JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndagsåpen miljøbombe

Søndagsåpne butikker blir en miljøbombe av store dimensjoner.

Det viser en ny undersøkelse som er utført på oppdrag fra Handelens samarbeidsutvalg.

– Dette er klar tale. Liberaliseringen av åpningstidene alene vil skylle nesten to tredjedeler av elbilsatsingen ut i vannet uten at det en gang er noen som ønsker det, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det forbauser meg stadig hva regjeringen skaper av problemer uten at det er noen som helst grunn til det, legger han til.

Han får støtte fra Handel &Kontor-leder Trine Lise Sundnes.

– Det virker ikke som regjeringen har tatt inn over seg hvor stor næring dette er snakk om og hvor store konsekvenser dette vil få, sier Sundnes.

Rapporten som Handelens samarbeidsutvalg har tatt initiativ til, er utført av analysebyrået Damwad.

Hansson har selv fått se rapporten, som etter hans mening har rystende konklusjoner:

For å slippe ut så mye klimagasser hvert år som detaljhandelen kommer til å gjøre med søndagsåpne butikker, må en 3,5 mil lang konvoi av 1814 lastebiler kjøre rundt jorda – eller 97 passasjerfly fly rundt jorda – én gang.

Bare transporten av ansatte anslås å øke med hele 10 prosent, tilsvarende 74 millioner kilometer i året.

Energiforbruket anslås å øke med 10,6 prosent.

Utslippene av klimagasser anslås å øke med 21.350 tonn CO2 per år. Blant mange andre, store konsekvenser.

Rasmus Hansson synes det mest åpenbare problemet er transporten av alle ansatte til varehandelen til tross for at folk egentlig ikke vil handle på søndager.

– Dette overrasker meg ikke, men det er veldig nyttig å få det dokumentert. Spesielt når vi i tillegg vet at det er en så dårlig ide, hvor det brede lag av folket inkludert både de ansatte og varehandelen selv ikke ønsker det.

Sundnes håper rapporten vil føre til en ny debatt om punktet i regjeringserklæringen går inn for at varehandelen skal få lov til å holde søndagsåpent.

I dag må butikkene være på under 100 kvadratmeter for å kunne holde åpnet på søndag.

– Målet med undersøkelsen er nettopp å sørge for en diskusjon rundt dette forslaget. Regjeringen er helt klart for en liberalisering, men er avhengig av støtte fra Venstre eller Kristelig Folkeparti, sier Trine Lise Sundnes.

– For Venstre må denne undersøkelsen være en tankevekker. Jeg mener den vil være en lakmustest på om Venstre virkelig vil være et miljøparti og ikke bare et miljøparti på papiret.

(ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse