Sorteringsanlegget på Haraldrud i Oslo sorterer plastemballasje i blå poser, matavfall i grønn pose og restavfall i vanlige handleposer. Herfra sendes det meste av plastreturen til Tyskland.
Arkivfoto: Energigjenvinningsetaten
Norsk plast sendes til Tyskland:
Tillitsvalgt vil ha slutt på at norsk plast sendes til Tyskland for gjenvinning
– Det må bli slutt på at norsk plast sendes til Tyskland for sortering og gjenvinning. I stedet må staten sørge for bygging av slike anlegg her til lands.
Oppfordringen kommer fra Anne Sandborg, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.
– I dag har vi ikke noe eieransvar for plasten etter at den er levert til Tyskland. Vi vet derfor ikke hva som skjer med den, om den brennes eller selges til Kina eller utviklingsland, påpeker hun.
– Nå må vi ta tilbake eierskapet til plasten, både med tanke på ønsket om en sirkulær økonomi, og for å få oppfylt FNs bærekraftsmål.
I akutt krise
Som Dagsavisen nylig har skrevet, er Grønt Punkt Norge, som drifter selskapet Plastretur, i en akutt økonomisk krise på grunn av uforutsette økte kostnader på 58 millioner kroner hittil i året.
Dette skyldes blant annet at folk har vært flinkere til å kildesortere plast etter koronautbruddet, enn Grønt Punkt Norge regnet med. Selskapt har derfor sagt opp sine avtaler med Oslo kommune og flere avfallsselskaper.
Samtidig er kapasiteten ved sorteringsanleggene i Europa sprengt, etter at Kina har sluttet å ta imot plast fra mange land. Det har bidratt til at en stadig mindre andel av det norske husholdningsavfallet som Grønt Punkt Norge sender til Tyskland, blir materialgjenvunnet og brukt på nytt.
Flere, blant annet Miljøstiftelsen Zero, frykter nå at folks motivasjon for å fortsette å kildesortere plast, skal bli mindre. Anne Sandborg understreker at det er viktig at kildesorteringen fortsetter for fullt.
– Det er nødvendig å kildesortere. Tenk på så mye vi kan få igjen for det etter hvert, sier hun med tanke på både reduserte klimautslipp og bedre ressursutnyttelse, men også med forhåpninger om mange nye arbeidsplasser.
• Denne må du lese: Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet: – For hver eneste plastbit jeg plukker, vil den ikke havne i magen til en fisk eller fugl
Kan gjøre det i Norge
– Vi behøver ikke å frakte norsk plast «verden rundt» for å få gjenvunnet den. Vi kan gjøre dette i Norge, fortsetter Sandborg.
Saken fortsetter under bildet
Anne Sandborg, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune
Werner Juvik
– Vi kan både sortere gammel plast, lage råvarene til ny plast av den og produsere ferdige plastprodukter. Og hvis noe av plasten må brennes fordi den er av for dårlig kvalitet til å bli brukt på nytt, kan vi i det minste bruke den til egen produksjon av varme og strøm og ikke at dette i stedet skjer i utlandet..
Det at kapasiteten ved sorteringsanleggene i Tyskland er sprengt, med de uheldige følgende det får også for norsk plast, styrker Sandborg ytterligere i troen på at det må bygges tilsvarende anlegg i Norge.
– Det blir for smalt å bare be Oslo kommune om dette. Vi må bygge anlegg som kan ta hånd om all plast i Norge. Derfor må staten på banen her. Kostnadene ved en sånn investering vil forsvare seg. Dette er framtiden og ikke noe å lure på. Vi har alle muligheter til å ta vare på ressurser på avveie, sier Sandborg, med klar adresse til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
• Les også: Lokale ildsjeler hindrer Lofoten fra å kveles av plast
Enorme mengder
Også Grønt Punkt Norge har etterlyst bedre sorteringskapasitet for plast i Norge, og ting er på gang.
– Vi har allerede ROAF (Romerike avfallsforedling), IVAR gjenvinningsanlegg åpnet i Stavanger i fjor, Fortum skal bygge et anlegg i Hobøl, og det kommer også ett i Midt-Norge, fortalte kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen i Grønt Punkt Norge, til Dagsavisen nylig.
Sandborg er kjent med flere av disse anleggene og andre lignende initiativ, men fastholder like fullt at det er nødvendig med et statlig engasjement, også fordi det brukes enorme mengder med plast i Norge hvert eneste år. Totalt var det snakk om rundt 220.000 tonn i fjor. Av det var cirka 85.000 tonn husholdningsplast som medlemmene til Grønt Punkt Norge sendte ut på markedet.
Det er dessuten slik at det kan drøye før nye sorteringsanlegg kommer på plass. Fortum har opplyst til Dagsavisen at de ennå ikke har tatt noen formell beslutning om det planlagte anlegget i Hobøl, og at det kan ta minst halvannet år fra dette skjer til anlegget kan stå klart til bruk.
Peker på næringslivet
Dagsavisen har stilt spørsmål til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om hvordan han stiller seg til bygging av plastsorteringsanlegg i Norge.
I en e-post svarer hans statssekretær Maren Hersleth Holsen (V), følgende:
«Her bør næringslivet kjenne sin besøkelsestid. Det er de som må bygge opp kapasitet for plastavfall. Jeg er kjent med planer om et nytt anlegg i Viken, og det er positivt at næringslivet vurderer dette som lønnsomt og at vi får flere aktører inn i sirkulærøkonomien som vil gi grønne arbeidsplasser og grønn konkurransekraft.»
• Les også: På bare fem år vil Rolf-Ørjan Høgset rydde hele norskekysten for gammelt søppel
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes