Toppsjef i oljeselskap er siktet for grov korrupsjon sammen med forretningspartner
Direktør Knut Søvold i Petronor E & P og hans forretningspartner Gerhard Ludvigsen ble torsdag kveld fengslet i én uke, siktet for korrupsjon i utlandet.
Sissel M. Rasmussen/illustrasjonsbilde
Fengslingsmøtene mot de to siktede ble holdt sent torsdag ettermiddag og Oslo tingrett brukte hele kvelden på å ta stilling til Økokrims begjæring om varetekt. Først klokken 20.30 om kvelden kom slutningen om at de to forretningspartnerne må sitte i varetekt fram til 23. desember.
Økokrim har vært særdeles ordknappe i saken. De har bekreftet at de etterforsker en korrupsjonssak knyttet til prosjekter i Afrika, men sier at etterforskningen er i en tidlig fase.
Oslo tingrett offentliggjorde heller ikke grunnlaget for hvorfor den mener de to siktede skal sitte fengslet fram til lille julaften, men opplyste bare om slutningen, altså konklusjonen om at de to forretningsmennene må sitte fengslet.
Både Søvold og Gerhardsen undergis full isolasjon og brev- og besøksforbud i hele perioden, samt medieforbud til 18. desember klokka 12, opplyser tingretten til NTB.
Nekter straffskyld
– Jeg har ingen kommentar nå, sier Søvolds forsvarer, advokat Marie Nesvik til NTB etter at utfallet av fengslingsmøtet ble offentlig torsdag kveld.
Både Søvold og Ludvigsen skal ha avvist straffskyld i forbindelse med fengslingsmøtene, ifølge Dagens Næringsliv og E24 som var i kontakt med de siktede og deres forsvarere torsdag ettermiddag.
Søvold uttalte selv til DN at han ikke erkjenner straffskyld.
– Jeg stiller meg uforstående til siktelsen, og erkjenner ikke straffskyld, sa Søvold i forkant av fengslingsmøtet.
Det er advokat Halvard Helle som er oppnevnt som forsvarer for Gerhard Ludvigsen.
Bekrefter korrupsjonsetterforskning
Alt Økokrim så langt har sagt om saken er å bekrefte at det er satt i gang korrupsjonsetterforskning.
– Etterforskningen er knyttet til prosjekter i Afrika. Verken Petronor E & P Limited eller andre selskaper er siktet. Etterforskningen er i en tidlig fase, og vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, opplyser førstestatsadvokat Marianne Djupesland.
Det var onsdag ettermiddag at Økokrim tok seg inn i selskapets lokaler på Frogner i Oslo. Petronor opplyste da i en børsmelding at så vidt de forsto, var årsaken anklager mot enkeltpersoner knyttet til selskapet.
Tidlig torsdag morgen sendte selskapet en ny børsmelding hvor det opplyste om pågripelsen av toppsjefen i selskapet.
– Selskapet har blitt informert om at administrerende direktør i Petronor E & P, Knut Søvold, er en av personene som har blitt pågrepet som en del av myndighetenes etterforskning for å innhente informasjon som kan bekrefte eller avkrefte en mistanke om et straffbart forhold, skriver selskapet.
Søvold og Ludvigsen er også tett forbundet gjennom flere andre selskaper enn Petronor E & P, ifølge opplysninger fra blant annet Brønnøysundregistrene.
Virksomhet utenfor Afrikas vestkyst
I etterkant av Økokrim-razziaen raste børsnoterte Petronor på børsen onsdag. Selskapet er et olje- og gasselskap som har virksomhet utenfor Afrikas vestkyst, i Kongo-Brazzaville, Gambia, Guinea Bissau, Nigeria og Senegal.
Knut Søvold har vært selskapets sjef siden mars i fjor. Styret i selskapet har i utnevnt Jens Pace som midlertidig direktør mens etterforskningen pågår.
– Selskapet samarbeider fullt ut med myndighetene for å legge til rette for en effektiv gjennomføring av undersøkelsene, heter det i børsmeldingen som ble sendt torsdag morgen.
Pace har tidligere vært administrerende direktør, men gikk av i februar i fjor da Sjøvold overtok, ifølge DN.