JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Sp tar velgere fra begge kanter»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaprer velgere med begge hender, til høyre og venstre for seg.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaprer velgere med begge hender, til høyre og venstre for seg.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Trygve Slagsvold Vedum tar Senterpartiet til nye høyder.

kjell.werner@anb.no

Partiet går fram 4,4 prosentpoeng og får en oppslutning på 22,2 prosent. Det viser partibarometeret som Opinion har utført for Dagsavisen, ANB og FriFagbevegelse. På målingen er Sp jevnstort med Ap og Høyre.

Ap, Sp og SV har solid flertall og ville kunne ha dannet regjering dersom målingen var valg. Statsminister Erna Solberg må se langt etter flertall. Både KrF og Venstre ligger under sperregrensen, og Frp ligger stabilt lavt rundt titallet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan ikke ta det for gitt at det blir ham som skal lede en eventuell rødgrønn regjering. Trygve Slagsvold Vedum vil nemlig ikke svare på om han er aktuell som statsminister dersom Sp blir større enn Ap. På Opinion-målingen er Sp nemlig hakket større enn Ap. Det hører imidlertid med til det flokete bildet at SV-leder Audun Lysbakken peker på Støre som statsministerkandidat, og han begrunner dette politisk.

Derfor er det mye som tyder på at Støre kommer til å trekke det lengste strået. Samtidig satser Sp-lederen alt på at det skal bli en Sp/Ap-basert regjering. Vedum vil ikke snakke om SV. Og Vedums drømmeregjering er ikke så langt unna, skal vi tro tallene i Opinions måling. Sp og Ap mangler her bare fire mandater på å få flertall i Stortinget sammen.

Men ni måneder er lang tid i politikken, og mye kan skje. Mange velgere er troløse og bestemmer seg i løpet av valgkampen. Arbeiderpartiet gjør det historisk dårlig. Håpet ligger i den femtedelen av tidligere Ap-velgere som har satt seg på gjerdet. Spørsmålet er også hvor lenge Erna Solberg kan flyte på den positive korona-effekten. Høyre har allerede falt med fem prosentpoeng siden toppen i august.

Men det store spørsmålet er knyttet til Senterpartiets vekst. Siden Vedum overtok et kriserammet Sp i 2014 har han klart å firedoble oppslutningen. Sp står nå historisk sterkt. Rekorden på 16,3 prosent fra 1993-valget er for lengst slått på målingene. Sp har tidligere gjort det godt når EF/EU-saken har stått på den politiske dagsordenen, men da har det blitt med et kortvarig blaff. Under Vedum har partiet klart å vokse på en bredere politikk, først og fremst ved å markere motstand mot regjeringens mange reformer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er avhengig av et stort Sp for å bli statsminister. Sp har nemlig kapret velgere fra både Høyre og Frp. Problemet for Støre er at Sp har tatt like mange velgere fra et kriserammet Ap. Støre må svare med et tydelig alternativ som favner bredt. Å bli en blek kopi av Sp vil bare gjøre Sp enda større.

Annonse
Annonse