JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sulis vant Folkets Amanda: – Nå ble jeg optimistisk for framtida

– Tenk at en politisk film om samarbeid, fellesskap og solidaritet skulle vinne Folkets Amanda, sier Tom Vidar Karlsen.
Sulis-gjengen i Haugesund: Fra venstre Alexandra Gjerpen, Pernille Sandøy, Otto Fahlgren, Tom Vidar Karlsen og Heidi Ruud Ellingsen.

Sulis-gjengen i Haugesund: Fra venstre Alexandra Gjerpen, Pernille Sandøy, Otto Fahlgren, Tom Vidar Karlsen og Heidi Ruud Ellingsen.

LO

helge@lomedia.no

Sammen med Trond Eliassen har han produsert filmen «Sulis 1907». Fredag kveld kunne han gå opp på scenen i Haugesund og motta en av de mest prestisjefylte Amanda-prisene, «Folkets Amanda».

Publikumssuksess

For å vinne denne prisen, må du først ha laget en av de mest besøkte filmene på kino det siste året. Så må du i tillegg få flest publikumsstemmer av de fem nominerte filmene.

I 14 år har Karlsen jobbet med prosjektet, som altså ble en stor publikumssuksess.

Karlsen mottok prisen sammen med skuespillerne Otto Fahlgren, Pernille Sandøy og Heidi Ruud Ellingsen. Kveldens programleder, Alexandra Gjerpen, spilte også en sentral rolle i filmen.

– Tenk at en film om politikk, som handler om samarbeid, fellesskap og solidaritet skulle vinne Folkets Amanda. Det gjør i hvert fall meg optimistisk for framtida, sa en rørt produsent da han takket for prisen.

– Stolt historie

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som selv har en statistrolle i filmen, var raskt ute med å gratulere på Facebook.

Hun mener det går en historisk linje fra opprøret i Sulis, som filmen omhandler, til streiken i SAS.

Gruvestreiken i Sulitjelma var et opprør som på sikt førte til et samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere over hele landet.

– Opprøret som endret Norge er vår stolte historie. Men ingen seier er vunnet for alltid, skriver hun og minner om at kabinansatte i SAS gikk ut i streik fredag for høyere lønn og bedre arbeidsvilkår.

Det samme som streiken i Sulitjelma handlet om.

– Nå som da handler det om at ingen skal måtte stå med lua i hånda. Vi skal ha vår del av kaka. Og vi er større og sterkere sammen, skrev hun på sin Facebook-profil.

Hun gratulerer blant annet produsentene Karlsen og Eliassen, og alle andre som har bidratt til filmen.

Nordiske modellen

Da FriFagbevegelse omtalte filmen første gang, uttalte regissør Nils Gaup at det er den første politiske filmen som er laget i Norge.

Det var spesielt viktig for Gaup å lage nettopp denne filmen, som han mener er filmen om den nordiske modellen og fødselen av den.

Selv om handlingen i filmen går over 100 år tilbake, er den nordiske modellen fortsatt i spill. Akkurat som i filmen «Sulis» sender for eksempel Tesla streikebrytere inn for å gjøre jobbene til streikende Tesla-mekanikere i Sverige.

Rådgiver i organisasjonsavdelingen til LO, Lene Furuli, var til stede på utdelingen og er veldig stolt over å ha vært med på samarbeidet som LO har hatt med filmskaperne.

– Jeg tenker at dette egentlig er arbeidslivets Amanda-pris, sier hun til FriFagbevegelse.

Filmen er sett av 165 000 på kino, og topper Netflix-statistikken i Norge.

– Vi må fortsette å bruke den til å minne oss på det filmen handler om. Kampen om rettigheter. Den pågående kabinstreiken er jo et eksempel på at kampen må tas gang på gang, sier Furuli.

Er det noe hun ønsker seg, er det flere filmer om vanlige folk sine liv.

– Det har nok vært viktig for filmskaperne og ha et samarbeid med LO og alle forbundene, men det har også vært viktig for fagbevegelsen å bidra til at en så viktig historie kan bli fortalt gjennom en film. Jeg tror også vi har nådd ut til veldig mange med et budskap. Også utenfor egen organisasjon, sier Lene Furuli.

Warning
Annonse
Annonse