JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterkt forsvar av arbeidsmiljøloven

Det var stor stemning og stort oppmøte flere steder i landet i dag til forsvar for dagens arbeidsmiljølov. Se bildene og video!
OSLO: Mellom to og tre tusen var møtt opp på Youngstorget i dag for å protestere mot arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

OSLO: Mellom to og tre tusen var møtt opp på Youngstorget i dag for å protestere mot arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Jan-Erik Østlie

Erlend.Angelo@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

stig.christensen@lomedia.no

I VERDAL:

Lotto-bygda Verdal ble forvandlet til demo-bygda da rundt 250 demonstrerte mot regjeringas planlagte endringer i arbeidsmiljøloven.

Og dagens minst populære mann var uten tvil Robert Eriksson. Arbeidsministeren kommer som kjent fra Verdal – og har blant annet uttalt at han har latt seg inspirere av kaffeprat på Domus når han nå fronter en rekke endringer i arbeidsmiljøloven.

Trygghet foran fleksibilitet

I den kjølige høstsola på Verdal var hovedtaler forbundssekretær Steinar Krogstad fra Fellesforbundet – for øvrig også taler ved markeringen i Trondheim tidligere på dagen.

– Vi tror på fleksibilitet gjennom trygghet, Eriksson og regjeringa tror på fleksibilitet gjennom utrygghet. Regjeringas endringer i arbeidsmiljøloven skal ikke få bli varige, var blant ordene fra den tidligere tømreren.

– Vi vet av erfaring fra andre land, at midlertidige ansettelser gir flere midlertidige jobber. Faste ansettelser gir flere faste ansettelser, avsluttet Krogstad.

Nei, Eriksson!

Appellantene kom på rad og rekke etter Krogstads tale. Deriblant Sølvi Sæther, nestleder i fylkesstyret i Sykepleierforbundet.

– Frihet til å jobbe mye glir fort over i en hverdag der du ikke kan planlegge selv. For det kan jo komme en telefon, det kan dukke opp en vakt du av ulike grunner ikke kan si nei til. Nei, Eriksson, vi ønsker ikke noen ny arbeidsmiljølov, sa Sæther fra talestolen.

Ståle K. Johansen fra Kværner Verdal fikk æren av å holde den siste appellen.

– Med de blåblå har vi fått rasert permitteringsreglene, vi har fått segwayer på veiene og vi har fått skatteletter til vanlige folk på 50 øre dagen og 20.000 i året til de rike.

– Med flere midlertidig ansatte mister vi vårt konkurransefortrinn sammenlignet med lavkostlandene, nemlig produktiviteten, sa Johansen - som frykter at vi skal få samme utvikling her til lands som i Sverige.

– Åtte år med de blå der har økt forskjellene på rik og fattig og økt arbeidsledigheten. Hvorfor skal vi kopiere svenskene? spurte Johansen retorisk.

Og understreket at han ikke har noen tro på endringene i loven vil gi en bedre hverdag for de fleste.

– Barnefamiliene, får de egentlig en lettere hverdag når det blir jobbing seinere på kvelden, mer overtid, mer helgejobbing - får vi den gode oppveksten for barna vår av det?

Før Johansen avsluttet med kjente ord:

– Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør.

I OSLO:

– Lua skal være på hue, aldri i handa, sa Roy Pedersen, leder i Oslo LO på vegne av mellom to og tre tusen fagforeningskamerater som møtte opp på Youngstorget I Oslo i dag for å protestere mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

– Robert Eriksson har fått svar på tiltale. VI har ingen illusjoner, men det er lov å snu, fortsatte Pedersen. Og fikk sterk støtte for samme ønske av Anders Skattkjær, nestleder i Fellesforbundet.

Kjempe sammen

– Kamerater, vi vil ha et trygt arbeidsliv, et demokratisk arbeidsliv, et arbeidsliv for alle, sa John Leirvaag, leder av NTL i sin appell til de frammøtte.

