JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Trump splitter»

Donald Trump brukte sin FN-tale til å fronte sin patriotisme for USA.

Donald Trump brukte sin FN-tale til å fronte sin patriotisme for USA.

Gage Skidmore

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
USAs president Donald Trump har nok en gang satt politisk dagsorden internasjonalt.

kjell.werner@anb.no

Han talte i realiteten FN midt imot med et kraftig forsvar for å sette nasjonalisme i høysetet. «Framtiden tilhører patrioter. Framtiden tilhører sterke, uavhengige nasjoner», sa Donald Trump fra talerstolen i FN. Ifølge Trump har globalismen hatt en religiøs tiltrekningskraft som har gått ut over nasjonale interesser.

I sin tale gikk den amerikanske presidenten hardt ut mot både Iran og Kina. Han anklaget nok en gang Iran for å stå bak angrepene mot to oljeanlegg i Saudi-Arabia. USAs forhold til Iran er blitt kraftig forverret etter at Trump trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, og tirsdag varslet Trump at sanksjonene mot Iran vil bli skjerpet hvis Iran ikke endrer sin atferd.

Følg oss på Facebook

I sin tale kom Trump også inn på USAs handelskrig med Kina. Han anklaget Kina for å føre en urettferdig handelspolitikk og for omfattende brudd på opphavsrettigheter. Trump hevdet at det var en tabbe å slippe Kina inn i Verdens handelsorganisasjon i 2001. Han vil ikke akseptere en avtale med Kina som er dårlig for det amerikanske folket.

I kjent stil ypper Trump til splitt og hersk. Han skaper en kunstig motsetning mellom patriotisme og internasjonalt samarbeid. På den måten bidrar Donald Trump til å rive ned det positive som både FN og Verdens handelsorganisasjon har bygd opp over årtier. Internasjonalt samkvem og handel er avhengig av felles kjøreregler. Klimatrusselen må også løses globalt, for CO2-utslippene kjenner ingen landegrenser. Det hører med til den dårlige historien at USA har meldt seg ut av Parisavtalen, som jo er det internasjonale instrumentet for å ta tak i klimautfordringen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Små land med en åpen økonomi som den norske blir ekstra skadelidende når store land turer fram med egeninteressen som eneste ledestjerne. Vi ser allerede trekk på at verdensøkonomien har blitt svekket av handelskrigen mellom USA og Kina. På denne bakgrunn er det svært urovekkende at vi har en amerikansk president som heier fram en politikk der alle skal være sin egen lykkes smed. Da blir alle land tapere, også USA.

Vi lever i en urolig verden. Da må alle land bidra til å dempe konflikter. I så måte vil det bli positivt om Norge lykkes i bestrebelsene på å få en plass i FNs sikkerhetsråd. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger, sist i perioden 2001-2002. Nå bør det igjen bli Norges tur til å bidra på toppnivå internasjonalt. Det er ikke likegyldig om det blir Norge, Canada eller Irland som får plassen. Et lite land som Norge kan være en god brobygger. Å unndra seg ansvar er feigt.

Annonse
Annonse