Sosionom Fredrik Mjeldheim reagerer på at søknader om gjeldsordning blir liggende i kø i altfor lang tid.
Helge Skodvin
Gjeldsordning
Sosionom Fredrik ser folk som har hatt gjeld i årevis. Nå krever han strakstiltak
Fredrik Mjeldheim reagerer på at flere saker om gjeldsordning har ligget ubehandlet hos namsfogden i over ett år. Sosionomen får støtte fra Sp på Stortinget.
anne@lomedia.no
Sosionom Fredrik Mjeldheim har sett folk slite med gjeld og reagerer på at søknader om gjeldsordning blir liggende i kø i lang tid hos namsmannen.
– Man søker gjerne først en gjeldsordning når man ikke ser annen utvei. Det er da problematisk at gjeldsordningssøknaden blir liggende i altfor lang tid før den behandles, mener Mjeldheim.
Ber om fortgang
Det skal ta maks 90 dager å få svar på søknad om gjeldsordning. I Sør-Vest politidistrikt tar det 324 dager, skrev Fontene i vinter, etter at Mjeldheim selv hadde hentet inn tall fra politidirektoratet. I denne kronikken ber Mjeldheim om fortgang i saksbehandlingstiden.
Nå får han støtte fra Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik i finanskomiteen på Stortinget.
– Det er uholdbart med så lange saksbehandlingstider. Sakene som er kommet fram i media bør få alarmklokkene til å ringe. Regjeringen må sørge for at det gjøres strakstiltak, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik.
Gjennomsnitt er nå 165 dager
I februar i år ba Sivilombudsmannen politidirektoratet (POD) svare på spørsmål om saksbehandlingstiden. Sivilombudsmannen viste til å ha mottatt klager på namsfogden i Oslo, Asker og Bærum, Bergen, Tønsberg, Arendal og Froland, Finnsnes og Stavanger-Sandnes.
I brevet fra Sivilombudsmannen ble det henvist til saker som har vært omtalt i Politiforum og andre medier.
Dette tok Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik opp, da han i april sendte et skriftlig spørsmål til regjeringen.
Per mars 2021 er gjennomsnittlig saksbehandlingstid for gjeldsordning 165 dager. I enkelte politidistrikt har saksbehandlingstiden tidvis vært betydelig høyere.
– Det forklares blant annet med at namsfogden over mange år har hatt betydelig saksvekst uten at dette er kompensert gjennom økte bevilgninger, sier Gjelsvik.
Saken fortsetter under bildet.
Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ber om at arbeidet med ny gjeldslovordning må skje raskere.
Terje Pedersen/NTB
Koronaen forsterker problemer
Gjelsvik er bekymret for at det vil bli langt flere saker i kjølvannet av koronapandemien, med konkurser og gjeld.
– Sp har vært klar over at det har vært ille, men ikke så ille som det som har kommet fram. Mediesakene understreker alvoret. Regjeringen har forsømt seg i å formidle til Stortinget hvordan det er, sier han.
Sp-politikeren legger til:
– Det er ulike grunner til at man havner i gjeldsuføre, men det trengs uansett en rask og god behandling av søknader. Forbrukerrådet har også gitt innspill til hvor viktig det er og har foreslått endringer i gjeldsordningsloven.
Dette må gjøres
Gjelsvik mener politietaten må tilføres flere ressurser for å korte ned saksbehandlingstiden og at lovverket må få nødvendig gjennomgang. Han venter utålmodig på ny gjeldsordningslov, som det arbeides med.
– Jeg er bekymret for at vi kan risikere å få flere som havner i krevende økonomiske situasjoner. Spørsmål rundt gjeld og inkasso må få mer oppmerksomhet og bedre koordinering mellom departementene. Resultatet er ikke godt nok for den som trenger hjelp, sier han.
– Det skal ikke være enkelt å få gjeldsordning, men folk som havner i vanskelige situasjoner skal få hjelp. Gjeld blir jo altoverskyggende i livet!
