JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tog:

Tillitsvalgte har vært lunkne til nytt jernbaneselskap: – Vi tror ikke det gagner jernbanen

Spordrift har overtatt drift og vedlikehold av jernbanen fra Bane Nor. Da ble det plass til seks nye jernbanedirektører.
Nå er det Spordrift, og ikke Bane Nor, som utfører drift og vedlikehold på jernbanen.

Nå er det Spordrift, og ikke Bane Nor, som utfører drift og vedlikehold på jernbanen.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

Det har gått raskt for det nye jernbaneselskapet som skal drifte og vedlikeholde skinneganger og kjøreledninger. I oktober i fjor vedtok styret i Bane Nor at Spordrift skulle opprettes. Et drøyt halvår senere er selskapet med 1.200 ansatte og seks direktører oppe og går.

– Vi tror ikke det gagner jernbanen med mer oppsplitting og privatisering, fastslår Janina Hortmann, leder av Elektropersonalets forening i Norsk Jernbaneforbund.

Skeptiske til planer

De ansattes tillitsvalgte i Bane Nor har vært lunkne til opprettelsen av Spordrift. Ikke minst har de vært skeptiske til planene om konkurranseutsetting av drift og vedlikehold.

I første omgang er Spordrift eid av Bane Nor. Oppgaven blir å utføre den driften og vedlikeholdet som ble gjort av morselskapet. Men på sikt skal også dette arbeidet konkurranseutsettes. Etter planen skal all drift og vedlikehold være konkurranseutsatt innen utgangen av 2027. Prekvalifiseringen til den første konkurranseutsettingen vil skje 2021. Innen den tid vil Spordrift ha fått en ny eier. Hvem det blir er det opp til Samferdselsdepartementet å avgjøre.

– Dette er en stolt dag for oss og en viktig milepæl i norsk jernbanehistorie, sier Henning Bråtebæk, administrerende direktør i Spordrift AS, i en pressemelding. Han skal lede selskapet sammen med blant annet økonomidirektør, HR-direktør og tre regiondirektører.

Saken fortsetter under bildet.

Janina Hortmann, leder av Elektropersonalets forening i Norsk Jernbaneforbund, har vært lunken til opprettelsen av Spordrift.

Janina Hortmann, leder av Elektropersonalets forening i Norsk Jernbaneforbund, har vært lunken til opprettelsen av Spordrift.

Ole Palmstrøm

Håper det beste

Janina Hortmann er en av de over 1.200 ansatte som nå får ny arbeidsgiver.

– Jeg håper det beste. Det kan bli en all right arbeidsplass der vi får en arbeidsgiver som verdsetter sine ansatte. Jeg frykter at det ikke er meningen at vi skal lykkes. Når man ser på det som skjer på passasjersiden, får man inntrykk av at det er så sterkt politisk vilje til privatisering, at de statseide selskapene ikke har en reell sjanse, sier Hortmann.

Hun advarer mot at kampen om kontraktene blir så hard at det går utover de ansatte.

– Jeg er jeg redd for at kampen om anbudene skal gå utover de ansattes lønns og arbeidsvilkår, sier Hortmann.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse