JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solberg-regjeringen privatiserte renholderne. Nå er de tilbake i Forsvaret

Åtte år etter skilsmissen er renholderne igjen ansatt i Forsvaret. To som har kjempet for det er Marit Gustu og Tor Kristian Godlien.
Tillitsvalgte Marit Gustu og Tor Kristian Godlien med bløtkake.

Tillitsvalgte Marit Gustu og Tor Kristian Godlien med bløtkake.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Nå får renholderne et helt annet eierforhold til arbeidsplassen sin. Vi får bedre samhandling, når alle sitter sammen og ting kan løses der og da, sier Marit Gustu, hovedtillitsvalgt for NTL i Forsvarsbygg.

Dagen etter festdagen 1. mai var det en ny festdag i Terningmoen leir på Elverum.

Renholderne fra Terningmoen, Rena og Jørstadmoen feiret at de endelig var inne i varmen hos forsvarssektoren igjen.

Med både taler og ikke minst en stor velkomst-marsipankake.

Totalt er rundt 400 renholdere nå på vei tilbake fra private renholdsfirmaer til Forsvarsbygg.

400 tilbakeført

Det betyr samtidig rundt 400 nye medlemmer i NTL.

Gustu frykter ikke at en ny regjering, med samme statsminister som i sin tid splittet renholderne fra Forsvaret, skal gjøre det en gang til,

– Det er ikke bærekraftig, verken økonomisk eller beredskapsmessig. Det tror jeg ikke de tør gjøre. Vi skal også vise at det ikke er noen god idé, sier Gustu.

Renholdere, tillitsvalgte og gjester under markeringen av tilbakekomsten for renholderne til  Forsvaret på Terningmoen.

Renholdere, tillitsvalgte og gjester under markeringen av tilbakekomsten for renholderne til Forsvaret på Terningmoen.

Helge Rønning Birkelund

Fokus på jobben, ikke bunnlinja

For tillitsvalgt for NTL Forsvaret i Østerdalen, Tor Kristian Godlien, var det også en ny festdag dagen etter 1. mai.

– Nå får renholderne fokus på det de skal gjøre, ikke på bunnlinja fordi arbeidsgiveren skal tjene mest mulig penger. De får større eierforhold til jobben de skal gjøre, og en tillitsvalgtordning som er med å hjelpe dem i saker hvis de trenger hjelp, sier Godlien til FriFagbevegelse.

– Under koronakrisen fikk renholderne fortjent oppmerksomhet. Men det holder ikke bare å ha oppmerksomhet i en krisetid. Det må følges opp med konkret politikk etterpå. Dette er et godt eksempel på det. På lang sikt vil dette få tryggheten for arbeid, lønn og pensjon, legger han til.

Begynte i 2013

De første signalene om outsourcing av renholdet i Forsvaret, slapp Solberg-regjeringen i 2013.

Det fikk de som ble omfattet av det vite gjennom en pressemelding, kort tid etter at de hadde hatt et møte med representanter for regjeringen, men de sa imidlertid ingenting.

25. april i 2016 hadde renholderne på Terningmoen avslutning på Domkirkeodden, og dagen etter var de en del av selskapet ISS.

Å ta tilbake renholdet til Forsvaret sto nedfestet i Hurdalsplattformen, men Godlien synes dagens regjering har brukt litt for lang tid på å gjennomføre dette.

– Det gikk raskt å overføre renholdet til private, men det har tatt lang tid å få det tilbake. På Kartellkonferansen for halvannet år siden gikk Stina Hassel, leder i NTL Forsvar, opp på talerstolen og sa klart fra til Jonas Gahr Støre om at nå må det skje.

I Høyres alternative statsbudsjett for 2024 er det lagt inn en innsparing – der det heter at de ikke vil ta renholdet i forsvarssektoren tilbake til Forsvarsbygg.

Det er ikke klart om Høyre vil gå til valg i 2025 med en ambisjon om å konkurranseutsette renholdet i Forsvaret en gang til.

Får verdighet

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen, var til stede under markeringen av hjemkomsten til renholderne.

– Dette er en kjernesak for oss i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen. Det markerer at alt praktisk arbeid er like viktig, uavhengig av om du er kokk, soldat eller renholder. Den verdigheten vi nå får ved at våre dyktige renholdere skal ha samme arbeidsgiver, og kunne jobbe i Forsvarsbygg er vi veldig stolte over. Dette er en festdag, sier han.

 Nils Kristen Sandtrøen gjestet Terningmoen under markeringen.

Nils Kristen Sandtrøen gjestet Terningmoen under markeringen.

Herman Bjørnson Hagen

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener renhold i egen regi gir den beste driften, og er viktig for å sikre godt vedlikehold.

– Renholderne er førstelinjen i vedlikeholdet av bygningsmassen. Det er et forsømt område. I langtidsplanen legger vi mye ressurser i å løfte vedlikeholdet av bygningsmassen, vi bruker mye ressurser på det. Renholderne er en del av den samlede satsingen til Forsvarsbygg for å levere det forsvaret trenger, sier Bjørn Arild Gram til FriFagbevegelse.

Han legger til at det å ha en operativ bygningsmasse er utrolig viktig.

– Om du glemmer litt av vedlikeholdet fra det ene året til det neste, merker du nesten ingen ting. Men når du glemmer det år ut og år inn, fører det til at bygningsmassen til slutt må stenges. Det handler direkte om vår operative evne, sier han.

Er førstelinjen

Ina-Lill Hojem er hovedtillitsvalgt for NTL Forsvaret. Hun har jobbet spesielt som frikjøpt med tilbakeføringen av renhold i Forsvaret.

Tilbakeføringen skjer som en virksomhetsoverdragelse. Bare et fåtall har reservert seg mot å bli med. Det er Hojem kjempeglad for.

Alle som har jobbet med renhold er tilbudt jobb.

Noen er sikkerhetsklarert fra før. Resten skal sikkerhetsklareres gjennom en prosess.

– Før var det vi og dem – det vil si de andre. Nå blir vi et vi, sier Ina-Lill Hojem til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse