MISBRUKT: Arbeidsminister Robert Eriksson trekker fram Fauske som en solskinnshistorie med lange vakter. Hovedtillitsvalgt Linda Salomonsen føler seg misbrukt fordi prosjektet i Fauske ikke var vellykket.
Terje Pedersen, ANB
Tillitsvalgte i Fauske føler seg misbrukt av Eriksson
– Arbeidsminister Robert Eriksson misbruker oss i sitt politiske prosjekt som går ut på å svekke arbeidsmiljøloven, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Fauske, Linda Salemonsen.
per.flakstad@fagforbundet.no
To ganger har Robert Eriksson trukket fram Fauske som et solskinnseksempel eksempel på at langvakter bidrar til å redusere sykefraværet og gi folk større stillinger, og at arbeidsmiljøloven må endres slik at de sentrale organisasjonene ikke trenger å godkjenne unntak fra loven.
Linda Salemonsen mener arbeidsministeren feilinformerer når han bruker prøveprosjektet fra nordlandskommunen Fauske i sin argumentasjon.
Les mer i VG: Eriksson anklages for Fauske-fusk
Sykefraværet sank, men steg igjen
– Vi var positive til å prøve lange vakter, og i starten er det riktig at sykefraværet gikk ned. Men etter hvert ble folk slitne av de lange vaktene, og sykefraværet gikk dramatisk opp igjen. I tillegg viste det seg i løpet av prøveprosjektet at kostnadene for kommunen ble så store at den ikke ville ha råd til å fortsette. Prosjektet ble derfor avsluttet når prøveperioden var over, sier Salomonsen.
Blant annet viste det seg at når ansatte på lange helgevakter ble syke, så måtte det settes inn flere vikarer enn tidligere for å dekke opp de lange vaktene. Og over tid viste det seg at de ansatte ble mer syke av å gå de tøffe langvaktene.
– Vi fikk også tilbakemelding om at flere ansatte følte seg utrygge på slutten av vaktene fordi de selv mente at de var for slitne til å være så årvåkne og skjerpet som de burde være når de for ekempel hadde ansvaret for medisinering, sier Linda Salemonsen.
Da prosjektet ble evaluert etter ett år, var det bare et fåtall av medlemmene som var positive. Flertallet mente belastningen ved å jobbe lange vakter ble for stor, ifølge Salemonsen.
Sentral godkjenning gir trygghet
Hun er heller ikke enig i arbeidsministerens konklusjon om at prosjektet i Fauske viser at partene lokalt er best egnet til å bli enige om arbeidstidsløsninger.
– Vi fikk god hjelp fra Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø slik at nye turnuser ble kvalitetssikret på en ordentlig måte. Selv om vi tillitsvalgte i Fauske hadde lang erfaring, satt vi ikke med den samme brede kunnskapen og erfaringsgrunnlag fra tilsvarende prosjekter andre steder. Kompetansesenteret ga oss flere tips om ting vi ikke hadde tenkt på selv, og satte blant annet som forutsetning at de som skulle inn i større stillinger på grunn av prosjektet også skulle ansettes fast i de nye stillingsbrøkene sine, forteller Salemonsen.
Hun mener lokale tillitsvalgte uansett kommer til å ha tett kontakt med sine forbund, enten via kometansesenter eller sentralt, før de sier ja til dispensasjoner fra arbeidsmiljølovens bestemmelser.
– Spesielt nyvalgte eller forholdsvis ferske tillitsvalgte vil være avhengig av den kunnskapen og erfaringen som finnes i organisasjonen. Jeg ville i alle fall ikke tatt noen avgjørelse for mine medlemmer uten at forbundet sentralt hadde gitt tilbakemelding om at det var OK. Som lokal tillitsvalgt må jeg ha den tryggheten i ryggen, sier hun.
Ikke nødvendig å endre loven
Derfor mener Linda Salomonsen at det ikke er nødvendig å endre på dagens lov, der arbeidstakerorganisasjonene sentralt må godkjenne dispensasjoner fra arbeidstidsbestemmelsene.
– Det er jo sånn det vil bli uansett, sier hun.
Hun mener også at dagens arbeidsmiljølov er fleksibel nok, og at det ikke er nødvendig å endre på den.
– Når arbeidsministeren trekker fram prøveprosjektet vårt i Fauske, så argumenterer han med et prosjekt som ble etablert med utgangspunkt i dagens arbeidsmiljølov, og det ble godkjent av Fagforbundet sentralt. Jeg kan derfor ikke skjønne at dette er noe som kan brukes som eksempel på at loven må endres, sier Linda Salemonsen.
Eriksson avviser
– Jeg vil legge til rette for større lokal innflytelse, og vil ikke tvinge på dem turnusordninger som de ikke selv ønsker, sier Robert Eriksson til VG.no.
Han synes også påstandene til de tillitsvalgte er merkelig: – Jeg har lest kommunens evalueringsrapport, og vi kommer ikke bort fra at 30 ansatte har fått større stillinger.
– Jeg mener ordningen i Fauske viser at flere har fått hele stillinger og derfor er en suksess. Jeg kommer til å bruke kommunen som eksempel også i framtida, sier arbeidsministeren.
Les også:
Jeg ville i alle fall ikke tatt noen avgjørelse for mine medlemmer uten at forbundet sentralt hadde gitt tilbakemelding om at det var OK.
Linda Salomonsen, hovedtillitsvalgt i Fauske
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø