Dagpenger til utenlandske arbeidere i Skanska:
Tillitsvalgt Jan Åge er frustrert over Nav-pålogging: – Det er nesten umulig å få dagpenger for utenlandske anleggsarbeidere
– Medlemmene jobber i Norge, får lønna inn på norsk bankkonto og betaler skatt til Norge. Da må de få dagpengene de har krav på, krever hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik i Skanska.
Jan Åge Vik, hovedtillitsvalgt i Skanska anlegg.
Brian Cliff Olguin
ane.borrud@lomedia.no
Når Skanska har permittert utenlandske anleggsarbeidere som ikke bor i Norge, har det vært et svare styr med å få søkt om dagpenger. Hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik er oppgitt.
Dette er ikke en sak om hvorvidt utenlandske anleggsarbeiderne har rett til å få dagpenger når de reiser til hjemlandet i permitteringsperioden eller ikke. Utenlandske anleggsarbeidere som jobber i rotasjon har rett på dagpenger, og at kan få dem mens de er i hjemlandet.
Problemet er at de ikke har fått søkt om dagpenger på Navs nettsider.
D-nummer
Når utenlandske arbeiderne kommer til Norge, får de et D-nummer av skatteetaten som brukes istedenfor norsk fødselsnummer. Ved hjelp av D-nummer kan de få seg MinID, som er en personlig elektronisk ID på mellomhøyt sikkerhetsnivå, nivå 3. BankID har høyeste sikkerhetsnivå, nivå 4.
p
For å registrere deg som arbeidssøkende og søke om dagpenger under permittering på Nav sine hjemmesider, må du ha elektronisk ID på sikkerhetsnivå 4. BankID er det folk flest bruker, men de fleste banker krever norsk personnummer for å gi ut BankID.
Dermed har ikke de utenlandske anleggsarbeidere klart å logge seg inn for å registrere seg som arbeidssøkende, og å søke om dagpenger.
I dag er det «Kaksedagen»: Dette tjener toppsjefene i Norges 100 største selskaper
Fullmakter
Hovedtillitsvalgt i Skanska anlegg, Jan Åge Vik, ble først oppmerksom på problemene i september i fjor. To arbeidere fra Slovakia ble permittert rett før sommerferien. I september tok de kontakt med Vik. Arbeiderne kom ikke inn på Nav sine sider, om han kunne hjelpe dem?
– Dette var nytt for meg også. Jeg fikk fullmakt av de to, og dro på Nav-kontoret på Tøyen.
p
Det var ikke bare fullmakten han hadde med seg. I veska var også permisjonsvarsel fra Skanska, protokoll fra møte med bedriften, ansettelsesavtale, bekreftelse på ansettelsesforhold, Nav-skjema om permittering, bekreftelse på forsikring under permittering, egenerklæringsskjema for fastsettelse av grensearbeiderstatus samt bekreftelse fra Skanska at de jobber i jobbrotasjon.
– Jeg er kjempefornøyd med den hjelpen jeg fikk av Nav på Tøyen!
For etter å ha fått på plass en time hos saksbehandler, fikk han hjelp til å få registrert de to slovakene som arbeidssøkende, noe som må gjøres før det kan søkes om dagpenger. Deretter ble søknaden om dagpenger registrert. Og de to medlemmene til Vik i Slovakia fikk dagpenger fra september av.
– Det viste seg at det kom en ny lov 1. juli i fjor, som sier at du tidligst får dagpenger fra datoen du har sendt en søknad om dagpenger. Dermed mistet medlemmene mine seks til åtte uker med dagpenger, siden søknaden ikke kunne tilbakedateres til permitteringstidspunktet, konstaterer Vik.
Mekanikar Remi (27) har laga verdas første oppladbare gravemaskin
Tjukk perm av saker
Skanska har en periode med brems i prosjekter. Det fører til permitteringer, og Jan Åge Vik har rundt 25 medlemmer i samme situasjon som slovakene.
