Anniken Hauglie (H) vil møte Fellesforbundet og BNL:
Ulovlig innleie: Anniken Hauglie varsler strengere straffer
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener det burde være unødvendig å drive klappjakt på aktører innen bygg og anlegg. – Men hvis det er det som må til for å luke ut de useriøse, er vi klare til å bruke sterkere lut, sier hun.
Anniken Hauglie vil ha gode råd fra Jørn Eggum og Jon Sandnes om hvordan man kan få stoppet ulovlig innleie.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Hun vil møte Jørn Eggum i Fellesforbundet og Jon Sandnes hos byggenæringen for å snakke om innleie i byggebransjen.
– Regjeringen er opptatt av å ruste Arbeidstilsynet med nye verktøy for å fjerne useriøse aktører fra arbeidsplassene. Høringen på et nytt forslag om at Arbeidstilsynet skal kunne føre tilsyn med innleie- og likebehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven er nettopp avsluttet.
p
Hun mener det burde være unødvendig å drive klappjakt på aktører innen bygg og anlegg.
– Men hvis det er det som må til for å luke ut de useriøse, er vi klare til å bruke sterkere lut, sier Anniken Hauglie.
Leste ny rapport
Innleieproblematikken og bemanninsgbransjen er igjen aktualisert etter at det på Fellesforbundets landsmøte sist helg ble lagt fram en rapport laget av bygningsarbeiderforeningene i Oslo. Den omhandlet egenbemanning, underentrepriser og innleie i byggenæringen i Oslo og Akershus høsten 2019.
På 63 byggeplasser i Oslo og Omegn var funnene at en av tre bygningsarbeidere var innleid, og 80 prosent av innleien var ulovlig.
Dersom forholdene er slik som beskrives i den siste rapporten fra arbeidstakersiden, er det urovekkende, mener Anniken Hauglie.
– Vi må finne felles tiltak for å sørge for at ulovlig innleie fordrives fra byggeplassene. Bransjen selv og arbeidsgiverne må i større grad ta tak i problemet, slik at vi får ryddet opp. Det er arbeidsgivernes ansvar å sørge for at de driver lovlig, ryddig og seriøst, legger hun til.
Arbeidsministeren sier hun har en grunnleggende tro på at utfordringer i arbeidslivet løses best når alle parter jobber mot felles mål.
– Vi kan være uenige om virkemidlene, men den norske modellens suksess hviler på at partene finner sammen for å finne gode løsninger på større utfordringer.
Derfor inviterer hun altså Fellesforbundet og Byggenæringens til sitt kontor.
– Jeg ønsker å diskutere hvordan vi best kan sørge for mest mulig seriøse og velordnede forhold i bygg- og anleggsbransjen. For det er en bransje med noen store utfordringer, innrømmer hun.
Styrke Arbeidstilsynet
Hun påpeker at innslaget av innleie i arbeidsmarkedet totalt sett ikke er stort. Fafo anslår at 1,5-2 prosent av alle årsverk utføres av innleide fra bemanningsforetak.
Men problemet er et helt annet innen bygg- og anleggsbransjen i Oslo-området.
Innleiereglene er i utgangspunktet strenge. Det er kun lov å bruke innleid arbeidskraft dersom bedriften har et midlertidig behov for arbeidskraften.
– Det er med andre ord ikke lov å bruke innleie som en permanent ordning. Det hjelper imidlertid lite med strenge regler dersom aktørene i bransjen ikke respekterer reglene. Da må vi gi Arbeidstilsynet mulighet til å slå ned på kriminaliteten, mener arbeidsministeren.
p
Forbundslederen i Fellesforbundet sier han er glad for invitasjonen til møtet hos statsråden.
– Dette er jo et viktig tema. Vi har landsmøte i disse dager og innleie i byggebransjen har vært et mye omtalt tema. Problemene er massive og det er all grunn til å stille spørsmål ved om regelverk og tilsyn fungerer tilstrekkelig. Vi har lenge etterlyst mer handling og håper statsråden leverer på dette i tiden som kommer. Hun skal i alle fall få tydelige råd fra oss, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.