Valg i USA
Trump eller Harris? Arbeidsfolk i Philadelphia kan avgjøre presidentvalget
I statens største by driver fagforeningene valgkamp helt til valglokalene stenger. Den som vinner Pennsylvania, blir som oftest også president i USA.
De fagorganiserte arbeiderne i Philadelphia rigger før Kamala Harris kommer til byen kvelden før presidentvalget.
Tore Ryssdalsnes
tore.ryssdalsnes@lomedia.no
Philadelphia, USA: – Selvsagt skal jeg stemme på Kamala. Hvorfor? Fordi hun er på lag med fagforeningene. Hun er ikke mostander av oss, som Trump er, sier Dave.
Iført fagbevegelsens genser med et tydelig budskap om å stemme for det fagforeningsvennlige alternativet, er han en av noen hundretalls arbeidere i Philadelphia som rigger for det aller siste valgkamparrangementet for Demokratenes kandidat, Kamala Harris.
Mandag kveld er det ventet opp mot 100.000 tilhørere når Harris avslutter valgkampen med et rally her i den største byen i Pennsylvania - den aller viktigste av de sju mye omtalte vippestatene.
Små marginer
Pennsylvania er den femte mest folkerike delstaten i USA med rundt 13 millioner innbyggere. Philadelphia er den klart største byen i staten med sine 1,6 millioner innbyggere. Staten ligger langt mot øst i USA, og Philadelphia er bare en drøy times togtur unna Penn Station i New York.
I 2016 vant Donald Trump staten med drøyt 40.000 stemmers overvekt, og han vant også valget. I 2020 var det Demokratenes Joe Biden som vant staten med 80.000 stemmers margin. Og Biden vant med det også valget.
Faktisk har ingen demokrat vunnet presidentvalget uten å vinne Pennsylvania siden Harry Truman i 1948 tapte Pennsylvania, men likevel ble valgt til president med god margin.
Siden staten har så mye å si for valgutfallet er heller ingen andre stater som har fått flere besøk av de to kandidatene i valgkampen. Det er derfor ikke uventet at Kamala Harris avslutter sin kampanje nettopp her i Philadelphia.
Fotballtrøyer
Men når man går rundt i Philadelphia søndag før valget er det ikke slik at det koker av valgkamp på hvert hjørne. Bybildet preges mer av at byens NFL-lag (amerikansk fotball), Piladelphia Eagles, skal spille hjemmekamp mot Jacksonville Jaguars.
De grønne Eagles-draktene er å se på hvert eneste gatehjørne.
Det er lenger mellom Kamala-trøyene, og de karakteristiske røde Trump-capsene er knapt å se i det hele tatt. Byen Philadelphia er nemlig en demokratisk bastion.
De blå er størst her, og siden opp mot 15 prosent av innbyggerne i Pennsylvania bor her, så er stemmetallene her svært viktige for valgutfallet. Nå handler det derfor om å få flest mulig i byen her til å bruke stemmeretten.
Fagbevegelsen mobiliserer
For å få til det, har fagbevegelsen engasjert seg sterkt. Den lokale avdelingen av det som tilsvarer LO i Norge, AFL-CIO, har deltatt aktivt i valgkampen. I tillegg til å bruke sine egne sosiale medier, har de prioritert dørbanking og telefonering til medlemmer for å mobilisere flest mulig til å stemme.
AFL har også gått gjennom kandidatenes program, og de har funnet klare forskjeller som vil påvirke fagforeningenes arbeid den kommende presidentperioden.
Harris støtter fagforeningene
Ifølge AFL er Kamala Harris på lag med amerikanske fagorganiserte arbeidere, og de understreker at hun skal ha støttet opp om streiker og aksjoner også før hun ble visepresident.
Hennes politikk har fått nye arbeidere inn i fagforeningen, forbedret pensjonene deres, hjulpet yngre arbeidstakere og sikret medlemmene høyere lønninger, framholder den lokale AFL-foreningen i Philadelphia.
– Favoriserer direktørene
Om Trump er de langt mer kritiske.
AFL mener han har fremmet mange forslag som er i tråd med hva de store selskapene ønsker – blant annet kutt i lønn, overtidsbetaling, pensjoner og helse- og sikkerhetsarbeidet, skriver AFL.
– Hvis Donald Trump blir president er vi dypt bekymret for at han vil føre en politikk som favoriserer direktørene, ikke fagforeningene, skriver AFL-CIO, som oppsummerer på følgende måte:
– Det er stor forskjell mellom de to presidentkandidatene, og utfallet av valget kan få store konsekvenser for våre fagforeninger.
Slaget står i forstedene
Pennsylvania er en mangfoldig delstat. I hver ende ligger storbyregioner med millioner av innbyggere og viktige forstadsvelgere. Byene vinnes som regel av demokratene, mens Trump er klart mest populær i bygdene og småbyene midt i delstaten.
For Harris er den viktigste velgerbasen unge, minoritetsvelgere og kvinner. Tidligere var Pennsylvania en stor industristat, men siden 1970-tallet har denne sektoren minket.
Samtidig har den mange trekk av det nye USA: Raskt voksende latinamerikanske og asiatiske befolkninger og en innflytelsesrik olje- og gassektor.
Harris har trolig derfor gått bort fra et tidligere standpunkt om forbud mot utvinning av skiferolje og -gass, såkalt fracking, som er en svært viktig industri i Pennsylvania.
Samtidig fronter hun saker som pristak på reseptbelagt medisin og billigere barnehage som er ansett som viktig for å vinne forstedene, ifølge NTB.
Innspurten
Tirsdag er det valgdag og en intensiv valgkamp er over.
Fagbevegelsen har på tampen også fått drahjelp av en rekke kjendiser. De siste dagene har blant annet skuespillerne Martin Sheen og Robert De Niro besøkt AFL i Philadelphia.
Når resultatet kommer får vi se hvor mange arbeidsfolk de har klart å mobilisere til å stemme.
Den kandidaten som vinner Pennsylvania har stor sjanse til å vinne verdens viktigste valg, så fagbevegelsen i Philadelphia står på helt til slutt.
I helgen postet de følgende melding på Facebook:
– Hold øynene på pokalen, Philly Labour! La oss vinne dette!