– Alle er ansatte i Skanska, er på rotasjonsordninger og reiser hjem i friperioden.
Det har ført til en stor arbeidsmengde på den hovedtillitsvalgte. Selv om det nå går raskere, siden han har fått mer erfaring, bruker han en til to arbeidsdager per medlem han hjelper.
p
– Og en ting er det tekniske, med fullmakten og alle de andre papirene som må fram og tilbake, via epost og bilder på sms. En annen ting er å forklare til noen som ikke kan norsk, og heller er ikke stødige i engelsk, hvordan papirene skal fylles ut!
Og som ikke det er nok. Når søknadene endelig er sendt, sender Nav svar på søknaden til innboksen til søkeren på Nav sine sider. Som du må ha BankID for å komme inn på. Vik synes ikke det virker som om det er noen automatikk i at han, som har sendt inn søknadene ved hjelp av fullmakt, får vite hvordan det går med saken.
Tre elektroniske løsninger
Ifølge Nav (se undersak) skal korrespondansen til og fra den som er fullmektig. Det er altså den som har fullmakt som skal ha svar på søknaden. For å sikre at det skjer må saksbehandler manuelt sette fullmektig som mottaker ved opprettelsen av brevet.
– Hadde Nav fulgt egne retningslinjer her, hadde vi kommet et steg videre. Jeg har fått et eller to svar på søknader der jeg er fullmektig. Hadde jeg faktisk fått svarene, istedenfor at de havnet i digitale postkasser som karene ikke har tilgang til, hadde det lettet situasjonen min utrolig mye!
Nav viser også til at det i tillegg til BankID er mulig å logge seg på Nav sine sider med de elektroniske ID-løsningene Buypass eller Commfides. Alle tre har sikkerhetsnivå 4.
p
– Dette har jeg aldri hørt om, slår Vik fast.
Og synes ikke at problemet er løst av den grunn.
– Det er voldsomt vanskelig for en utlending som prater dårlig norsk å sette seg inn i alt dette. Det er altfor tungvint å få søkt om dagpenger ved permitteringer uansett!
Ny praksis i Skanska
Nå har Skanska startet en ny praksis. Utenlandske arbeidere som blir permittert må dra på et NAV-kontor i nærheten av anlegget, få time hos en saksbehandler og registrere seg som
arbeidssøker før de reiser hjem. Så er i alle fall det på plass. Så må anleggsarbeiderne få med seg søknad om dagpenger. Krav om dagpenger må settes fram senest dagen etter at lønnspliktperioden for arbeidsgiveren, som er på 15 dager, er utløpt.
– Når du er permittert sier Nav at du skal levere søknader på nettsiden deres. Men medlemmene mine som ikke bor i Norge har jo ikke kommet inn der, sier Jan Åge Vik.
Han mener det er to ting som bør gjøres. Alle som jobber i og skatter til Norge, og som får lønna inn på norsk bankkonto, bør få Bank ID. Selv om de bor i utlandet. Og søknadsskjemaene bør være på forskjellige språk.
p
– Det burde minimum være på engelsk, polsk, tsjekkisk og slovakisk. Selv jeg sliter med å forstå noen av spørsmålene i søknadsskjemaene, som er på norsk!
Hans håp er at alle hans medlemmer, uansett hvor de bor i verden, skal få utbetalt dagpenger de har krav på. Uten å måtte få hjelp av ham.
BankID Buypass og Commfides
BankID, Buypass og Commfides kan brukes til innlogging på Nav sine sider. Alle de tre digitale legitimasjonene har sikkerhetsnivå 4.
BankID
Det er banken der du har kundeforhold som utsteder BankID, og det er opp til banken å velge om den krever norsk personnummer eller om den aksepterer D-nummer for å utstede BankID. Etter det Arbeidsmanden erfarer, krever de fleste banker norsk personnummer for å utstede BankID.
