JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To krav til ny Statoil-sjef

Uenigheter til tross, forbundsleder Leif Sande i Industri Energi mener Helge Lund har vært en god leder for Statoil. Sande stiller to krav til den som overtar.
Etter ti år i sjefsstolen i Statoil annonserte Helge Lund i formiddag sin avgang. Neste Stopp: Britiske BG Group.

Etter ti år i sjefsstolen i Statoil annonserte Helge Lund i formiddag sin avgang. Neste Stopp: Britiske BG Group.

Berit Roald / NTB scanpix

frifagbevegelse@lomedia.no

– Nummer én: Den nye sjefen må huske på at Statoil skal fortsette å være et stort internasjonalt olje- og gasselskap – ikke noe annet. Nummer to er at sjefen må lede og utvikle selskapet i samarbeid med de ansatte. Man kommer mye lenger med en god dialog, sier Leif Sande.

Onsdag morgen slapp Statoil nyheten om at Helge Lund går av på dagen som konsernsjef i Statoil, etter ti år på toppen. Lund går over i stillingen som toppsjef i britiske BG Group. Sande mener at Lund har vært en god toppsjef for Statoil, og er ikke overrasket over at han nå velger å gi seg.

– Mange velger å ikke sitte for lenge i slike stillinger, og når man får et fristende tilbud er det ikke unaturlig at han tok det valget. Og i likhet med at man ønsker norske fotballtrenere som drar over til England lykke til, ønsker jeg også å se Helge Lund lykkes, sier Sande.

Hydro-fusjon og internasjonal vekst

I løpet av de ti årene under Helge Lunds ledelse har selskapet gått gjennom en enorm vekst, funnet mye, investert mye og blitt et stort, globalt selskap. Sande mener fusjonen med oljevirksomheten i Norsk Hydro og veksten internasjonalt står igjen som de viktigste hendelsene.

– Men du har også ment at Helge Lund har slaktet viktige biter av Statoil?

– Ja, vi har kritisert ham for å selge ut bensinstasjonene og petrokjemien. Vi har hatt ønsker om at Statoil skulle satse mer på nedstrømsaktivitet, så der har vi vært uenige opp gjennom årene.

– Samtidig, ser man på børsverdien, har han nok lyktes mer med sin metode enn han ville gjort med min, erkjenner Sande, som likevel skulle ønsket at Statoil var en bredere, industriell aktør.

Godt samarbeid med Statoil

– Hvordan har samarbeidet vært mellom Helge Lund og Industri Energi?

– Statoil er et selskap som både før og under Helge Lund har hatt en god dialog med de ansatte. Det er ikke mange som legger like godt til rette for de tillitsvalgte som de. Vi har ikke alltid vært fornøyd med resultatet, for de har ofte besluttet i henhold til ledelsen sitt syn, men det er bare ett tilfelle der Helge Lund har gjort meg skikkelig sur. Det var i forbindelse med streiken for pensjonsrettighetene i 2012.

– Men jeg har aldri sagt at han må gå, sier Sande.

På et mer personlig plan skryter han av måten Lund håndterte terroraksjonen mot In Amenas i Algerie på. Der gjorde han en kjempefigur, sier Industri Energi-sjefen.

Håper på blanke ark

– Hva blir de viktigste oppgavene for den nye Statoil-sjefen?

– Det er mange personer som er på vei ut av Statoil, en prosess som ikke er avsluttet og hvor vi ikke er enige. Men nå håper vi at Helge Lund har ryddet opp det som skal ryddes opp i, og at den nye sjefen får starte med ryddet bord og blanke ark – og jobbe med å utvikle selskapet, lete, finne, bygge ut felt og investere.

– Frykter du at man ikke er i mål med oppsigelser i Statoil?

– Man kan alltid frykte, men vi vet ikke noe som skulle tilsi at man ikke er det.

Krever mer stabilitet

– Samtidig som Statoil kutter i egne rekker, sender de kraftige signaler ut til resten av industrien som har resultert i at mange har mistet jobben. Hva tenker du om det?

– Vi håper at man igjen kan fokusere på å bygge ut og investere, noe som vil gi ringvirkninger i hele industrien, sier Sande.

– Samtidig håper vi at oljeselskapene generelt skal begynne å tenke mer på stabilitet, og ikke holde på linjen med full gass – null gass. Det driver kostnadsspiralen rett til værs. En dag saumfarer de skolene etter ungdommer, før det over natten er rett ut igjen. Tenk på de sosiale omkostningene dette får. Vi ønsker stabilitet og kontinuerlige forbedringsprosesser.

Håper på norsk sjef

– Hvem ønsker Industri Energi som ny Statoil-sjef?

– Vi håper på en norsk sjef som har disse to egenskapene jeg sa innledningsvis; en som husker på at Statoil er et stort internasjonalt olje- og gasselskap og som vil ha en god dialog med de ansatte, sier Sande.

Warning
Annonse
Annonse