JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil ha strengere straff for

arbeidsgivere som jukser med permitteringsreglene

En arbeidstaker som blir tatt for trygdesvindel kan risikere fengsel. Nå vil SV-leder Audun Lysbakken ha minst like strenge straffer for arbeidsgivere som jukser med dagpenger.
– Det er helt urimelig at en arbeidsgiver som har mest makt i et arbeidsforhold skal slippe billigere unna enn en arbeidstaker, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er helt urimelig at en arbeidsgiver som har mest makt i et arbeidsforhold skal slippe billigere unna enn en arbeidstaker, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Nanna Aanes Wolden

torgny@lomedia.no

LO-sekretær Trude Tinnlund gikk i FriFagbevegelse 15. april og pekte på at arbeidsgivere som svindler med dagpenger slipper altfor lett unna. Mens arbeidstakere som blir dømt for trygdesvindel kan få ubetinget fengsel.

Permitterte arbeidstakere kan straffes for å stille til «dugnad» – mens arbeidsgiver går fri

Profitører slipper unna

– Mange arbeidstakere kan bli presset til å stille på «dugnad» i frykt for å miste jobben. Problemet er at det er arbeidstakerne som sitter igjen med straffen, mens arbeidsgiver går fri. Det er ikke rettferdig, uttalte Tinnlund.

Nå har SVs leder Audun Lysbakken tatt opp saken i Stortinget og har fremmet forslag om at «regjeringen fremme(r) forslag om egne straffebestemmelser for bedrifter og bedriftsledere som oppfordrer, presser eller påvirker permitterte ansatte til å begå lovbrudd ved å jobbe for bedriften uten å registrere det samtidig som de mottar dagpenger.»

p

– Det er urimelig at en profitør skal slippe lettere unna trygdesvindel enn en arbeidstaker, sier Lysbakken til Frifagbevegelse.

Få har blitt tatt

– Hvor stort er dette problemet?

– Vi har bedt Stortingets utredningsseksjon om å undersøke hvor mange eksempler det er på at arbeidsgivere har blitt tatt i slike saker. De har funnet svært få, mens det finnes masse eksempler på at arbeidstakere blir tatt, sier Lysbakken og viser til Økokrims trusselvurdering.

Politiet skriver her at «Et økt antall permitteringer, statens inntektssikring av den permitterte og vedtaket om å forskuttere deler av dagpengegrunnlaget vil sannsynligvis føre til økt omfang av svindel med dagpenger.»

Lysbakken har også rettet et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen hvor han spør hva statsråden gjøre for å stanse svindelen og øke tilsynsaktiviteten? Fristen for å svare på det spørsmålet har ennå ikke gått ut. Det er ventet svar på mandag.

Frykter regjeringssommel

– Er det noen mulighet for at forslaget får flertall i Stortinget?

– Jeg regner med å få støtte fra de rødgrønne partiene på Stortinget, og det vil være oppsiktsvekkende hvis ikke regjeringa er enig i forslaget. Det jeg er mest bekymret for er at regjeringa somler, at det vil ta tid før de kommer med et forslag.

p

– Dere vil ha strengere straffer. I dag får arbeidstakere som blir tatt for trygdesvindel for over 100.000 kroner dømt til ubetinget fengsel. Tenker dere et tilsvarende straffenivå?

– Vi har ikke foreslått noen strafferammer for dette, men det er helt urimelig at en arbeidsgiver som har mest makt i et arbeidsforhold skal slippe billigere unna enn en arbeidstaker, slår SV-lederen fast.

Annonse

Flere saker

Annonse