JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp-vekst også i Sverige – men framgangen til SD er malurt i begeret

Trygve Slagsvold Vedum har løftet det norske Senterpartiet. Nå følger hans svenske partifeller etter.
Trygve Slagsvold Vedum på valgvake hos søsterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum på valgvake hos søsterpartiet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

STOCKHOLM: Centerpartiet i Sverige fikk søndag kveld sitt beste valgresultat på over 30 år. 6,1 prosent for fire år siden, er blitt til en oppslutning på 8,6 prosent i år.

– Det er en bra, men spent stemning. Det kan beskrives slik at man er glad på egne vegne, likevel er det uro også fordi Sverigedemokraterna gjør et så bra valg og alt er usikkert, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.no.

300.000 stemmer kan avgjøre hele det svenske valget

– Ser hele Sverige

Han fulgte Centerpartiets valgvake i Stockholm. Slik beskriver han hvorfor hans søsterparti har gått fram:

– Det skyldes at partiet har vært veldig tydelig på å se hele Sverige. De har kjørt en kampanje med en tydelig profil for hele Sverige. Og at Annie Lööf er en veldig populær partileder, mener Trygve Slagsvold Vedum.

– De har kjørt mye på de samme sakene som oss i Norge. Men samtidig er det ikke bare å overføre politikk fra Norge til Sverige. Svensk politikk er mer elitepreget enn norsk politikk. Derfor har også SD gått så mye fram. Jeg tror norsk politikk i stort er mye mer jordnær enn den svenske, sier Slagsvold Vedum.

Lysbakken vender tommelen opp for svenske SV og beste resultat på tjue år

Likheter og forskjeller

Mens norske Senterpartiet har valgt rødgrønn side, står søsterpartiet i Sverige på den borgerlige siden.

– Det er to ulike land. I arbeidslivspolitikken er det svenske Centerpartiet åpen for gradert lønn og den type spørsmål, som vi mener er uklokt. Styrken i Norge er en jevn lønnsdannelse. At innvandrere skal få mindre lønn, mener vi er en modell for å skape større klasseskiller. Der har vi ulike syn.

– Også i innvandringsdebatten er vi ulike. Vi vil ha en kontrollert innvandring, mens Centerpartiet er mer liberale. I EU-spørsmålet ønsker de et smalere men mer effektivt EU. Men i distriktspolitikken er vi mer like og står for mye av det samme. Det er mange likhetstrekk, men også ulikheter, mener Sp-lederen.

– Når vi har valgt Arbeiderpartiet i Norge, er det fordi vi ser at Høyre og Frp i distriktspolitikken har kjørt en sentraliserende politikk, og vi tror at de løsningene som regjeringen har valgt er en politikk for økende forskjeller. Det er også lettere for oss å få gjennomslag for vår politikk med Arbeiderpartiet, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Les også:

Valget i Sverige: Små marginer mellom blokkene

AUF rocker over hele Stockholm

Forbundsleder møtte sitt store forbilde i den svenske valgkampinnspurten

Löfven fikk kompishjelp av Jonas i den svenske valgkampinnspurten

Annonse
Annonse