– Stoler ikke staten på sine egne fagfolk, spør Jan Aarskog, tillitsvalgt for FO i Bufetat.
Eirik Dahl Viggen
Barnevern:
Tillitsvalgt mener det foregår en storstilt privatisering av barnevernet: – Stoler ikke staten på egne fagfolk?
– Det virker som statens barnevern løser ethvert problem med å kjøpe tiltak fra private. Vi burde heller bygge opp flere tilbud selv, sier Jan Aarskog, FO-tillitsvalgt i Bufetat.
solfrid.rod@lomedia.no
Antall barn og unge som ble plassert på barnevernsinstitusjon holdt seg stabilt fra 2016 til 2019. Likevel økte kostnadene fra 2,5 milliarder kroner til 3,3 milliarder. Utgifter til kjøp av enkeltplasser i private institusjoner økte med 130 prosent i perioden. Det framgår av en rapport Riksrevisjonen la fram onsdag.
«Gjennomføring av enkeltkjøp av institusjonsplasser utan at det ligg føre ei grunngiving, kan gje større risiko for at det ikkje blir tatt nok omsyn til behova til barn. Vi meiner dette er sterkt kritikkverdig», skriver Riksrevisjonen.
– Det har tatt helt av
Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) i Bufetat, er svært kritisk til økningen i kjøp av enkeltplasser.
– I det siste har det tatt helt av med enkeltkjøp. Vi har sagt tydelig ifra til ledelsen om at dette er tilbud vi kan bygge opp selv. Men det virker som om staten løser ethvert problem med å kjøpe fra private. Jeg spør: Har de ikke tillit til sine egne fagfolk?
Han er svært kritisk til det han kaller en storstilt privatisering av barnevernet de siste 10–15 årene.
– Statlige institusjoner stenges ned. Tidligere drev staten cirka 60 prosent av institusjonsbarnevernet. Nå er vi ned på rundt 40. Det er grunn til å spørre hvilken kontroll staten har med barnevernet, mener Aarskog.
Les mer: Riksrevisjonen kritiserer behandlingen av barnehjemsbarn: – Alvorlig
Bufdir: – Vi stoler på våre fagfolk
– Bufdir stoler på sine fagfolk, svarer Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
– Bufdir stoler på sine fagfolk, fastslår Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Werner Juvik
Hun forteller at flere kommuner melder om barn som har mange og mer komplekse behov enn tidligere. Det har resultert i flere dyre enkeltkjøp.
– Dette handler blant annet om at det har vært behov for høyere bemanningsfaktor hos de private leverandørene enn det som har ligget i rammeavtalene. Dette er vurderinger som våre egne ansatte på inntaksenhetene har gjort, og det må vi ta på alvor, sier Trommald.
Riksrevisjonen slakter det statlige barnevernet: – Det er alvorlig og svekker barnas rettssikkerhet
Hun understreker at ledelsen er enig med FO i at det er viktig å ha gode tjenester i statlig regi også. Bufdir jobber nå med å utvikle en ny strategi for hvilke tjenester som skal leveres i det statlige tjenesteapparatet og hvilke som skal kjøpes fra eksterne.
– I dette arbeidet er det et mål at robustheten og fleksibiliteten i tilbudene styrkes, slik at vi kan gi et riktig tilbud til barn og ungdom som har komplekse behov. Dette vet vi vil kreve styrket bemanning noen steder, det vil kreve større fleksibilitet og fortsatt høye krav til kompetanse, sier Trommald.
Nedgang i enetiltak
Stortinget har gjort et såkalt anmodningsvedtak om at 40 prosent av institusjonsbarnevernet skal være på ideelle hender innen 2025. Men enkeltkjøpene skjer i hovedsak av kommersielle aktører, og trekker dermed i motsatt retning. De såkalte enetiltakene, der en ungdom bor aleine, kjøpes nesten utelukkende av private kommersielle. De kritiseres både for kostnadene og for at ungdom isoleres.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier til Fontene at målet om 40 prosent ideelle er viktig for ham.
– Vi har lyktes med å snu trenden med kjøp av enetiltak, sier Ropstad.
Dette bekrefter Bufdir, som opplyser at enetiltak har gått ned med 56 prosent fra 2018.
– Velkjent kritikk
Selv om Riksrevisjonen er kritisk til pengebruken, er det andre sider ved institusjonsbarnevernet som bekymrer mer: Det enkelte barns behov blir ikke skikkelig utredet. Det kan føre til feilplassering og mange flyttinger, påpeker Riksrevisjonen. 61 prosent av barna flytter minst en gang etter at de hentes ut av hjemmet. 12 prosent flytter fire ganger eller mer, fastslår Riksrevisjonen.
– Dette er velkjent kritikk, både fra Helsetilsynet og våre egne interne rapporter. Dette jobber vi med, og jeg mener det har blitt bedre, sier Aarskog.
Han viser til at prosessen rundt inntak av barn har blitt tydeligere, slik at det nå stilles like krav til informasjon om det enkelte barnet over hele landet.
Barneombudet: – Det er krise i barnevernet fordi det mangler statlig styring
– Blir fort tre flyttinger
Aarskog er imidlertid ikke uten videre med på Riksrevisjonens måte å telle flyttinger på.
– Noen av institusjonene er jo nettopp utredningsinstitusjoner. Ungdommene bor der mens vi finner ut hva de trenger videre. Det må bli noe flytting, forklarer Aarskog, og tar et eksempel:
Et barn har det så ille hjemme at det må hentes ut akutt. Da blir barnet plassert enten i beredskapshjem eller akuttinstitusjon, altså steder de ikke skal være lenge. Så blir det kanskje valgt et institusjonsopphold som kan forberede barnet på å bo i fosterfamilie. Deretter flytter barnet til fosterfamilien, kan hende mens det jobbes for at barnet på sikt skal tilbake til sin biologiske familie.
– Hvis barn må flytte fordi vi har plassert det på feil type institusjon, har vi gjort en for dårlig jobb. Det skjer. Men det er viktig å være klar over at det fort blir tre flyttinger, fra akutt til utredning til institusjon eller fosterhjem, understreker Aarskog.
Nytt ekspertutvalg
Regjeringen skal nedsette et offentlig utvalg som skal se på «innhold i og innretning av institusjonstilbudet, samt behovet for et mer differensiert andrelinjetilbud til kommunene».
Aarskog mener det statlige barnevernet i dag jobber godt med å utbedre svakheter, og er usikker på om det trengs et nytt offentlig utvalg. Men han er tydelig at et slikt utvalg må settes sammen av partene i arbeidslivet hvis det skal ha noe for seg.
– Vi trenger ikke flere ekspertutvalg med ansatte på universitetene. KS, departementet, Bufetat og fagforeningene må være med. Og utvalget må se på hvordan vi bedre kan finne rett plass til det enkelte barnet. Utvalget bør også se på om det er greit at 60 prosent av institusjonsbarnevernet er på kommersielle og ideelle hender. Har staten god nok kontroll?
FO-leder Mimmi Kvisvik er svært kritisk til et nytt ekspertutvalg.
– Barnevernet tåler ikke flere rapporter, sier hun.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie