Sør-Afrika:
Sørafrikanske vinarbeidere varsler protest mot Vinmonopolet
Vinarbeiderne i Sør-Afrika jobber under ulovlige forhold og vil legge press på den norske staten. 21. september blir det demonstrasjon utenfor konsulatet i Cape Town.
SAMARBEID: Sør-afrikanske Trevor Christians og fagforbundet CSAAWU fikk Svenssonprisen i 2017, etter nominasjon av Fellesforbundet. Nå har han besøkt Norsk Folkehjelps landsmøte.
Håvard Sæbø
Saken oppsummert
hanne@lomedia.no
Denne uka hadde generalsekretær Trevor Christians i det sørafrikanske landarbeiderforbundet, CSAAWU, møte med Vinmonopolet som er en stor importør av sørafrikansk vin. Tema var på nytt arbeids- og leveforholdene for landarbeidere som lager vinen mange nyter her hjemme.
Fortsatt slaveforhold for landarbeidere i Sør-Afrika
På vingårder opplever folk ulovlige lønnstrekk, betaling langt under minstelønn, mangel på nødvendig verneutstyr, avlønning etter hudfarge, tap av jobben om man organiserer seg, og utkastelse fra boligen om man ikke kan jobbe mer.
Fagorganisasjonen CSAAWU har 4.383 medlemmer, og bare mellom fem og åtte prosent av vinarbeiderne er organisert. Organisasjonen blir nektet adgang til vingårdene, men arrangerer møter og sosiale sammenkomster utenfor portene i helger.
Under minimumslønn
Minimumslønna i Sør-Afrika er på 20 rand, eller 12 kroner i timen. Den ble innført fra 2019. I en toårsperiode gis det unntak for hushjelper og landbruksarbeidere, som får henholdsvis 11 R og 18 R.
– Jeg opplever at vi har en god kommunikasjon med Vinmonopolet. De forstår våre problemer, og de sier nå at de skal prøve å få oss med til forhandlingsbordet med eierne av vingårdene, sier Trevor Christians, og påpeker hvilken makt Vinmonopolet har som stor kunde av vingårdene.
For å understreke denne makten og at de er et statlig monopol, har CSAAWU varslet den norske ambassaden i Johannesburg at de vil stille opp med en markering utenfor det norske konsulatet i Cape Town 21. september, der de vil overlevere en kravliste som de vil at Norge som eier av Vinmonopolet skal ta opp med eierne. Kravene handler om lønn og arbeids- og levevilkår for vinarbeiderne.
Tok imot Arthur Svensson-prisen på vegne av sørafrikanske vingårdarbeidere
For retten
Samtidig har 42 arbeidere ved farmen Oak Vally stevnet arbeidsgiveren for retten for «umenneskelig innkvartering». Arbeidere som har vært på farmen fast i inntil 20 år blir behandlet som kortidsvikarer og innkvartert i boliger der de deler rom med flere andre arbeidere og ikke får lov til å bo med sin egen familie. Familien får heller ikke lov til å overnatte om de tar den lange turen for å besøke familiefaren.
Trevor Christians sier at denne måten å behandle folk på er en fortsettelse av apartheid-systemet, der folk blir delt opp etter hudfarge, mens farmerne sier det er umulig å endre dette «over natta».
Men han påpeker at CSAAWU er en ikke-voldelig organisasjon som prøver å oppnå endringer med forhandlinger og fredelige midler. Streik og krav om boikott er absolutt siste utvei, og vanskelig å avslutte, mener Trevor Christians.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser