JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tør ikke tenke på om Ukraina taper: Krigen kan komme til Norge

Valget i Tyskland er viktig, men den viktigste kampen står nå i øst, mener Jonas Bals.
Jonas Bals maner til motstandskamp, og har et viktig budskap til folk som blir redde av alt som skjer.

Jonas Bals maner til motstandskamp, og har et viktig budskap til folk som blir redde av alt som skjer.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi har sett dette før. Å lære av historien handler ikke bare om å gjenkjenne fare, men også om hvordan vi kan bygge motstand.

Historiker Jonas Bals har gitt ut to bøker om fascismen i Europa, og har lenge advart om det vi nå ser utspille seg i USA og Europa.

Ifølge Bals er valget i Tyskland tett forbundet med mye av det som skjer i USA nå.

– Under sikkerhetskonferansen i München valgte visepresident Vance heller å ha møte med lederen av ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) enn landets politiske ledelse. Også Elon Musk er en ivrig støttespiller for partiet. Det er skremmende, men jeg er ikke overrasket.

Krigen kan komme til Norge

– Jeg tror vi er mange som håper at det er noen voksne hjemme i Europa nå, som kan ta en lederrolle og stå opp mot trusselen. De må sørge for at Putin ikke får viljen sin i Ukraina. De har kjempet en tapper kamp i tre år nå, men vi har tvunget dem til å gjøre det med en hånd på ryggen. Nå må alle i Norge stille opp for dem. Vi må skjønne rekkevidden og alvoret som ligger i festtaleformuleringen om at deres kamp er vår kamp.

Han minner om at borgerkrigen i Spania på 1930-tallet varte i knappe tre år.

– De som kjempet der visste at dersom denne krigen ble tapt, så ville krigen komme til oss. Om Ukraina taper står vi overfor et liknende mareritt-scenario som den gang, sier han.

Det er alvor nå

Bals og flere andre aktører har i lang tid advart mot dette. Han er litt forundret over at mange ennå ikke forstår alvoret i situasjonen.

– Det vi er vitne til nå er en kulminasjon av prosesser som har foregått i lang tid, og som mange har advart mot, sier han. Det har ofte blitt møtt med påstander om alarmisme og at vi har hatt for bastante konklusjoner.

Bals påpeker at USA nå forsøker å sette premissene for det meste av det som skal skje i Ukraina.

– De som nå har kommet til makta i USA forsøker å sette premissene for ukrainernes skjebne og for Europas sikkerhet. Mange er overrasket over hvor ideologisk motivert det hele er – det gir jo overhodet ikke mening med tanke på USAs sikkerhet eller deres posisjon i verden. Ideologisk sett er imidlertid MAGA-bevegelsen helt på linje med Putin-regimet, sier han.

Ikke bli handlingslammet

Jonas Bals har et viktig budskap til folk som blir redde av alt som skjer.

– Vi skal ta innover oss alvoret, men ikke la oss overmanne og bli lammet av skrekk. Det er nettopp det de ønsker å oppnå med den tsunamien de nå har utløst, at vi skal bli perplekse og vettskremte.

Selv ble han ikke overrasket over at Donald Trump kalte Ukrainas valgte president Zelenskyj for en diktator denne uka.

– Det er forkastelig, men fullstendig forutsigbart. Det er et mye brukt fascistisk verktøy. Bruk motstandernes beskyldninger mot dem selv, og vri og vreng på språket, så det blir vanskelig for oss å bruke det til å beskrive virkeligheten.

Bals har skrevet mye om motstandskampen mot fascismen i blant annet Norge, Tyskland, Frankrike og Spania.

Der de klarte å stanse den for hundre år siden, var der de forsto faresignalene i tide, og handlet. Det krevde alltid at mange nok på høyresiden valgte demokratiet framfor diktaturet.

En hellig allianse

For å forklare de reaksjonære kreftene i dag henter Bals fram begrepet «den hellige alliansen», som i sin tid slo ned demokratiske bevegelser i Europa.

I dag forenes kristenfundamentalister, klassiske fascister og libertarianere i sitt angrep på kvinnerettigheter, skeives rettigheter og faglige rettigheter.

– I denne alliansen finner vi noen av verdens rikeste mennesker. Noen av dem er russiske oligarker som har ranet russerne gjennom 30 år, noen er fra gamle adelsslekter i Europa, andre er nyrike oligarker fra Silicon Valley.

Bals legger vekt på at det aldri er for sent å gjøre motstand.

– Alle bør ta til orde mot det som skjer. Høyt og tydelig.

Han berømmer aktører som forfatteren Anne Applebaum, som tidlig så hva som var på vei i sin egen vennekrets, og Civitas Bård Larsen.

Men han skulle ønske seg flere tydelige stemmer, særlig på høyresiden. Republikanerne er jo fremdeles i partifamilien til Høyre, minner han om.

Han berømmer også AUF-leder Gaute Børstad Skjervø, som selv mistet venner på Utøya 22.juli 2011, og som har vist et sterkt engasjement mot fascismen og høyreekstremismen.

Hyller AUF

– Det er vanskelig ikke å se historiske paralleller her. Det var AUF som tidligst gikk på barrikadene i mellomkrigstiden. Også under krigen gikk de foran, og vedtok et antifascistisk kampvedtak mens mange andre fremdeles nølte. Det ble oversendt Arbeidernes Pressekontor og spredt utover.

I vedtaket, som Bals omtaler i sin siste bok, står det blant annet:

«Under krigen er vi rede til å stå sammen med de norske krefter som vil stå vakt om det nasjonale og demokratiske grunnlaget vårt folk skal bygge på i all framtid. Tro mot våre sosialistiske frihetsidealer vil vi arbeide utrettelig for å bygge et rettferdig samfunn i et fritt land.»

Ifølge Bals ble denne uttalelsen publisert i nesten alle arbeideravisene. For partiets hovedorgan, Arbeiderbladet, ble dette det siste de fikk gjort før frigjøringen fem år seinere.

– AUF har alltid gått foran og vært en viktig stemme mot fascisme og nazisme, og de har mistet mange i den kampen. Mange AUFere ble drept av nazister og under krigen, og enda flere ble skadd eller drept 22. juli 2011.

– Vi må la oss inspirere av AUF, og ikke bli handlingslamma av nyhetene, sier han. Bals mener det er en reell og farlig trussel for demokratiet og samfunnet, men at vi må stå opp mot dette sammen slik vi har gjort før, sier han.

AUF lover å kjempe imot

AUF-leder Gaute Børstad Skjervø sier han er glad Jonas Bals så tydelig trekker den røde linjen fra AUFs kamp mot fascismen på 30-tallet til i dag.

- Det er dessverre mange likheter mellom det politiske landskapet i 30-åra og i dag. Nå er det alvor. Da må vi snakke sant om farene som lurer, og vi må forstå fascismen. Gjør vi ikke det, er vi dømt til å gjenta historiens feil. Det vil AUF kjempe med nebb og klør for at vi unngår, sier AUF-lederen til FriFagbevegelse.

Den anstendig høyresiden

Jonas Bals er spent på hva det vi kaller den anstendige høyresiden i Norge og Europa gjør.

– Det har alltid vært de som har sittet med nøkkelen til makta for fascistene. Fascistene har aldri klart å få flertall alene. Blir de med i kampen for demokrati og menneskerettigheter, eller kjenner de draget i vinden og har lyst til å bli med på seilturen til de høyreekstreme?

Situasjonen i Ukraina er avgjørende for demokratiets framtid i Europa, mener Bals.

Han håper at arbeiderbevegelsen tar en mer aktiv rolle i å støtte ukrainernes frihetskamp, og er med på et grasrot-initiativ i fagbevegelsen kalt Faglig solidaritet Norge-Ukraina.

Der har også tidligere leder i Transportarbeiderforbundet Lars Johnsen vært en drivkraft, sammen med folk fra Norsk Lokomotivførerforbund.

– Tar nordmenn flest innover seg hvor alvorlig situasjonen er?

– Jeg har ikke inntrykk av det, selv om det kanskje er i ferd med å snu nå. Men jeg tror mange sliter med å forestille seg at demokrati og selvbestemmelse er noe vi kan miste. Nå må vi finne folk og organisasjoner vi kan samarbeide med og støtte, både hjemme og i utlandet, sier Bals.

Han minner om at det er mange måter å støtte folk i Ukraina på, både gjennom fagbevegelsen, Norsk Folkehjelp, og gjennom en rekke initiativer for direkte støtte fra folk til folk, med alt fra droner til førstehjelpsutstyr.

I tillegg mener han vi bør alliere oss sterkere med folk i opposisjonen i USA.

– Alle fagforeninger bør forsøke å knytte bånd til krefter i USA som de kan støtte og hjelpe i denne tiden. Her hjemme tenker jeg at alle bør prøve å finne ut hva som rører seg i lokalmiljøet. Finnes det ungdommer som har blitt lurt inn i konspirasjonsteorier og lurt av desinformasjon, så bidra til å hjelpe dem ut igjen. Hører du om ungdommer som heiler, så ta en alvorsprat med dem – selv om det «bare er på humor».

– Ikke aksepter normalisering av fascisme og rasisme. Ta kampen, og les deg opp på historien om hva som kan gjøres, oppfordrer Jonas Bals.

Artikkelen ble oppdatert lørdag 22. februar kl 8.36 med en kommentar fra AUF-leder Gaute Skjervø.

Warning
Annonse
Annonse