JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sola skinner endelig på Rjukan

Nå skinner endelig sola over Rjukan året rundt. Onsdag ble solspeilene åpnet til stor jubel fra liten og stor og med verdenspressen på plass.
Mannen som relanserte ideen om solspeilet, Martin Andersen, brenner av snora med en fakkel og markerer dermed den offisielle åpningen av Solspeilet på Rjukan. (Foto: Martin Folmoe)

Mannen som relanserte ideen om solspeilet, Martin Andersen, brenner av snora med en fakkel og markerer dermed den offisielle åpningen av Solspeilet på Rjukan. (Foto: Martin Folmoe)

Martin Folmoe

knut.viggen@lomedia.no

Arabiske Al-Jazeera, Kinas største nyhetsbyrå, amerikanske CBS, brasiliansk TV og tyske RTL, foruten NRK og TV2 dekket begivenheten i dalføret der solen normalt uteblir hele vinterhalvåret. Men ikke nå lenger. Det sørger tre 17 kvadratmeter store speil, montert 400 meter opp i fjellskrenten på nordsiden av dalen for.

Folket på Rjukan måtte vente en halvtimes tid før sola endelig kom såpass fram at de ga det lyset som trengtes. Men da lyste speilene til gjengjeld opp rundt 200 kvadratmeter på torget der folk sto klare med solbriller og brede smil.

Tinn-ordfører Steinar Bergsland (H) ønsket et fullsatt torg velkommen til åpningsfesten. Og mens folk ventet på sola fikk de «møte» både historiske personer som bokholder Oscar Kittilsen, mannen som var den første som kom på ideen tilbake i 1913, industribyggeren Sam Eyde, som også tente på ideen, men som aldri fikk oppleve at den ble realisert og kunsteren Martin Andersen, som nesten hundre år senere fikk fart på ideen.

Fem millioner

Ideen bak Solspeilet kommer fra Martin Andersen og Øystein Haugan, teknologien står Konsgberg Devotek, Bilfinger og Solar Tower Systems for. For rundt fem millioner kroner har Tinn kommune og Rjukan fått Norges nyeste turistattraksjon.

Kongsberg Devotek kom frem til en rimelig løsning hvor de tok i bruk heliostater fra solkraftindustrien.

– Framfor å spesialdesigne og bygge et helt eget speil for formålet tok vi teknologien fra solkraftindustien i bruk. Speil som dette brukes normalt for å reflektere sol fra et stort område til ett punkt for å generere damp til turbiner, forteller teknsik sjef i Kongsberg Devotek, Bård Vestgård.

Tvilling i Italia

Solspeilet på Rjukan har en tvilling på verdensbasis. Den lille italienske alpelandsbyen Viganella i Piemonte med 197 innbyggere har også montert et tilsvarende speil, og det har satt den lille byen på verdenskartet.

Speilet har også fått omtale i internasjonale medier. The Times omtaler prosjektet som brilliant, mens BBC har laget en reportasje om byen.

Warning
Annonse
Annonse