JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling i arbeidslivet

SV vil ha likelønnsstandarden fra Island: – Fortsetter vi som nå, er vi i mål i 2070

For hver hundrelapp menn får i lønn, tjener kvinner 89 kroner. Nå vil SV se til Island, som har vedtatt en likelønnsstandard der arbeidsgiverne må bevise at de betaler likelønn.
I 2018 foreslo SV en utredning om Island-modellen i Norge. (Arkivfoto)

I 2018 foreslo SV en utredning om Island-modellen i Norge. (Arkivfoto)

Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

– Verdens mest likestilte land er bare en bløff, om vi ikke betaler arbeid av lik verdi lik lønn, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) til FriFagbevegelse.

Han mener det er grunnleggende urettferdig at for hver hundrelapp menn får i timelønn, tjener kvinner bare 89 kroner.

– Kvinner har kjempet for likelønn i alle fall siden 1975, men likevel er vi ikke i mål før det går 50 nye år med dagens sneglefart. Regjeringens såkalte innsats for likelønn er en fiasko, sier han.

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Tiden er overmoden

SV-representanten synes tiden er overmoden for å få opp farten. Derfor ønsker SV at regjeringen må utrede og innføre en likelønnsstandard inspirert av Island, hvor virksomheter over en viss størrelse må bevise at de betaler likelønn, og hvor likestilling- og diskrimineringsombudet får mulighet til å følge opp og sanksjonere manglende oppfølging av standarden.

– Jeg mener bevisbyrden må flyttes over slik at arbeidsgiver må bevise at de betaler likelønn, sier SV-representanten.

I 2018 foreslo SV en utredning om Island-modellen i Norge. Det var rett etter at den kom på Island. Siden har blant annet Spania lovfestet likelønn.

24. oktober i 1975 trakk 90 prosent av den kvinnelige befolkningen på Island ut i gatene for å streike for kvinners arbeid.

Økonomiprofessor: – Flau smak i munnen å se at de viktigste jobbene er dårligst betalt

SV fremmer to forslag

I 2016 la de nok en gang ned arbeidet klokka 14.38. Det var fra dette tidspunktet og ut arbeidsdagen at gjennomsnittskvinnen jobbet gratis ut fra lønnsgapet mellom kjønnene. Den samme dagen har kampen for likelønn blitt markert senere år.

– Siden 2014 har vi kommet en fattig prosent nærmere å oppnå full likelønn. Nå har vi holdt på siden 1975 å kjempe for dette. Fortsetter det slik er vi i mål i 2070. da er det ikke vanskelig å slå fast at politikken som føres i dag er feilslått, mener han.

Borgerlønn: Her er de beste argumentene for og mot

(Saken fortsetter under bildet)

KREVER FORTGANG: I Island må arbeidsgiverne bevise at de betaler likelønn. Slik må vi også ha det i Norge, mener Freddy André Øvstegård (SV).

KREVER FORTGANG: I Island må arbeidsgiverne bevise at de betaler likelønn. Slik må vi også ha det i Norge, mener Freddy André Øvstegård (SV).

stortinget.no

SV fremmer nå to forslag som fremmer likestilling. Blant annet om å utrede og innføre en likelønnsstandard, altså inspirert av Island, hvor virksomheter over en viss størrelse må bevise at de betaler likelønn. Likestilling- og diskrimineringsombudet vil her få en mulighet til å følge opp og sanksjonere manglende oppfølging av standarden.

Partiet mener også regjeringen må ta initiativ til et partssamarbeid som skal levere løsninger for likelønn, inkludert en mulig flerårig likelønnspott i offentlig sektor, tiltak for økt heltid og tiltak for å motvirke det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Dette skal følges opp med en forpliktende opptrappingsplan for likelønn i offentlig sektor.

Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv: Disse kvinnene streika for å ikke dø på jobb

Syvpunktsplan for Stortinget

Øvstegård står fast på at frontfagsmodellen er riktig tariffpolitikk, og slutter seg fortsatt til denne modellen. Samtidig vil SV styrke likelønnslovgivningen for å fjerne de siste restene.

– Staten må ta initiativ til et nytt partssamarbeid for likestilling for å se på ulike tiltak slik at man en gang for alle får løftet kvinneyrkene i offentlig sektor, sier Øvstegård.

Da tenker han blant annet på sykepleiere og helse- og omsorgsyrker.

– I koronakrisen er det kvinneyrkene som har stått i front. Både i helse- og i service. Nå er tiden inne for å gå fra applaus på balkongen til lønn på konto, mener han.

SV foreslår en syvpunktsplan for Stortinget.

I tillegg til de forannevnte forslagene, foreslår SV blant annet at Stortinget skal be regjeringen fremme nødvendige lovforslag som er nødvendige for å sikre en reell rett til heltid i arbeidsmiljøloven.

Likestilling- og diskrimineringsombudet må styrkes, mener SV. Det er også forslag om å utarbeide en strategi mot det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, inkludert forslag til finansiering.

Annonse
Annonse