Buypass
For å få Buypass holder det med D-nummer. Buypass ID (ID på mobil eller på smartkort) bestilles fra Buypass sine nettsider, www.buypass.no. Har du norsk bostedsadresse i folkeregisteret, sendes IDen dit. Hvis ikke, må den hentes hos Buypass i Nydalen i Oslo, slik at bedriften får gjennomført legitimasjonskontroll og utlevering.
Commfides
Commfides godkjenner også D-nummer. Den elektroniske godkjenningen til Commfides bestilles fra nettsiden www.commfides.com. Hvis du har en norsk bostedsadresse i folkeregisteret, kan den elektroniske godkjenningen sendes dit. Hvis du ikke har adresse i Norge, må den elektroniske godkjenningen hentes på Commfides kontor på Lysaker, slik at legitimasjonskontroll kan gjennomføres.
Dagpenger ved permittering
Arbeidstiden din må være redusert med minst 50 prosent.
Lønnsinntekten din i 2019 må være minst 149.787 kroner. Eller til sammen 299.574 kroner for årene 2017, 2018 og 2019.
Du må registrere deg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14. dag.
Du må være aktiv arbeidssøker og søke på jobber.
Du må bo eller oppholde deg i Norge (gjelder ikke grensearbeidere og EØS-pendlere som jobber turnus og som reiser hjem i friperiodene).
Du må ha blitt permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiveren din ikke kan påvirke.
Du kan ha rett til dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder.
Kilde: Nav
Grensearbeidere og EØS-pendlere
Grensearbeidere som har blitt permittert eller fått redusert arbeidstid kan ha rett til dagpenger fra Norge, selv om de reiser hjem til bosettingslandet i ledighetsperiodene.
Dette gjelder:
• Grensearbeidere, det vil si de som (før de ble permitterte/delvis ledige) reiser hjem til bosettingslandet minst én gang pr. uke.
• EØS-pendlere som ikke er grensearbeidere som (før de ble permitterte/delvis ledige) jobber i en regelmessig og tilbakevendende turnus og reiser hjem i friperiodene.
Kilde: Nav
Nav: Personsensitiv informasjon
Arbeidsmanden har bedt Nav forklare reglene og rutinene for å søke om dagpenger på NAVs hjemmesider. Her er svar fra Espen Sunde, seksjonssjef i Nav:
Nav har som prinsipp at vi ikke skal kreve høyere sikkerhetsnivå på våre digitale tjenester enn nødvendig. Samtidig er det et faktum at vi mottar, behandler og deler mye personsensitiv informasjon med våre brukere.
Sikkerhetsnivå 4
Det som avgjør hvilket sikkerhetsnivå som settes på de ulike selvbetjeningsløsningene er om vi ber om, eller kommer til å vise personsensitiv informasjon til den aktuelle brukeren når hun/han bruker tjenesten. Hvis vi ber om, eller eksponerer personsensitiv informasjon, krever vi innlogging på høyeste tilgjengelige sikkerhetsnivå i ID-porten, altså sikkerhetsnivå 4.
Det er tre aktører som tilbyr sikkerhetsnivå 4, BankID, Buypass og Commfides. Av disse er det BankID som har klart størst utbredelse.
BankID utstedes av norske banker. Den enkelte bank bestemmer selv hvilke krav de setter til personer som søker om BankID. Noen banker godtar at personer med såkalt D-nummer får BankID, mens andre banker kun utsteder BankID til personer som har et norsk fødselsnummer.
Manuell registrering
Du må logge deg inn med sikkerhetsnivå 4 for å kunne registrere deg digitalt som arbeidssøker på nav.no. For dem som ikke har/kan få BankID, Buypass eller Commfides, må man oppsøke et NAV-kontor for manuell registrering. For å kunne sende inn en digital søknad om dagpenger ved permittering på nav.no, må man logge seg på med sikkerhetsnivå 4. Alternativet er å sende inn en papirsøknad. Hvordan det skal gjøres får man vite på nav.no.