Leirvaag mener fagbevegelsen og LO historisk sett har lykkes med å skape et trygt arbeidsliv fordi arbeidstakerne er mange og har kjempet sammen. Særlig på arbeidsplassene.

– Og det må vi fortsette å gjøre, også i dag, sa han.

Faste ansettelser er grunnsteinen

At arbeidsminister Erikssons forslag til ny arbeidsmiljølov ikke har falt i god jord blant de fagorganiserte var dagens markering på Youngstorget i Oslo et godt bevis på.

– Vi kan aldri akseptere at noen prøver å ta fra oss rettigheter vi har kjempet fram. Midlertidige ansettelser vil vi ikke ha. For faste ansettelser er selve grunnsteinen i norsk arbeidsliv, basisen hele arbeidsmiljøloven hviler på. For det er bare faste, trygge ansatte som kan varsle uten frykt for å miste jobben når noe er galt i arbeidslivet – ja, det er de fast ansatte som har skapt det arbeidslivet vi er så stolte av i Norge, sa Leirvaag.

Maktforhold

Om noen skulle være i tvil – NTL-lederen er en av flere som aldri vil akseptere et dårligere arbeidsliv. Og han kjenner lusa på gangen.

– Fremskrittspartiet og Høyre romantiserer forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, de ser på dette forholdet som et slags kjærlighetsforhold. Sånn er det ikke, dette er et maktforhold, sa John Leirvaag.

Se video fra arrangementet på Youngstorget

I TRONDHEIM:

– Fremad, aldri tilbake, sa LOs lokale leder, John-Peder Denstad, og anslo oppmøtet på torget til 2500 mennesker.

– Dette er grunnplanets høringssvar, og starten på en stor mobilisering framover, sier Denstad til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse. Han regner med at også LO sentralt vil bli med på kraftige aksjoner i tiden som kommer.

Flere av appellantene understreket at de blåblås forslag til endring av arbeidsmiljøloven (AML) med utvidet anledning til lengre arbeidsdager og midlertidige ansettelser vil forskyve makt fra fagbevegelsen til arbeidsgivere.

Mykere versjon

Steinar Krogstad fra Fellesforbundet mente det regjeringen nå legger opp til er en mykere versjon enn de forslagene Bondevik II regjeringen la fram, og at strategien fra regjeringa er å gjennomføre små endringer som blir stående.

For å begrunne sine forslag om midlertidige ansettelser, mente Krogstad at Eriksson skyver utsatte, sårbare grupper foran seg. Forbundssekretæren påpekte at det er adgang til prøveansettelse i dag, og at man blir fast først etter prøveperioden. Hvis arbeidsgiver skal si opp, må han ha en begrunnelse. Det er forskjellen i forhold til den borgerlige regjeringens forslag om midlertidige ansettelser, der man automatisk må slutte etter ni eller tolv måneder.

Går på helsa løs

– Et forsvar for arbeidsmiljøloven (AML), er et forsvar for velferdsstaten, sa tidligere overlege ved St. Olavs Hospital, Håkon Lasse Leira, og la til at AML først og fremst er en vernelov. Han ga uttrykk for at skader som følge av forhold i arbeidslivet er underkommunisert i statistikken., og kom selv med et eksempel. Kols som følge av forhold i arbeidslivet, står oppført med 50 tilfeller i tall fra Arbeidstilsynet. Tilsynet hadde selv problematisert dette. Leira viste til at det blir 20 000 nye kols-tilfeller i året, samtidig som han viste til undersøkelser som viser at 50 prosent er arbeidsrelatert.

– Altså skulle tallet vært 10 000, ikke 50, sa han.

Den tidligere overlegen la til at AML er vår fremste helselov. Lengre arbeidsdager og flere midlertidige ansettelser vil føre til større helseproblemer, la han til.

Annonse
Annonse