JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Startet svensk sosialdemokratisk valgkamp

– Vårt budskap er klart: Slutt og bekjemp de arbeidsløse, det er arbeidsløsheten vi må bekjempe, sier Tobias Baudin, nestleder i svensk LO som har startet valgkampen.
Tobias Baudin er nestleder i Landsorganisasjonen i Sverige. Mandag var han på den fagligpolitiske konferansen mellom Arbeiderpartite og LO for å snakke om høyrestyret i Sverige de siste åtte årene.

Tobias Baudin er nestleder i Landsorganisasjonen i Sverige. Mandag var han på den fagligpolitiske konferansen mellom Arbeiderpartite og LO for å snakke om høyrestyret i Sverige de siste åtte årene.

Jan-Erik Østlie

jan.erik.ostlie@lomedia.no

14. september går svenskene til Riksdagsvalg, og det kan være duket for et regjeringsskifte. På den fagligpolitiske konferansen mandag var Tobias Baudin, svensk LOs nestleder invitert til å snakke om erfaringene etter åtte år med et høyrestyrt Sverige og fagbevegelsens utfordringer foran valget. Og en ting er sikkert: LO lover å mobilisere.

Fra mørke blått til lyseblått

Baudin fortalte at før 2006 var Moderaterna et tydelig høyreparti der de lovte at fagbevegelsens makt skulle begrenses om de kom i regjering. Med Fredrik Reinfeldt som ble partileder i 2002 ble ambisjonene lagt om – han ville føre partiet fra mørke blått til lyse blått. Plutselig var de ikke så sterkt imot den svenske modellen lenger eller fiendtlige til fagbevegelsen.

– Dessverre vant de valget i 2006 på denne strategien, sier Baudin.

Reinfeldt har ingen ideer

Og Baudin forsatte å fortelle at med regjeringsskiftet startet Moderaterna med en storstilt skattelettepolitikk. 25 prosent av skattelettene disse gikk til de 10 prosent rikeste, og det ble innført et jobbskattefradrag som altså gjorde det enda mer lønnsomt å jobbe, og enda verre å stå utenfor. Mens arbeidsledigheten begynte å stige og i dag er enda høyere enn da de overtok og høyere enn land det er naturlig å sammenligne Sverige med.

– Reinfeldt-regjeringen har ingen ideer om hvordan de skal få ned arbeidsledigheten, sier han.

Ungdomsarbeidsledigheten høy

Bak de nye Moderaterna skjuler de gamle klassiske høyretankene seg, ifølge LO-nestlederen. Men den nye politikken er mye penere innpakket. For sosiale stønader som førtidspensjoneringspengene og arbeidsledighetsstønadene synker stadig.

– Men det aller mest bekymringsfulle er ungdomsarbeidsledigheten på 20 prosent. Vår arbeidsminister sier at jobben for deg som er ung i Sverige fins i Norge, sier Baudin som også understreker at LOs syn er at svenske arbeidsvilkår og lønninger skal gjelde for alle som jobber i Sverige, uansett hvor de kommer fra.

Skal ha EUs laveste arbeidsledighet

Svensk LO og Sosialdemokratene har et felles mål: Innen 2020 skal Sverige ha EUs laveste arbeidsledighet. Og Baudin fortsatte offensivt. Han mener Sverige må investere i eldreomsorgen og sykeomsorgen, det må satses på en skole som igjen blir i verdensklassen og det må vernes om den svenske velferdsstaten. Dessuten må infrastruktur som jernbane rustes opp og boligpolitikken må bli mer sosial.

– Sverige er det landet i OECD-området der ulikhetene vokser mest. Vi må igjen bli det landet i verdens hvor ulikhetene er minst. Det kan vi få til, men da må vi får en sosialdemokratisk regjering til høsten, sier Baudin.

Sverigedemokratene

Men noe nytt og skummelt har sneket seg inn i svensk politikk og i LO: Sverigedemokratene (SD). Blant bygningsarbeiderne i LO har Sverigedemokratene om lag 30 prosent støtte. LOs nestleder mener SDs røtter er fascistiske og ny-nazistiske, men at de i dag har kledd seg opp i dress og har gått fra glattskaller til velfriserte.

– Når ulikhetene blir større og større, kommer også misnøyen og hatet i befolkningen. Og de enkle svarene. Sverigedemokratene fins i dag i Sveriges Riksdag, et parti hvor kjernen av velgerne er rasister. Og partiet er ikke bare fremmedfiendtlige, de er også arbeiderfiendtlige, sier han.

Jobbskattefradraget

Svensk LO skjems akkurat like lite som norsk LO over praksisen med å gi økonomisk valgkampstøtte til sosialdemokratene. Rundt omkring i hele Sverige er LO i ferd med å bygge opp 30 sentre hvor medlemmene kan komme for å gjøre en innsats. Tillitsvalgte blir skolerte. Og det skal satses på sosiale medier og reklame.

– Jeg tror at det svenske folkets holdninger til jobbskattefradraget kommer til å avgjøre valget, men vi må ikke tro at seieren allerede er vunnet, sier Tobias Baudin.

Annonse
Annonse