Arbeidsledighet
Under halvparten av flyktningene i Norge er i jobb
I 2021 var over 55 prosent av flyktningene sysselsatt. To år etter var andelen falt til rundt 50 prosent, ifølge tall fra SSB.
NORGE: Ifølge SSB er bare halvparten av flyktningene i landet i jobb.
Rebekka Johannessen Litland
mette.bjorberg.estep@ntb.no
Andelen sysselsatte i befolkningen totalt var for øvrig 74 prosent i 2023. Her har det vært en svak nedgang, på 0,2 prosentpoeng
Det framgår av en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), finansiert av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Den kraftige nedgangen i sysselsettingen på over 5 prosentpoeng totalt skyldes at det er blitt mange flere ukrainske flyktninger. 15 prosent av flyktningene i Norge var i 2023 fra Ukraina, som gjør dette til den største gruppa etter nasjonalitet. Sysselsettingsgraden blant ukrainerne var knapt 15 prosent.
– Denne gruppen er tidlig i etableringsfasen, og et stort antall av dem vil dermed være utenfor arbeidsmarkedet og blant annet delta i introduksjonsprogrammet, skriver SSB.
Flyktninger fra Myanmar og Sri Lanka hadde høyest sysselsetting i 2023, nesten på nivå med befolkningen totalt. Det som skiller dem mest fra ukrainske flyktninger, er botid. Flyktninger fra Myanmar og Sri Lanka hadde i snitt vært 15 og 28 år i Norge, mens snittiden for ukrainske flyktninger var et halvt år.