Vi krever at det brukes sikkerhetsnivå 4 ved digitale tjenester hvor brukerne søker om ytelse og tjenester som gir innsyn eller avleverer sensitive personopplysninger og helseopplysninger. Etter registrering som arbeidssøker får brukerne tilgang til digital aktivitetsplan. Denne kan inneholde sensitive (særskilte) personopplysninger og helseopplysninger.
Fullmektig skal få svar
Når det gjelder svar på søknader sendt ved bruk av fullmakt, skal korrespondansen til og fra den som er fullmektig. Det er altså den som har fullmakt som skal ha svar på søknaden. For å sikre at det skjer må saksbehandler manuelt sette fullmektig som mottaker ved opprettelsen av brevet.
En fullmektig kan ikke bruke Ditt Nav på vegne av brukeren. Innsyn i brev, dokumenter og søknader på Ditt Nav gjelder kun dokumenter som tilhører den personen som logger seg inn.
Nav har valgt å sette høyeste sikkerhetsnivå på alle innsynstjenester på nav.no, bortsett fra innsyn i utbetalinger. Det er begrunnet i sannsynligheten for at vi kommer til å eksponere personsensitiv informasjon i innsynstjenestene for saker, dokumenter og dialog.
Flere saker
BankID Buypass og Commfides
BankID, Buypass og Commfides kan brukes til innlogging på Nav sine sider. Alle de tre digitale legitimasjonene har sikkerhetsnivå 4.
BankID
Det er banken der du har kundeforhold som utsteder BankID, og det er opp til banken å velge om den krever norsk personnummer eller om den aksepterer D-nummer for å utstede BankID. Etter det Arbeidsmanden erfarer, krever de fleste banker norsk personnummer for å utstede BankID.
Buypass
For å få Buypass holder det med D-nummer. Buypass ID (ID på mobil eller på smartkort) bestilles fra Buypass sine nettsider, www.buypass.no. Har du norsk bostedsadresse i folkeregisteret, sendes IDen dit. Hvis ikke, må den hentes hos Buypass i Nydalen i Oslo, slik at bedriften får gjennomført legitimasjonskontroll og utlevering.
Commfides
Commfides godkjenner også D-nummer. Den elektroniske godkjenningen til Commfides bestilles fra nettsiden www.commfides.com. Hvis du har en norsk bostedsadresse i folkeregisteret, kan den elektroniske godkjenningen sendes dit. Hvis du ikke har adresse i Norge, må den elektroniske godkjenningen hentes på Commfides kontor på Lysaker, slik at legitimasjonskontroll kan gjennomføres.
Dagpenger ved permittering
Arbeidstiden din må være redusert med minst 50 prosent.
Lønnsinntekten din i 2019 må være minst 149.787 kroner. Eller til sammen 299.574 kroner for årene 2017, 2018 og 2019.
Du må registrere deg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14. dag.
Du må være aktiv arbeidssøker og søke på jobber.
Du må bo eller oppholde deg i Norge (gjelder ikke grensearbeidere og EØS-pendlere som jobber turnus og som reiser hjem i friperiodene).
Du må ha blitt permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiveren din ikke kan påvirke.
Du kan ha rett til dagpenger som permittert i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder.
Kilde: Nav
Grensearbeidere og EØS-pendlere
Grensearbeidere som har blitt permittert eller fått redusert arbeidstid kan ha rett til dagpenger fra Norge, selv om de reiser hjem til bosettingslandet i ledighetsperiodene.
Dette gjelder:
• Grensearbeidere, det vil si de som (før de ble permitterte/delvis ledige) reiser hjem til bosettingslandet minst én gang pr. uke.
• EØS-pendlere som ikke er grensearbeidere som (før de ble permitterte/delvis ledige) jobber i en regelmessig og tilbakevendende turnus og reiser hjem i friperiodene.
Kilde: Nav