JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO ser tre viktige seiere for sosialdemokratene. Nå gir de grønt lys for ny regjering

Styrket kommuneøkonomi og flere fridager til småbarnsforeldre holdes fram som to klare sosialdemokratiske seire i Sverige. Den tredje og viktigste seieren er å holde ytre høyre unna makta.
Den svenske LO-lederen Karl-Petter Thowladsson er både fornøyd og misfornøyd med den regjeringsplattformen.

Den svenske LO-lederen Karl-Petter Thowladsson er både fornøyd og misfornøyd med den regjeringsplattformen.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Ikke optimalt, men bedre enn alternativet er holdningen i det svenske LO om det som ser ut til å bli den nye regjeringen i Sverige.

– Økte ressurser til kommunene og fylkene og ekstra fridager for foreldre med skolebarn vil bli innført. Det innebærer at flere LO-medlemmer har mulighet til å være hjemme med sine barn, poengterer den svenske LO-lederen, Karl-Petter Thorwaldsson.

Tre dager før det svenske valget lå det svenske sosialdemokratiske partiet an til et katastrofevalg, med en oppslutning på 25-tallet i meningsmålingene. Da valglokalene stengte håpet partiet på en oppslutning rundt 26 prosent. Likevel klarte partiet å sikre seg 28,4 prosent.

Nettopp lovnaden om ekstra ferie for familier med skolebarn får mye av æren for dette, ifølge kilder i det svenske sosialdemokratiske partiet.

Og nå har altså statsminister Stefan Löfven sørget for at valgløftet blir holdt.

– Det finnes mye god sosialdemokratisk politikk i regjeringsplattformen. Det er bra at partene i arbeidslivet får forhandle om arbeidsmiljloven som er langsiktig holdbar og som holder politikerne unna det spørsmålet. Men avtalen innebærer også mange forslag som vil øke forskjellene i Sverige. Det er bra at Sverigedemokraterna (SD) holdes utenfor all innflytelse, men det er altså ikke bra sett med et fordelingspolitisk perspektiv, mener den svenske LO-lederen.

Fordi alternativet er mye værre ga LO grønt lys for den framforhandlede regjeringsplattformen.

Ap vil vurdere å gi småbarnsfamilier en ekstra ferieuke etter svensk suksess

Bra og dårlig

Socialdemokraterna (S), Liberalerna, Centern og Miljøpartiet er enige om 73 punkter og om budsjettenighet hele inneværende periode. Men er avhengig av enten ja eller blanke stemmer fra Vänsterpartiet for å få gjennomført politikken, som både inneholder sosialdemokratisk og økonomisk liberal politikk.

Ingen har fått alt, men alle har fått litt, ifølge Stefan Löfven.

– En del saker gjør vondt, men 57 av 73 punkter er sosialdemokratisk politikk. Det er god politikk som jeg kan stå for. Det er verdt det, sa statsminister Löfven på en pressekonferanse mandag.

Fagbevegelsen jubler imidlertid på ingen måte over det som kalles den svenske regjeringsoverenskomsten.

Mest negative er Transportarbeiderforbundet.

– Socialdemokraterna har forhandlet fram en regjeringsplattform som innebærer at man i stor grad risikerer å føre en borgerlig politikk de nærmeste årene. En politikk som i en altfor stor del er negativ for Transport og LOs medlemmer, skriver forbundsleder Tommy Wreet på Facebook.

Elektrikernes forbundsleder, Jonas Wallin, kritiserer ifølge Arbetet de nyliberale delene i plattformen, men løfter også fram deler som forbundet synes er bra.

– Det finnes reformer som investerer i infrastrukturen og som gir sysselsetting og vekst. Det er naturligvis bra at sosialdemokratene beholder regjeringsmakten og innflytelse over tusentalls beslutninger som en regjering fatter under en mandatperiode, skriver han på forbundets nettside.

IF Metall er urolig for visse deler, som arbeidsmiljøloven og fordelingspolitikken. Forbundet stilte fire krav i valgkampen. Blant annet bedre sykeforsikring, bedre støtte til arbeidsløse og kampen for et bedre arbeidsmiljø.

– På alle disse områdene er en blokkoverskridende S-ledet regjering bedre enn en Moderaterna og KD-regjering med støtte fra SD. En høyreregjering hadde uten tvil gått løs på sykeforsikringen, støtte til arbeidsløse og kampen for et bedre arbeidsmiljø, sier forbundsleder Marie Nilsson.

– Man kjenner seg veldig splittet. Men jeg vil heller ha en S-regjering enn en regjering bestående av Kristendemokratene og Moderaterna. Det vi kjempet for i valgkampen har vi større mulighet til å få gehør for, konkluderer hun.

Opp til svenske SV

Fire måneder etter valget er Sverige en samtale mellom statsminister Stefan Löfven og lederen for Vänsterpartiet (V), Jonas Sjöstedt, unna å få en ny regjering.

Da SVs søsterparti Sverige mandag skulle kunngjøre hvordan de vil stemme i statsministervalget, var det med et stort forbehold. Formuleringen om at Vänsterpartiet ikke skal prege svensk politikk inneværende periode, aksepteres ikke. Det har ført til at statsministervalget i Riksdagen er utsatt fra onsdag til fredag.

SV-leder Audun Lysbakken har stor forståelse for forbeholdet.

– Det Vänsterpartiet ønsker er et samarbeid i normale former. Socialdemokraterna har forhandlet fram en plattform som vil bringe svensk politikk langt til høyre. Men det innebærer også at Vänsterpartiet skal holdes utenfor enhver form for innflytelse. Det kan man ikke forvente at vårt søsterparti skal støtte, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Vänsterpartiet aksepterer at det må dannes en regjering som går over blokkgrensen, poengterer han imidlertid.

Det holder at Vänsterpartiet stemmer blankt for å løse dagens regjeringskrise i Sverige.

Og etter møtet med det som tilsvarer stortingspresidenten i den svenske Riksdagen, fridde statsminister Stefan Löfven til Vänsterpartiet på en måte som gjør at han kan komme dem i møte.

– Budsjettene og de 73 punktene kommer ikke Vänsterpartiet til å ha innflytelse over. Men utenom dette kommer de til å få delta. Jeg har virkelig satt pris på det samarbeidet vi har hatt. Men nå har vi en ny situasjon, sa Stefan Löfven på pressekonferansen.

Liberale partier

Det svenske Centerpartiet består av to fløyer, en fløy som minner veldig mye om det norske Senterpartiet, men også en del som minner like mye på Venstre i Norge. Med andre ord er det en del som er opptatt av landbruk og distriktene, og en den som er mer liberalistisk. Den siste fløyen har vokst i det siste.

Partiet gikk til valg på å danne en regjering med den såkalte Alliansen, som bestod av Moderaterne, Centerpartiet, Liberalerna og Kristendemokraterna.

Socialdemokraterna ble største parti, Moderaterna nest størst og Sverigedemokraterna nummer tre under valget 9. september.

Dette skjer med svensk arbeidsliv når sosialdemokratene samarbeider mot høyre

Annonse
Annonse