JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Spennende fornyelse i regjeringen»

Erna Solberg med den nyomdannede regjeringen på slottsplassen.

Erna Solberg med den nyomdannede regjeringen på slottsplassen.

Håkon Mosvold Larsen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Nye grep og nye koster.

kjell.werner@anb.no

Det kan stå som stikkord på Erna Solbergs nye regjering. Fremskrittspartiets exit førte til at statsministeren måtte gjøre store ommøbleringer tidligere enn beregnet. Hun hadde tenkt å vente til etter vårens landsmøter. I stedet måtte de tre partilederne se litt inn i glasskula. Resultatet er blant annet at unge Høyre-talenter løftes inn allerede nå.

Det mest interessante er tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide som ny samferdselsminister. Han la hele sin politiske tyngde inn på at KrF skulle søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp, men det var ikke nok på landsmøtet 2. november 2018. Et knapt flertall pekte i stedet på borgerlig regjeringssamarbeid, inkludert Frp. Det hører med til historien at Hareide stemte mot Granavolden-plattformen som grunnlag for firepartiregjeringen til Erna Solberg.

Følg oss på Facebook

Men nå har Hareide gått inn i en regjering som styrer nettopp på denne plattformen, og samtidig er avhengig av Frp for å overleve. Hareide kan forsvare seg med at situasjonen er en annen, siden Frp nå er ute av regjeringen. Og han kan bidra til å lege sårene som er skapt mellom de to fløyene i KrF. Men dette er argumenter som ikke står til troende. Hareide ville ha en kursendring, og han baserte dette på sitt verdisyn. Dette ble grundig begrunnet i bokform så vel som i Hareides historiske tale til landsstyret.

Videre er det grunn til å merke seg at Anniken Hauglie ikke lenger er arbeids- og sosialminister. Hun ble, slik vi ser det, ofret av statsministeren som følge av Nav-skandalen. Det spesielle er at dette skjer før kontrollkomiteen på Stortinget er ferdig med sin innstilling i saken. Stortinget har ikke lenger en statsråd å rette mistillit mot. Nav-direktør Sigrun Vågeng sitter enda løsere i stolen. Venstre-leder Trine Skei Grande har midlertidig løst den interne striden om framtidig lederskap ved å ta kamphanene Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn i regjering.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Erna Solberg skal ha ros for å ha fjernet postene som eldreminister og samfunnssikkerhetsminister. Dette var konstruerte jobber for å tilfredsstille alle de fire borgerlige partiene. På den annen side har statsministeren konstruert en ny tilsvarende jobb ved å utnevne Linda Helleland til distriktsminister. Dette virker som et krampaktig forsøk på å møte den politiske konkurransen fra Senterpartiet. Regjeringen må fylle denne rollen med mer aktiv politikk for å kunne slå Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på hjemmebane.

Uavhengig av mannskap sitter regjeringen på Fremskrittspartiets nåde. Høstens statsbudsjett blir den store prøven. Erna Solberg sier hun vil regjere videre på Granavolden-plattformen. Problemet er at Frp har koblet seg fri fra denne. Det parlamentariske grunnlaget er høyst uklart.

Annonse
Annonse