Venter på ny lov
Barne- og familiedepartementet har siden 2019 jobbet med endringer i gjeldsordningsloven. I august 2020 opplyste departementet på sine nettsider at de tok sikte på å sende et lovforslag på høring i løpet av 2020.
Fortsatt er det ikke fremlagt et forslag fra regjeringen. Finans Norge sendte i januar 2021 et brev til regjeringen, der de ga uttrykk for at arbeidet med revidering av gjeldsordningsloven bør forseres.
– Arbeidet med nytt lovforslag har sklidd ut tidsmessig. Nå blir det regjeringen etter stortingsvalget som må følge opp, sier Gjelsvik.
Under bildet kan du lese hva regjeringen svarer.
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vedgår i svaret, som ligger på Stortingets nettside, at søknader om gjeldsordning har økt i perioden 2018 til 2020.
Leif Martin Kirknes
Dette svarer ministeren
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har svart på vegne av Justis- og beredskapsministeren. Han vedgår i svaret, som ligger offentlig på Stortingets nettside, at søknader om gjeldsordning har økt i perioden 2018 til 2020.
Ministeren viser til at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett 2020 foreslo 45 midlertidige stillinger til politiet i halvannet år for hjelpe på situasjonen. «Saksbehandlingstiden har deretter vist en synkende trend», skriver Ropstad. Hele svaret kan du lese her.
I tillegg har Politidirektoratet innført digitaliseringstiltaket DINA i perioden 2019 til 2021, som ministeren forventer at skal gi resultater framover.
I svaret opplyser han at politidirektoratet tildeler en ytre økonomisk ramme som det enkelte politidistrikt må prioritere og løse sine oppgaver innenfor.
– Justis- og beredskapsdepartementet har i styringsdialogen med Politidirektoratet i 2020 og 2021 adressert den lange saksbehandlingstiden for gjeldsordning. Direktoratet har opplyst at dette er tatt opp med politidistriktene, og at det forventes en bedring, framgår det av svaret.
Ministeren viser også til at flere politidistrikt har innført dedikerte gjeldsordningsnamsmenn på tvers av distriktene og at det skal bidra til å skape robuste fagmiljøer og effektiv saksbehandling.
Kommer før sommeren
Når det gjelder arbeidet med å revidere gjeldsordningsloven, oppgir han at det er blitt noe forsinket, men at det tas sikte på å sende ut et høringsnotat før sommeren.
Det vurderes blant annet å foreslå tiltak for å forenkle prosessreglene, slik at de som er kvalifisert for en gjeldsordning raskere kan komme i gang med dette. Det vurderes også å foreslå forenklede saksbehandlingsregler ved endring av en gjeldsordning.
Sigbjørn Gjelsvik er delvis tilfreds med svaret:
– Vi ser at det skjer et arbeid rundt dette, men det burde gått raskere.
Koronapandemien har forsterket mange folks økonomiske problemer, noe som ytterligere øker behovet for at arbeidet med gjeldsordningsloven forseres, sier han.
Dette er gjeldsordning
Målet med er å få kontroll over økonomien igjen.
Namsmannen lager et budsjett man skal følge i tiden man har gjeldsordning. Det settes av penger til rimelige bokostnader og levekostnader etter forskrift om livsoppholdssatser. Hvis inntekten er høyere enn utgiftene, betaler man overskuddet til kreditorene.
Namsfogden er den myndigheten som utfører namsmannsfunksjonen. I 2007 ble namsoppgavene en del av Politi- og lensmannsetaten.
Dette er gjeldsordning
Målet med er å få kontroll over økonomien igjen.
Namsmannen lager et budsjett man skal følge i tiden man har gjeldsordning. Det settes av penger til rimelige bokostnader og levekostnader etter forskrift om livsoppholdssatser. Hvis inntekten er høyere enn utgiftene, betaler man overskuddet til kreditorene.
Namsfogden er den myndigheten som utfører namsmannsfunksjonen. I 2007 ble namsoppgavene en del av Politi- og lensmannsetaten.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad