JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SodaStream på vei bort fra Vestbredden

TEL AVIV: Avviser at flyttingen har noe å gjøre med boikotten av bosettervarer.
En plakat for boikott av SodaStream fra en demonstrasjon utenfor EcoStream-butikken i Brighton. Butikken ble stengt etter at det hadde vært ukentlige demonstrasjoner utenfor i to år.

En plakat for boikott av SodaStream fra en demonstrasjon utenfor EcoStream-butikken i Brighton. Butikken ble stengt etter at det hadde vært ukentlige demonstrasjoner utenfor i to år.

Dave Evans/Demotix

frifagbevegelse@lomedia.no

Den israelske virksomheten SodaStream, som framstiller utstyr som gjør at kundene kan lage brus hjemme, er kommet langt i forhandlinger om å flytte produksjonen fra Vestbredden og inn i Israel. Ifølge den israelske finansavisen, The Marker, vil den endelige avgjørelsen komme innen to måneder. Men avisen føyer også til at alt er lagt til rette for flyttingen, som akkurat nå virker overveiende sannsynlig.

SodaStream har i dag sitt hovedanlegg i Mishor Adumim. Det ligger øst for Jerusalem og helt opptil Maaleh Adumim, den største israelske bosettingen på Vestbredden. Virksomheten kom i den internasjonale boikottbevegelses søkelys i januar i år, og saken ble lynraskt en veldig varm potet da den amerikanske skuespilleren Scarlett Johansson stilte opp og forsvarte SodaStream.

Boikott i Norge

«SodaStream er ikke bare bevisst omkring miljøet, men også om å bygge bro for fred mellom Israel og Palestina», sa hun. «Den støtter at naboer arbeider side om side, får det samme i lønn, samme goder og like rettigheter. Det er det som skjer på fabrikken deres i Maaleh Adumim hver dag».

Uttalelsene førte til at den britiske, humanitære organisasjonen Oxfam besluttet å si opp Johansson som goodwill-ambassadør.

Men i dag ser det ut som om realiteten likevel har innhentet SodaStream. I løpet av 2014 har selskapet sett fallende salgstall verden over, og det ser mange observatører som et resultat av boikotten av bosettervarer.

– Det er nesten umulig å forestille seg, at det ikke er en sammenheng, mener Adam Keller.

Han er talsmann for den israelske fredsgruppen Gush Shalom som er veldig aktiv i boikottsaken. Han henviser til at i både Norge, Sverige og Finland boikotter flere og flere SodaStreams produkter, og i sommer stengte SodaStream sin største butikk i England, etter at aktivister hadde demonstrert foran forretningen i badebyen Brighton hver lørdag i to år.

– Vi ser jo at BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions) har framgang på mange felter, så hvorfor skulle det ikke også ramme SodaStream? spør han.

Konkurranse fra Coca Cola?

Virksomhetens egen forklaring er en annen. Her heter det at sodaanlegget til hjemmebruk har vært en så stor suksess at andre globale spillere har fått interesse for å produsere noe lignende. I USA har Coca Cola kjøpt seg inn i et amerikansk selskap som kan konkurrere direkte med SodaStream. Derfor trenger det israelske selksapet å strømlinjeforme produksjonen.

Innbakt i flytteplanene ligger også et godt tilbud fra den israelske regjeringen som gir SodaStream en mulighet til å bli mer konkurransedyktig ved å slå sammen og modernisere. Virksomheten har allerede flere, mindre fabrikker rundt om i Israel, og dem vil man nå samle i Lehavim, som ligger like ved byen Beersheva i Negevørkenen. Der er de allerede i gang med å bygge en ny og moderne fabrikk, og det er tanken at produksjonen fra Mishor Adumim også kan flytte dit.

– Hvis SodaStream flytter hele produktionen til Negev, kommer de opp i over tusen ansatte, og da er de berettiget til statsstøtte, forklarer næringslivsjournalisten David Shamah.

–De vil få dekket 20 prosent av byggeomkostningene, og det er jo et godt utgangspunkt for nye produksjonsfasiliteter.

Palestinenere mister jobben

Den offisielle forklaringen på statsstøtten er at Negevørkenen har høy prioritet. Området er tynt befolket og arbeidsløsheten ligger en del over landsgjennomsnittet. Blant annet regner man med at Soda Streams anlegg kan sysselsette knapt tusen beduiner, som er en av landets fattigste grupper.

– Men jeg er sikker på at noen også ser en fordel i å få SodaStream ut av Vestbredden, tilføyer Adam Keller.

– Saken er blitt alt for høyprofilert og gir Israel et dårlig image. Og i Mishor Adumim er det mange andre virksomheter som blir liggende uten å skape så mye oppmerksomhet.

SodaStream har som sagt flere fabrikker, men den i Mishor Adumim er den klart største. Det betyr at hovedparten av de 1.300 medarbeiderne på stedet vil miste arbeidet hvis anlegget flyttes til Negev. Av dem er 500 palestinere fra Vestbredden, og Keller innrømmer at de vil ha veldig vanskelig for å finne ny jobb. 450 er palestinere fra Israel eller fra Østjerusalem, og de har større jobbmessig bevegelsesfrihet.

– Det er jo det evinnelige dilemmaet at det palestinske selvstyret ikke er i stand til å skape nye jobber til dem. På den andre sida har salget av SodaStreams produkter falt med opp mot 30 prosent, bare i år, så uansett hva som er årsaken, ville en del av de palestinske arbeiderne nok ha blitt oppsagt likevel, slutter Adam Keller.

Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen

Annonse

Flere saker

Annonse