Vi har, ifølge ferieloven, krav på 25 feriedager hvert år. Ansatte over 60 år har i tillegg rett til mer ferie – nærmere bestemt seks ekstra dager. Det skal gjøres skattetrekk for feriepengene forbundet med denne ekstra ferieuken. Dersom denne ekstraferien deles opp, kan arbeidstaker bare kreve å få fri så mange arbeidsdager som vedkommende normalt har i løpet av en uke.
Sykdom i ferien kan forekomme. Hvilke rettigheter har du da? Dersom en arbeidstaker blir helt ufør før ferien, kan vedkommende kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret, ifølge loven. Blir du helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan du kreve å få tilsvarende antall feriedager godskrevet. Det kreves dokumentasjon fra lege – enten sykdommen inntreffer før eller i ferien.
Det kan inngås skriftlig avtale om avvikling av forskuddsferie på inntil 12 virkedager og overføring av inntil 12 virkedager ferie til det påfølgende ferieår. Forskuddsferie og overføring av ferie ut over dette kan ikke avtales.
Kilde: Ferieloven, Altinn og Infotjenester