JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aksjehandel

Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt

Tillitsvalgte i styrer bør holde seg unna aksjehandel når bedriften planlegger nedleggelser eller utvidelser.
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.

Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.

Colourbox

torgny@lomedia.no

– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene, sier leder for LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen, til FriFagbevegelse.

Bakgrunnen for henvendelsene har vært de siste dagers avsløringer av Sindre Finnes’ omfattende aksjehandel mens hans kone, Erna Solberg, var statsminister.

Mangel på kunnskap

Tidligere i sommer ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts mann, Ola Flem, også hadde handlet aksjer i selskaper som Huitfeldt var politisk involvert i.

– Det er nok en del ansatte som blir valgt inn i styrer uten å kjenne reglene om innsidehandel. Alle er heller ikke kjent med at det er streng straff for å handle med innsideinformasjon, sier Johansen. 

Leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen

Leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen

Jan-Erik Østlie

Bedrifter med mer enn 30 ansatte skal ha en representant fra de ansatte i styret.

Det er spesielt viktig for styrerepresentanter i børsnoterte selskap å vite hvilke regler som gjelder.

Gjennom styrevervet kan en få innsideinformasjon som vil gjøre det ulovlig ikke bare å handle aksjer selv, men også gi opplysninger til andre som kan handle aksjer.

Tre vilkår

Atle Sønstelie Johansen har på LO juridiske avdelingens Facebook-sider lagt ut en gjennomgang av hvilke regler som eksisterer.

Det er tre vilkår som må foreligge for at det skal være innsidehandel. Johansen viser til en dom i Høyesterett fra i fjor:

• Det må dreie seg om hendelser eller begivenheter som kan inntreffe (nedstenging eller utvidelse av aktivitet, konsesjoner mv.), såkalt presise opplysninger.

• Opplysningene det dreier seg om, er ikke børsmeldt eller offentlig kjent.

• Opplysningene må kunne være egnet til å påvirke børskursen.

Dom i Høyesterett

Høyesterett fastslår at det ikke er nødvendig at opplysningene er sikre. Det holder at det er opplysninger om en hendelse som kan skje, men som ikke er offentlig kjent.

«Det sentrale er som regel om 'innsideren' har et beslutningsgrunnlag som gir vedkommende et fortrinn i forhold til markedet ellers», skriver LO-advokaten.

Nok med en samtale

Aktuelle hendelser som kan påvirke børskursen, kan for eksempel være om virksomheten vurderer å stenge ned eller utvide aktiviteten.

Det er ikke nødvendig at opplysningene kommer fram i styremøte eller gjennom styredokumenter. Det kan holde at opplysningene er kommet fram på annen måte, for eksempel gjennom en samtale.

Selv om man ikke er oppført på en insideliste kan man rammes av forbudet.

Det er også straffbart om en uaktsomt gir fra seg slik informasjon til andre som kan handle aksjer.

Straffene for innsidehandel er svært strenge.

Representanter for de ansatte i styrene bør derfor la være å kjøpe og selge aksjer når det foregår interne diskusjoner og planer om utvidelser eller nedleggelser av driften.

Warning
Annonse
Annonse